Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:58 | 20/08/2015

Στο λιμάνι του Πειραιά έδεσε το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ύστερα από πολύωρο ταξίδι και αφού πέρασε από την Κω, την Κάλυμνο, τη Λέρο και τη Μυτιλήνη, το πλοίο έφτασε στον Πειραιά όπου αποβιβάστηκαν οι περίπου 2.500 πρόσφυγες που μεταφέρει.

Υπενθυμίζεται ότι το ταξίδι των προσφύγων και ο τελικός προορισμός είχε εξελιχθεί σε θρίλερ. Το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος την Τετάρτη απέπλευσε για τη Θεσσαλονίκη από την Κω, έχοντας αναβιβάσει περίπου 1.800 Σύρους πρόσφυγες. Από τη Μυτιλήνη αναχώρησαν τελικά 708 Σύροι. Στη Θεσσαλονίκη είχε προγραμματιστεί να περιμένουν τους πρόσφυγες λεωφορεία, τα οποία θα τους μετέφεραν στο Κιλκίς, κοντά στα σύνορα με τα Σκόπια. Το γεγονός αυτό φέρεται να προκάλεσε έντονες διπλωματικές αντιδράσεις τόσο από την κυβέρνηση της πΓΔΜ όσο και από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα η ηγεσία του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής να αναγκαστεί να ανασκευάσει την απόφασή της και το Ελευθέριος Βενιζέλος να αλλάξει ρότα για τον Πειραιά. Έτσι, το πλοίο αναχώρησε μετά από ώρες καθυστέρησης από τη Μυτιλήνη για τον Πειραιά. Η αλλαγή προορισμού πάντως κόντεψε να προκαλέσει επεισόδιο από Σύρους πρόσφυγες που διαμαρτυρήθηκαν έντονα, με τα χειρότερα να αποφεύγονται με την παρέμβαση ανδρών του Λιμενικού Σώματος.

Στο λιμάνι υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις του Λιμενικού, ασθενοφόρο και οχήματα του Χαμόγελου του Παιδιού προκειμένου να παράσχουν την απαραίτητη φροντίδα σε όσους τη χρειάζονται και προφανώς σε μικρά παιδιά και βρέφη που έχουν υποστεί μεγαλύτερη ταλαιπωρία.

Λεωφορεία του ΟΛΠ μεταφέρουν τους πρόσφυγες στο Σταθμό του Ηλεκτρικού ενώ στη συνέχεια η διαδρομή τους παραμένει άγνωστη.

Έξω από το πλοίο βρίσκονται μέλη αντιρατσιστικής οργάνωσης, οι οποίοι μοιράζουν φυλλάδια στον κόσμο. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό από τα εμπλεκόμενα υπουργεία για το μεταναστευτικό πρόβλημα αν το πλοίο θα αναχωρήσει εκ νέου για κάποιο λιμάνι νησιού του ανατολικού Αιγαίου, προκειμένου να παραλάβει άλλους πρόσφυγες.

 

ap1ap2ap3ap4ap5ap6

ap07

ap08

ap09

Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος

 

newsbeast.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis