Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:30 | 13/05/2020

Πυκνώνει το μυστήριο γύρω από την άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ» ή μάλλον για την αναβολή της.

Όπως είναι γνωστό, πηγές του ΓΕΕΘΑ γνωστοποίησαν στις 9/5/2020 πως «Οι προφανείς ιδιαιτερότητες αυτής της κρίσιμης για τη δημόσια υγεία περιόδου επιβάλλουν τη συνέχιση και για το επόμενο τουλάχιστον δεκαπενθήμερο της πρόσκαιρης αναστολής των δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης μεγάλης κλίμακας, προς διαφύλαξη του εξαιρετικά χαμηλού ποσοστού κρουσμάτων COVID-19 στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων».

Όπως είχε αναφέρει και το OnAlert από τις 28 Απριλίου «Η στρατιωτική δραστηριότητα θα επανέλθει σταδιακά και εκτιμάται ότι τον Ιούνιο θα ξεκινήσουν οι εθνικές ασκήσεις».

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες όμως είχαν υπάρξει και «δεύτερες σκέψεις» περί διεξαγωγής της άσκησης «ΚΑΤΑΙΓΙΣ», ειδικά μετά την θρασύτατη παρενόχληση της τουρκικής Αεροπορίας στο ελικόπτερο που μετέφερε τον ΥΕΘΑ, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Α/ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, συμβάν που η Άγκυρα απέδωσε σε «πτήσεις ρουτίνας στο Αιγαίο».

Μια νέα εκδοχή για την αναβολή της άσκησης «ΚΑΤΑΙΓΙΣ» δίνει όμως ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος, στην στήλη του «Στίγμα» στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Γράφει συγκεκριμένα ο Γ. Παπαχρήστος: «…Νομίζω ότι η αλήθεια γύρω από όλη αυτή την υπόθεση είναι σε ένα τηλεφώνημα που υπήρξε ανάμεσα στον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και τον δικό μας υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ο Ακάρ φέρεται ότι ζήτησε από τον Παναγιωτόπουλο την αναβολή της άσκησης εξαιτίας της πανδημίας που θερίζει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και ειδικά τις μονάδες του ναυτικού τους. Επικαλέστηκε την πρόσφατη αναβολή δικής τους προγραμματισμένης άσκησης και παρακάλεσε να αναβάλει και η Ελλάδα τη δική της άσκηση.

Ο Παναγιωτόπουλος, έπειτα από διαβούλευση με το Μέγαρο Μαξίμου, αποδέχθηκε την πρόταση, θέτοντας έναν όρο: να δείξει καλή διάθεση και η τουρκική πλευρά, ώστε να αποτελέσει η αναβολή της ελληνικής άσκησης μια καλή βάση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, που έχουν καταντήσει κάτι σαν το γεφύρι της Άρτας. Ο Ακάρ αποδέχθηκε το αίτημα, που προσδιορίστηκε στην παύση των υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά. Μέχρι στιγμής, όπως μου αναφέρθηκε, η υπόσχεση του Ακάρ τηρείται. Μένει να δούμε πόσο θα διαρκέσει…».

Η αναβολή της άσκησης «ΚΑΤΑΙΓΙΣ» προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης και όχι μόνο. Θυμίζουμε την πολύ προσεκτικά αλλά σαφέστατα διατυπωμένη άποψη του πρώην υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη στο Live News πως «Δεν περνάει καλό μήνυμα η αναβολή της άσκησης ΚΑΤΑΙΓΙΣ».

Με τα νέα δεδομένα ή τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας πάντως, αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον η απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Πηγή: onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis