Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:45 | 07/01/2020

Την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα σχολίασε σε συνέντευξή της η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Έλενα Ράπτη.

“Το κυβερνητικό έργο άρχισε την επόμενη μέρα και μάλιστα με εντατικούς ρυθμούς. Κοινή ομολογία είναι πως ποτέ κυβέρνηση δεν ήταν τόσο έτοιμη να κυβερνήσει. Απόδειξη αποτελούν όλα τα μεγάλα ζητήματα που μετά από χρόνια στασιμότητας άρχισαν να «κινούνται», όπως για παράδειγμα η επένδυση στο Ελληνικό, ενώ μόλις πριν λίγες ημέρες η Ελλάδα μαζί με το Ισραήλ και την Κύπρο υπέγραψε τον αγωγό φυσικού αερίου East Med. Γνωρίζετε επίσης πως πολλές εξαγγελίες υλοποιήθηκαν νωρίτερα από τον χρονικό ορίζοντα που τέθηκε, όπως η άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση των φορολογικών συντελεστών και πολλά ακόμη. Ακόμη και σε επίπεδο παρεμβάσεων σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, όπως η απαγόρευση του καπνίσματος, η κατάργηση του «ασύλου» της ανομίας, η σύγκρουση με καταληψίες και αντι-εξουσιαστές δε χάθηκε ούτε λεπτό. Ασφαλώς η χώρα μας έχει μπροστά της πολλά θέματα μέχρι να επιτύχει τους στόχους της. Εθνικά, οικονομικά, κοινωνικά. Αυτό που είναι ωστόσο αναμφισβήτητο σε κάθε πολίτη είναι πως η χώρα αλλάζει, η αισιοδοξία επανέρχεται, η αγορά βρίσκει βηματισμό και η Ελλάδα αρχίζει να ανεβαίνει θέσεις”, σημείωσε η κα Ράπτη σε συνέντευξη που έδωσε στο newsique.gr.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

-Η «περίοδος χάριτος» για την Κυβέρνηση της ΝΔ έχει περάσει. Πώς αποτιμάτε τη μέχρι τώρα πορεία; Συμβαδίζει με το πρόγραμμα που παρουσιάσατε προεκλογικά; Ποιες θα είναι οι επόμενες κυβερνητικές κινήσεις το επόμενο εξάμηνο, αν μπορούσαμε να βάλουμε ένα χρονοδιάγραμμα.

Καταρχάς θέλω να σας πω πως ποτέ δε ζητήθηκε από την κυβέρνηση περίοδος χάριτος. Ούτε και υπήρξε. Αντίθετα, το κυβερνητικό έργο άρχισε την επόμενη μέρα και μάλιστα με εντατικούς ρυθμούς. Κοινή ομολογία είναι πως ποτέ κυβέρνηση δεν ήταν τόσο έτοιμη να κυβερνήσει. Απόδειξη αποτελούν όλα τα μεγάλα ζητήματα που μετά από χρόνια στασιμότητας άρχισαν να «κινούνται», όπως για παράδειγμα η επένδυση στο Ελληνικό, ενώ μόλις πριν λίγες ημέρες η Ελλάδα μαζί με το Ισραήλ και την Κύπρο υπέγραψε τον αγωγό φυσικού αερίου East Med. Γνωρίζετε επίσης πως πολλές εξαγγελίες υλοποιήθηκαν νωρίτερα από τον χρονικό ορίζοντα που τέθηκε, όπως η άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση των φορολογικών συντελεστών και πολλά ακόμη. Ακόμη και σε επίπεδο παρεμβάσεων σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, όπως η απαγόρευση του καπνίσματος, η κατάργηση του «ασύλου» της ανομίας, η σύγκρουση με καταληψίες και αντι-εξουσιαστές δε χάθηκε ούτε λεπτό. Ασφαλώς η χώρα μας έχει μπροστά της πολλά θέματα μέχρι να επιτύχει τους στόχους της. Εθνικά, οικονομικά, κοινωνικά. Αυτό που είναι ωστόσο αναμφισβήτητο σε κάθε πολίτη είναι πως η χώρα αλλάζει, η αισιοδοξία επανέρχεται, η αγορά βρίσκει βηματισμό και η Ελλάδα αρχίζει να ανεβαίνει θέσεις.      

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έως πότε πρέπει να ανανεώσουν οι Αστυνομικοί τις κάρτες ελεύθερης μετακίνησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς

-Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει υπέρμετρη αστυνομική βία. Από την πλευρά σας, θεωρείτε υπερβολική την αντίδραση των Αρχών;

Ο ΣΥΡΙΖΑ γενικώς καταγγέλλει. Την ίδια όμως στιγμή παίρνει σαφή θέση υπέρ της ανομίας. Διαδηλώνει για την είσοδο της αστυνομίας στη «γιάφκα» του Πάντειου Πανεπιστημίου, στηρίζει το «άσυλο» της ανομίας στα ανώτατα ιδρύματα, χαρακτηρίζει τις καταλήψεις πολιτιστικό γεγονός (!) και καταψηφίζει την ποινικοποίηση της κατοχής μολότωφ. Η αστυνομία επιτελεί το έργο της εξαιρετικά. Με χιλιάδες αστυνομικούς στους δρόμους, με πρόγραμμα ενίσχυσης των ομάδων ΔΙΑΣ, με ευθεία σύγκρουση με τους γνωστούς (και όχι πλέον άγνωστους) που θέλουν να επιβάλλουν την αναρχία, με τον ΣΥΡΙΖΑ επί των ημερών τους να τους γλυκοκοιτάζει. Σε κάθε αστυνομική επιχείρηση ψάχνει να βρει κάτι να καταγγείλει για να αυτοανακηρυχθεί μαχητής κατά της βίας τους κράτους, σύνθημα που παραπέμπει σε σαφή ιδεολογική κατεύθυνση. Αυτό που ο κόσμος βλέπει είναι μια αστυνομία που κάνει καλή δουλειά. Μικρά περιστατικά ελέγχονται και αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν. Αλλά ας μη χάσουμε το δάσος κοιτώντας ένα μικρό δενδράκι!     

Ελληνοτουρκικά: Υπάρχει ορατός ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου; Ο διπλωματικός αγώνας του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών έχει μέχρι τώρα μετρήσιμο αποτέλεσμα; Σας ικανοποιεί η στάση που τηρεί η αξιωματική αντιπολίτευση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής;

Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα μείνω μόνο στο ότι είναι περιορισμένης ευθύνης όπως και ο τρόπος που κυβέρνησε. Η τουρκική πλευρά επιμένει σε μια προσχεδιασμένη και κλιμακούμενη ένταση. Νομίζει πως δημιουργεί τετελεσμένα αγνοώντας τη διεθνή κοινότητα, παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα, προκαλεί την Ελλάδα και συμπεριφέρεται με «τσαμπουκά» νομίζοντας πως με τον τρόπο αυτό θα εκβιάζει τη διεθνή κοινότητα. Ο Πρωθυπουργός χειρίζεται το θέμα με ένα μίγμα διπλωματίας και αποφασιστικότητας. Προφανώς χρειαζόμαστε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και συνθήκες ηρεμίας. Αλλά χρειάζεται να λάβουν και οι γείτονες το μήνυμα μιας ισχυρής Ελλάδας που δεν απειλείται, δεν υποχωρεί ούτε μέτρο από τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και η πρόταση του Πρωθυπουργού για προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για το θέμα της υφαλοκρηπίδας και των ζωνών του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί μια πρόσθετη κίνηση προς της επίλυση ενός προβλήματος που δεν μπορεί να συνεχιστεί.     

Μετρό Θεσσαλονίκης: Πότε οι Θεσσαλονικείς θα λύσουν το πρόβλημα της δημόσιας μετακίνησής τους, με τον ΟΑΣΘ να υπολειτουργεί και μετρό να μην υπάρχει; Πώς σχολιάζετε τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν μετά την απόφαση του ΚΑΣ για απόσπαση των αρχαίων από το σταθμό Βενιζέλου;

Ελπίζουμε σύντομα. Τα τελευταία 4 χρόνια ο ΟΑΣΘ απαξιώθηκε και έφτασε στο έσχατο σημείο υπολειτουργίας του. Η κυβέρνηση με άμεσες πρωτοβουλίες ανέστρεψε την κατάσταση, δρομολόγησε την προμήθεια νέων λεωφορείων με χρηματοδοτική μίσθωση, προχώρησε σε συμφωνία για τη χρήση των ΚΤΕΛ, έβγαλε στους δρόμους περισσότερα οχήματα για την εξυπηρέτηση του κοινού. Χρειάζεται ωστόσο αρκετή δουλειά για να πούμε πως ο ΟΑΣΘ παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες αστικής μεταφοράς. Σε ότι αφορά τη στάση του Μετρό στη Βενιζέλου, το θέμα έχει λήξει με την πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ για την απόσπαση των αρχαίων και την επανατοποθέτησή τους σε ποσοστό 92% όπως δεσμεύτηκε η κατασκευάστρια εταιρία. Λυπάμαι για τις μεμονωμένες λιγοστές αντιδράσεις που συμβαίνουν σε κάθε έργο πνοής σε αυτή την πόλη με αποτέλεσμα συχνά να το σταματούν. Το Μετρό προχωρά πλέον χωρίς προβλήματα και σήμερα είναι περισσότερο βέβαιο από κάθε άλλη φορά πως θα ολοκληρωθεί στην πραγματικότητα και όχι με εγκαίνια εικονικών σταθμών και ζωγραφιστών μουσαμάδων με εκδοτήρια εισιτηρίων.   

-Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία και τη δράση της εκστρατείας «Ένα στα Πέντε» στην Ελλάδα.

Η καμπάνα ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης διανύει τον έβδομο ενεργό χρόνο στην Ελλάδα και έχει πραγματικά μια τεράστια απήχηση σε ολόκληρη την κοινωνία. Έχω την τιμή να τη συντονίζω στην αρχή ως μέλος του Δικτύου Κοινοβουλευτικών του Συμβουλίου της Ευρώπης και στη συνέχεια σε απευθείας συνεργασία με το Children’s Right Division.

Αυτό που με ώθησε να ασχοληθώ με αυτό το τόσο σοβαρό θέμα ήταν οι θλιβερές στατιστικές που δείχνουν πως ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη και περίπου στην ίδια αναλογία στην Ελλάδα είναι θύματα παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Και βεβαίως, τα καθημερινά περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και που επιβεβαιώνουν αυτό το φαινόμενο. Κανείς δεν μπορεί να εφησυχάζει όσο υπάρχουν παιδιά που είναι θύματα τέτοιων συμπεριφορών.   

Στόχος μας είναι τα παιδιά να γνωρίζουν τη διαφορά ανάμεσα σε ένα καλό και ένα κακό άγγιγμα, ανάμεσα σε ένα καλό και ένα κακό μυστικό και να  διδαχθούν τον πολύ σημαντικό «Κανόνα των Εσωρούχων», δηλαδή να γνωρίζουν πως κανείς δεν μπορεί να τα αγγίξει στην περιοχή του σώματός τους που καλύπτεται από τα εσώρουχα.

Μέσα σε επτά χρόνια επισκεφθήκαμε πάνω από 102 δήμους σε 65 πόλεις της επικράτειας, έχουμε υλοποιήσει πάνω από 630 δράσεις, έχουμε μοιράσει πάνω από 250.000 αντίτυπα ενημερωτικών φυλλαδίων του Συμβουλίου της Ευρώπης και πάνω από 300.000 DVD με «Το μυστικό της Νίκης 1» και «Το μυστικό της Νίκης 2–Η περιπέτεια του Βίκτωρα», δύο ιστορίες κινούμενων σχεδίων που απευθύνονται στα παιδιά με τρόπο απλό και ευχάριστο.

Σε όλα αυτά τα χρόνια η καμπάνια έχει αναπτύξει πολύτιμες συνεργασίες με την τοπική αυτοδιοίκηση, τον ΣΕΓΑΣ και άλλους αθλητικούς φορείς, το Τμήμα Ανηλίκων της Ελληνικής Αστυνομίας, τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος,  το Υπουργείο Παιδείας, την Εκκλησία, το Χαμόγελο του Παιδιού και άλλες οργανώσεις. Επισκεπτόμαστε σχολεία, παιδικούς σταθμούς αλλά και ανώτατα ιδρύματα, εκδηλώσεις δήμων, αθλητικά γεγονότα, γενικά κάθε δημόσια εκδήλωση που μπορεί να δώσει προβολή στην καμπάνια μας. Έχουμε συνεργασία με Περιφερειάρχες, Δημάρχους, επιστήμονες, χορηγούς και γενικά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Μέσα στο προσεχές διάστημα φιλοδοξούμε να κυκλοφορήσουμε την τρίτη ιστορία κινουμένων σχεδίων με τίτλο  «Το μυστικό της Νίκης 3-Η δύναμη της Βερονίκης», όπου η ηρωίδα, ένα κορίτσι σε αναπηρικό αμαξίδιο, δέχεται σεξουαλική παρενόχληση από κάποιον άγνωστο και με τη βοήθεια των φίλων της επιλέγει να απευθυνθεί σε έναν αστυνομικό.

Προσωπικά, αισθάνομαι μεγάλη ευθύνη αλλά και μεγάλη ικανοποίηση που αυτό που ξεκίνησα πριν από 7 χρόνια μεγαλώνει κάθε μέρα και αποκτά τέτοια δυναμική. Είναι μάλιστα εντυπωσιακό πως πληθαίνουν οι περιπτώσεις των καταγγελιών παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, κάτι που σημαίνει πως η δράση των θυτών σταματά να είναι πια μυστικό, ενώ όλο και περισσότερες περιπτώσεις παραπέμπονται πλέον στη δικαιοσύνη. Την ίδια ώρα, πολλά παιδιά αισθάνονται πιο ασφαλή μέσα από αυτή την ενημέρωση, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που χάρη στην δράση της καμπάνιας αποφεύχθηκαν περιστατικά κακοποίησης. Θεωρώ λοιπόν πως η καμπάνια ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ άλλαξε την ισορροπία και έφερε στο φως το πρόβλημα. 

Πηγή:  thestival.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis