Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:22 | 28/12/2015

Οι συνθήκες διάπραξης των αδικημάτων, ο χρόνος καθώς και οι τροποποιήσεις της νομοθεσίας αποδείχθηκαν καθοριστικοί παράγοντες για τον καθορισμό της επιβολής της ποινής που επέβαλε το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου σε τρεις νεαρούς οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιού, για διαφθορά νεαρής γυναίκας, για βιασμό και για συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος. Πρόκειται για αδικήματα που διαπράχθηκαν το 2009, όταν το θύμα ήταν 16 χρονών. Οι τρεις κατηγορούμενοι την ημέρα που διαπράχθηκαν τα αδικήματα ήταν ενήλικες - ηλικίας 25, 27 και επίσης 27 ετών.

 

Ο ένας από τους νεαρούς (ο πρώτος κατηγορούμενος) είχε συνάψει σχέσεις με την ανήλικη και είχαν έρθει σε σεξουαλική επαφή το 2008. Λίγους μήνες αργότερα, το καλοκαίρι του 2009, ενώ ο φίλος του θύματος βρισκόταν στο σπίτι της και είχαν σεξουαλική επαφή, προσκλήθηκαν άλλοι δύο φίλοι του, οι οποίοι επίσης ήρθαν σε σεξουαλική επαφή μαζί της εναλλάξ, αλλά και όλοι μαζί. Οι άλλοι δύο νεαροί ισχυρίστηκαν στο δικαστήριο ότι δεν γνώριζαν την ηλικία της νεαρής και ότι δεν υπήρξε βιασμός. Ό,τι έγινε, όπως είπαν, ήταν με τη θέληση και τη συγκατάθεσή της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νεαρή παρουσίαζε κάποιας μορφής νοητική υστέρηση.

 

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν οι γονείς της νεαρής επέστρεψαν σπίτι και βρήκαν τους δύο νεαρούς γυμνούς στο κρεβάτι της κόρης τους και την ίδια ημίγυμνη. Ο ένας κατάφερε να διαφύγει, όμως τον δεύτερο τον ακινητοποίησε ο πατέρας του θύματος. Ο τρίτος νεαρός που κατηγορήθηκε για την ίδια υπόθεση είχε αναχωρήσει από το δωμάτιο πολύ ενωρίτερα.

 

Διαπιστώσεις
Στην απόφασή του το δικαστήριο επισήμανε πως μέσα από τα γεγονότα της υπόθεσης προκύπτει αβίαστα ότι όχι μόνο ο πρώτος κατηγορούμενος εκμεταλλεύτηκε την παραπονούμενη για την ικανοποίηση των δικών του ορέξεων, αλλά ότι στη συνέχεια «πάσαρε» την παραπονούμενη στον φίλο του, τρίτο κατηγορούμενο, και στον ξάδελφό του, δεύτερο κατηγορούμενο, εκμεταλλευόμενος την επιρροή που ασκούσε σε αυτήν συνεπεία της σχέσης εξάρτησης που είχε δημιουργηθεί μεταξύ τους και με τον ίδιο να υπερισχύει. Η παραπονούμενη ήταν ένα παιδί με συναισθηματικά κενά, ενώ ως αποτέλεσμα του κοινωνικού αποκλεισμού που βίωνε δεν είχε αυτοεκτίμηση ούτε αυτοπεποίθηση, χαρακτηριζόταν από έλλειψη δυναμικότητας, είχε έντονη την ανάγκη για συναισθηματική κάλυψη και γενικά ήταν άτομο που παρουσίαζε συναισθηματικά και ψυχικά ελλείμματα και κενά.

 

Αναφέρεται ακόμη ότι ο πρώτος κατηγορούμενος κατά τον ουσιώδη χρόνο ήταν ηλικίας 25 ετών, η παραπονούμενη ηλικίας 15- 16 και με νοητικό επίπεδο αντίληψης -λόγω του ψυχισμού της- ηλικίας 12 ετών. Το δικαστήριο διαπίστωσε επίσης ότι ο πρώτος κατηγορούμενος, εκμεταλλευμένος τις ανάγκες και τα συναισθήματα της παραπονούμενης, την ανάγκη της να του είναι αρεστή, ως επίσης και την αφέλεια της παιδικής της ηλικίας, την οδήγησε σε ένα ερωτικό όργιο με συνομηλίκους του αψηφώντας και καταπατώντας κάθε ανθρώπινο συναίσθημα που πρέπει να περιβάλλει την υγιή ερωτική επαφή με σύντροφο της επιλογής του κάθε ανθρώπου. Σε ό,τι αφορά τους κατηγορούμενους 2 και 3, αντιμετώπισαν την παραπονούμενη με ευτελή τρόπο.

 

Οι ποινές 
Όλοι κατηγορούμενοι έχουν αθωωθεί στις κατηγορίες του βιασμού, της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, της συνωμοσίας προς διάπραξη πλημμελήματος, ενώ οι κατηγορούμενοι 2 και 3 έχουν αθωωθεί στην κατηγορία της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιού. Στην απόφαση αναφέρονται λεπτομερώς οι συνθήκες διάπραξης των αδικημάτων, η μεταγενέστερη στάση των κατηγορουμένων, οι αλλαγές που επήλθαν στις προσωπικές τους συνθήκες, καθώς και το τι προβλέπει η νομοθεσία σε ανάλογες περιπτώσεις. Οι ποινές φυλάκισης που επιβλήθηκαν ξεκινούν από 2 μήνες μέχρι 8 για τον πρώτο κατηγορούμενο δίχως αναστολή. Ωστόσο, για τους άλλους δύο κατηγορούμενους το δικαστήριο επέβαλε ποινής φυλάκισης τριών μηνών με αναστολή.


 

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ

http://www.politis-news.com/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis