Έκαναν μπάνιο πάνω από όλμους και βλήματα

H ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΤΙΣ ΛΙΒΑΝΑΤΕΣ
Έκαναν μπάνιο πάνω από όλμους και βλήματα

Πολεμικό υλικό έκρυβε πολυσύχναστη παραλία στις Λιβανάτες Φθιώτιδας - Το μυστικό αποκάλυψε η παλίρροια και τώρα φυλάσσεται από το Λιμενικό.

Άγνωστη μέχρι στιγμής ποσότητα πολεμικού υλικού, όπως όλμους και βλήματα, "έκρυβε" η θάλασσα του Αγίου Ιωάννη Λιβανατών και σε ένα σημείο που πάρα πολλοί κάτοικοι, αλλά και επισκέπτες της Λοκρίδας επιλέγουν για να κολυμπήσουν τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ημέρα" το "μυστικό" που έκρυβε η θάλασσα σε ελάχιστη απόσταση από την παραλία έφερε στο φως πριν από λίγες ημέρες άμπωτη, καθώς όταν η στάθμη των νερών κατέβηκε ένας λουόμενος αντίκρισε τμήμα ενός όλμου, που σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία χρονολογείται από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι ανακαλύψεις ωστόσο δεν σταμάτησαν εκεί καθώς στη συνέχεια προέκυψε ότι ο όλμος που εντοπίστηκε αρχικά αποτελεί μόνο ένα μικρό τμήμα μιας μεγαλύτερης ποσότητας πολεμικού υλικού, που μέχρι τώρα δεν έχει προσδιοριστεί με σαφήνεια.

Η ανεύρεση του πολεμικού υλικού προκάλεσε έντονη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής καθώς μάλιστα το σημείο που βρέθηκαν αποτελεί μια από τις πολυσύχναστες παραλίες των Λιβανατών και της Λοκρίδας, όπου καθημερινά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κολυμπούν εκατοντάδες άτομα ανάμεσα στους οποίους και παιδιά.

Η απόσταση μάλιστα του πολεμικού υλικού από την παραλία δεν ξεπερνά τα 10 μέτρα, ενώ το βάθος τις ημέρες χωρίς παλιρροϊκά φαινόμενα δεν ξεπερνά το 1,5 μέτρο. Αυτό μάλιστα που προβληματίζει τους κατοίκους, αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές είναι η έκταση που καταλαμβάνει το πολεμικό υλικό και το ενδεχόμενο να υπάρχει αντίστοιχο υλικό στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως αναφέρει η "Ημέρα" από την πρώτη στιγμή που εντοπίστηκε το πολεμικό υλικό ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιες  αρχές και συγκεκριμένα το Λιμενικό που έχει την ευθύνη. Ήδη μάλιστα η ευρύτερη περιοχή έχει αποκλειστεί με κορδέλα που τοποθέτησε το Λιμενικό και απαγορεύεται η πρόσβαση σε ακτίνα 100 μέτρων. Μάλιστα και προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο απρόοπτο, όπως ατύχημα ή προσπάθεια αφαίρεσης του πολεμικού υλικού από πολίτες, η περιοχή φυλάσσεται επί 24ώρου, από άνδρες τους Λιμενικού Σώματος.

Στις Λιβανάτες αναμένονται βατραχάνθρωποι της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, που αρχικά θα ερευνήσουν το σημείο που έχει εντοπιστεί το πολεμικό υλικό, ώστε να διαπιστωθεί η ποσότητα που κρύβεται στην άκρη της θάλασσας, αλλά και ο ακριβής τύπος και προέλευσή του. Στη συνέχεια θα σχεδιαστεί ο τρόπος απομάκρυνσής του από το σημείο, ενώ παράλληλα έχει ενημερωθεί και η υπηρεσία εξουδετέρωσης εκρηκτικών και πολεμικού υλικού του Στρατού, προκειμένου να συμβάλει στην εξουδετέρωση του υλικού που εντοπίστηκε.

Η απομάκρυνση και η εξουδετέρωση μάλιστα του πολεμικού υλικού αποτελεί το ζητούμενο για τους κατοίκους της περιοχής, προκειμένου να επανέλθουν στην καθημερινότητά τους και να εξαλειφθεί κάθε πιθανός κίνδυνος. Το συγκεκριμένο γεγονός μάλιστα έχει προβληματίσει έντονα κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής που ζητούν να τελειώσει γρήγορα όλη αυτή η ιστορία.

 

http://www.lamiareport.gr/