Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:03 | 03/01/2018

Η υπηρεσία ελέγχου της αστυνομίας θα μπορεί να προχωρά χωρίς δικαστικό ένταλμα στη διενέργεια ελέγχου άλκοτεστ και νάρκοτεστ σε αστυνομικούς εν ώρα εργασίας, καθώς και να προβαίνει σε παρακολούθηση μελών της αστυνομίας με νόμιμα μέσα χωρίς δικαστικό ένταλμα, με βάση τις σημερινές αποφάσεις της βουλής.

Εντούτοις, θα απαιτείται δικαστικό ένταλμα για τη διενέργεια ελέγχου σε υποστατικά αστυνομικών γεγονός που δεν ικανοποίησε τον υπουργό δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, ο οποίος σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίασης, υποστήριξε ότι αυτή η εξέλιξη δυσκολεύει σημαντικά το έργο της αστυνομίας αναφορικά με την προσπάθεια αντιμετώπισης της διαφθοράς στο σώμα.

Ο κ. Νικολάου χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι έγινε αποδεκτό μέρος της αναπομπής ωστόσο, σημείωσε πως θα είναι ίσως αποτρεπτικό για την αποτελεσματικότητα της νομοθεσίας και τη διερεύνηση πιθανών περιπτώσεων διαφθοράς, το γεγονός ότι θα χρειάζεται ένταλμα για έλεγχο στα υποστατικά ιδιοκτησίας μελών της αστυνομίας.

Αναρωτήθηκε γιατί να υφίσταται η διάκριση στα μέλη της αστυνομίας, τη στιγμή που για τους υπόλοιπους πολίτες δεν χρειάζεται ένταλμα για έρευνα σε υποστατικά.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι με αυτό τον τρόπο περιορίζεται το οπλοστάσιο της αστυνομίας και σημείωσε ότι «αν δεν σπάσουμε αυγά, δε φτιάχνουμε ομελέτα».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, βουλευτές και σημείωσαν ότι  δεν μπορεί τα μέλη της αστυνομίας να τυγχάνουν δυσμενέστερης μεταχείρισης από άλλους πολίτες και πως ο έλεγχος πρέπει να διασφαλίζει τη σωστή εφαρμογή προνοιών του νόμου και όχι να καθίσταται τροχοπέδη σε αυτό. Αναφέρθηκε επίσης, ότι σε κάποια από τα σημεία των αναπομπών η αρμόδια επιτροπή θα μπορούσε να επανέλθει μετά τις εκλογές.

Οι αναπομπές προκάλεσαν αλαλούμ στη σημερινή ολομέλεια καθώς η προσπάθεια των κομμάτων να διαχωρίσουν τα μέρη στα οποία συμφωνούσαν και αυτά όπου διαφωνούσαν ώστε να καταλήξουν σε μια νομοθεσία που να προσεγγίζει τις θέσεις τους, κατέληξε σε σύγχυση που επιλύθηκε μετά από σειρά διευκρινήσεων.

 

Της Μαρίας Χαμπή
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis