Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:22 | 09/01/2016

Σε έλεγχο μη κυβερνητικών οργανώσεων και μεμονομένων εθελοντών, που δραστηριοποιούνται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, θα προβούν ΕΛ.ΑΣ. και Frontex. Μάλιστα, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει εντατικούς ελέγχους σε 24ωρη βάση.

«Δεν έχουμε στόχο να θίξουμε τους εθελοντές και τους εργαζόμενους σε ΜΚΟ και το έργο τους, αλλά να τονίσουμε την παρουσία της αστυνομίας σε ακτές και γενικότερα σε σημεία απόβασης μεταναστών και προσφύγων» υποστήριξε ανώτερο στέλεχος της αστυνομίας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Επίσης, στόχος είναι να ελεγχθούν όσοι, παριστάνοντας τον εθελοντή, κλέβουν αντικείμενα των προσφύγων ή βάρκες και μηχανές.

Σύμφωνα με την αστυνομική πηγή, θα ζητείται από όσους επιχειρούν στις ακτές, η αστυνομική ταυτότητα, η οργάνωση που εκπροσωπούν και στη συνέχεια θα ελέγχεται εάν η συγκεκριμένη οργάνωση είναι διαπιστευμένη.

«Η όλη διαδικασία, αν όλα είναι εντάξει, θα σταματά εκεί» ανέφερε το στέλεχος της αστυνομίας. «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η εμπέδωση κλίματος ασφαλείας σε όλους τους κατοίκους των νησιών» ισχυρίστηκε για να προσθέσει:

«Αίσθημα που τον τελευταίο καιρό έχει διασαλευτεί από όσα λέγονται και γράφονται γύρω από τους εκατοντάδες εργαζόμενους σε ΜΚΟ και άλλους εθελοντές που επιχειρούν παρεμβαίνοντας σε θέματα διαχείρισης προσφυγικών ροών στα νησιά, εντελώς ανεξέλεγκτα».

Όμως, παρά τα όσα υποστήριζαν κυβέρνηση και Ε.Ε. σε όλους τους τόνους, οι αρμοδιότητας της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φαίνεται ότι υπερβαίνουν όσα είχαν γίνει γνωστά για τη δράση της.

Η ίδια η δύναμη είχε ανακοινώσει ότι στέλνει τους πρώτους 293 αξιωματικούς από τους 400 που προβλέπει η συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση υπό την απειλή της προσωρινής εξόδου της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν και ότι ο ρόλος της περιοριζόταν στη διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης και στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα.

Σε σχετική διάψευση προχώρησαν κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μιλώντας στην «Εφ.Συν.», σημειώνοντας ότι τους ελέγχους θα τούς κάνουν οι Έλληνες αστυνομικοί. 

Πάντως, προφανώς ο σχηματισμός μικτών κλιμακίων της ελληνικής αστυνομίας και της ευρωπαϊκής δύναμης αποτελεί υπέρβαση του ρόλου της τελευταίας. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν θέλησε να σχολιάσει.

 

 

efsyn.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis