Έλενα Ράπτη: Οι Έλληνες για πρώτη φορά νοιώθουν πως ζουν σε χώρα που φυλάσσει τα σύνορά της

Έλενα Ράπτη: Οι Έλληνες για πρώτη φορά νοιώθουν πως ζουν σε χώρα που φυλάσσει τα σύνορά της

Η Έλενα Ράπτη, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Κυριακής» τόνισε: «Οι Έλληνες σχεδόν στο σύνολό τους εγκρίνουν την πολιτική της κυβέρνησης για κλειστά σύνορα και ζητούν ακόμη αυστηρότερα μέτρα. Νιώθουν ασφαλείς πως τα σύνορα επιτέλους φυλάσσονται, νιώθουν επιτέλους υπερήφανοι για την αποφασιστικότητα μιας ελληνικής κυβέρνησης, νιώθουν μια Ελλάδα που επιτέλους αντιδρά με σθένος και που έχει μαζί της όλη τη διεθνή κοινότητα. Το μήνυμα είναι σαφές τόσο προς την έκπληκτη Τουρκία, που δεν περίμενε αυτή την αντίδραση, όσο και προς τους πρόσφυγες: Μην έρχεστε στην Ελλάδα, θα βρείτε σύνορα κλειστά! Και μάταια θα περιμένετε να ανοίξουν!» .

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

1. Κυρία Ράπτη, η δήλωσή σας για την κοινωνία την εποχή του κορονοϊού σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Ποιο ήταν το σκεπτικό της; Δεν υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία για τους πιστούς που αυτές τις ημέρες προσέρχονται στις εκκλησίες για να κοινωνήσουν;

Όποιος θέλει να ασκήσει κριτική, βρίσκει πάντοτε λόγους. Η ερώτησή σας έχει δύο σκέλη. Αν υπάρχει κίνδυνος για τους πιστούς που προσέρχονται στην εκκλησία (άρα συνάθροιση σε κλειστούς χώρους, όπου είναι εύκολη η μετάδοση του ιού) και αν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης από τη Θεία Κοινωνία. Στο πρώτο θέμα ισχύουν οι γενικές ανακοινώσεις του Υπουργείου και έχουν γίνει και ανάλογες ανακοινώσεις από την Εκκλησία της Ελλάδος. Είναι συνετό να τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης, να αποφεύγουν οι ευπαθείς ομάδες την παρουσία σε κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένης της εκκλησίας (υπάρχει και η ατομική προσευχή), τα χειροφιλήματα στους ιερείς κλπ. Στο δεύτερο θέμα, ρωτήθηκα αν κοινωνώ και αν θα συνεχίσω και απάντησα θετικά εκφράζοντας τη δική μου σκέψη και το δικό μου πιστεύω. Σέβομαι απόλυτα όλους όσοι έχουν διαφορετική άποψη και συντάσσομαι με το διάγγελμα του Πρωθυπουργού ότι τα θρησκευτικά καθήκοντα πρέπει κι αυτά να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα και να επιτελούνται όσο είναι εφικτό από το σπίτι, ώστε να περιορίζονται οι μεγάλες συναθροίσεις και ότι όλοι πρέπει να ακολουθήσουμε συντεταγμένα τις οδηγίες των γιατρών και των ειδικών για να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση.

2. Αισθάνεστε δικαιωμένη από την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου για το θέμα;

Δεν περίμενα κάποια δικαίωση για την άποψή μου. Ούτε την έθεσα σε δημόσια κρίση. Απλά ρωτήθηκα και απάντησα όπως θα έκανα σε μια φιλική συζήτηση.

3. Πάντως στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «και τα θρησκευτικά καθήκοντα πρέπει να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα και να επιτελούνται όσο είναι εφικτό από το σπίτι». Αυτό δεν κινείται σε άλλη γραμμή από την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Ελλάδας;

Θεωρώ πως όχι και θα σας έλεγα μάλιστα πως στην ίδια λογική κινείται και η εκκλησία με τις πρόσφατες οδηγίες της προς τους πιστούς και ειδικά τις ευπαθείς ομάδες, τις οποίες καλεί να μείνουν σπίτι για να προστατευθούν από την έκθεση σε χώρους συνάθροισης, όπου είναι ευκολότερη η μετάδοση της νόσου. Προχώρησε επίσης σε κλείσιμο πολλών δομών της ενώ και Ιεράρχες μίλησαν για την ατομική προσευχή και για την ατομική ευθύνη.

4. Αποτελεί μια λύση το e-learning για τα σχολεία που κλείνουν, όπως προτείνατε;

Είχα θέσει τον προβληματισμό μου, πως εάν κλείσουν τα σχολεία, αυτό θα σημαίνει πολλές ημέρες απουσίας των μαθητών από το σχολικό τους πρόγραμμα και πιθανόν αναπλήρωση μαθημάτων μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες, την ίδια στιγμή που ήδη υπάρχουν πολλές απουσίες λόγω της εποχικής γρίπης. Αλλά και πιο γενικά, οδηγούμενη από την εκτίμηση των ειδικών πως ο κορωνοϊός, η γρίπη και άλλες μορφές ιών θα συνεχίσουν να εμφανίζονται συχνότερα και μονιμότερα, κάτι που σημαίνει πως ενδεχομένως να απαιτείται μια προσέγγιση αντιμετώπισης του προβλήματος με μεγαλύτερη προοπτική και αποτελεσματικότητα, πρότεινα τη λύση του e-learning (εξ αποστάσεως online εκπαίδευση). Θα μπορούσε, λοιπόν, μέρος της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για όποιο χρόνο κριθεί απαραίτητο από τον σχεδιασμό αντιμετώπισης μιας κρίσης, να ενεργοποιείται η ψηφιακή «τάξη», με μαθητές και καθηγητές στα σπίτια τους και τους υπολογιστές τους, μέσα από ειδικές πλατφόρμες virtual class, σε πραγματικό χρόνο, με απαραίτητη τη συμμετοχή των μαθητών, με τήρηση απουσιών, με ηλεκτρονική αποστολή καθηκόντων και παράδοση εργασιών και πολλές άλλες δυνατότητες που υπάρχουν σε πολλά σύγχρονα σχολεία και ακαδημαϊκά ιδρύματα και στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό, η σχολική ύλη θα προχωράει, οι μαθητές θα εξοικειωθούν με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση που κερδίζει διαρκώς έδαφος, το εθνικό σύστημα παιδείας θα εκσυγχρονιστεί και ταυτόχρονα τα μέτρα αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών (κακοκαιρία, επιδημίες κλπ) δε θα έχουν επιπτώσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα. Χαίρομαι ιδιαίτερα για την απόφαση και άμεση παρέμβαση της Υπουργού να το δρομολογήσει στην πράξη.

5. Πώς βαθμολογείτε μέχρι στιγμής τις επιδόσεις της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του ζητήματος; Και πώς κρίνετε τη συμπεριφορά του κόσμου;

Η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα με εξαιρετική υπευθυνότητα, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Οι οδηγίες είναι σαφείς, η ενημέρωση των πολιτών και μέσα από το σύστημα taxis πολύ έξυπνη, το σχέδιο ιχνηλάτισης και απομόνωσης των ασθενών λειτουργεί με επιτυχία, τα προληπτικά μέτρα λαμβάνονται πολύ έγκαιρα και είναι καλά στοχευμένα και φαίνεται να υπάρχει βαθμός ετοιμότητας σε όλα τα επίπεδα. Σε μεγάλο βαθμό εκεί οφείλεται και η έλλειψη πανικού στην κοινωνία. Την ίδια στιγμή και οι πολίτες πειθαρχούν στις οδηγίες, δείχνουν υπευθυνότητα και προσαρμόζονται στις συνθήκες της κρίσης. Θέλω να βλέπω πάντοτε την αισιόδοξη πλευρά κάθε προβλήματος. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε συνδυασμό με την ύφεση μετάδοσης του ιού στην Κίνα και τη σταδιακή εμφάνιση υψηλότερων θερμοκρασιών, με κάνουν πιο αισιόδοξη πως σιγά-σιγά θα μειωθεί η ένταση του προβλήματος. Και εδώ θα ήθελα να συγχαρώ δημόσια όλο το προσωπικό (ιατρικό και νοσηλευτικό) όλων των μονάδων υγείας καθώς και του ΕΚΑΒ για τη μάχη που δίνει στην πρώτη γραμμή αυτής της κρίσης.

6. Να πάμε λίγο στα μέτωπο του Έβρου. Η κυβέρνηση δείχνει να κερδίζει τα εύσημα με τη στρατηγική των κλειστών συνόρων και την αποφασιστικότητα που επέδειξε. Μήπως έπρεπε να δείξουμε πιο σκληρή γραμμή;

Το ερώτημα είναι μήπως έπρεπε να δείξουμε σκληρότερη γραμμή ως χώρα πριν ένα-δυο χρόνια, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπέγραφε την προβληματική συμφωνία με την Τουρκία, επαναπροωθούσε ελάχιστους «πρόσφυγες», έκανε 2 χρόνια να εξετάσει αιτήσεις ασύλου και έστελνε παντού μήνυμα για μια Ελλάδα με ανοιχτά σύνορα; Οι Έλληνες σχεδόν στο σύνολό τους εγκρίνουν την πολιτική της κυβέρνησης για κλειστά σύνορα και ζητούν ακόμη αυστηρότερα μέτρα. Νιώθουν ασφαλείς πως τα σύνορα επιτέλους φυλάσσονται, νιώθουν επιτέλους υπερήφανοι για την αποφασιστικότητα μιας ελληνικής κυβέρνησης, νιώθουν μια Ελλάδα που επιτέλους αντιδρά με σθένος και που έχει μαζί της όλη τη διεθνή κοινότητα. Το μήνυμα είναι σαφές τόσο προς την έκπληκτη Τουρκία, που δεν περίμενε αυτή την αντίδραση, όσο και προς τους πρόσφυγες: Μην έρχεστε στην Ελλάδα, θα βρείτε σύνορα κλειστά! Και μάταια θα περιμένετε να ανοίξουν!

7. Τι θα λέγατε στον Ταγίπ Ερντογάν; Μπορούμε να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας μαζί του ή μήπως είναι αυτό μια ουτοπία;

Μπορούμε, αν κατεβάσει τα πόδια από το τραπέζι, καθίσει στο σαλόνι του διαλόγου με ευπρέπεια και λογική. Αν μπορούσα να του περάσω ένα μήνυμα θα του έλεγα αυτό που με διπλωματική γλώσσα του λέει και η ελληνική και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις: να ξεχάσει αυτά που ήξερε, να μαζέψει τις προκλήσεις και τη ρητορική του και να σοβαρευτεί για το καλό της περιοχής.

8. Πώς μπορεί να λυθεί συνολικά το προσφυγικό;

Το προσφυγικό είναι ένα πάρα πολύ σύνθετο πρόβλημα. Και η ρίζα του βρίσκεται στις αιτίες που παράγουν πρόσφυγες. Εκεί δηλαδή που λείπει η ειρήνη και η δημοκρατία. Όσο αυτές δεν υπάρχουν, ο ροές θα συνεχίζονται. Η λύση πρέπει να έρθει με τη στήριξη της Ευρώπης, γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά.

9. Και η Ευρώπη; Είστε ευχαριστημένη από τον τρόπο που αντέδρασε στην επιθετικότητα της Τουρκίας;

Νομίζω πως για πρώτη φορά αντιδρά τόσο έντονα, και ασφαλώς αυτό πιστώνεται προσωπικά στον Πρωθυπουργό που ξεσκέπασε πλήρως την τουρκική στάση στο ζήτημα. Τόσο η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ όσο και ο Αυστριακός Καγκελάριος Κούρτς, ο Πρόεδρος Μακρόν αλλά και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι πλήρως ευθυγραμμισμένοι με τις ελληνικές θέσεις.

10. Μια λέξη για τη θητεία του Κωνσταντίνου Ζέρβα; Πώς σας φαίνεται ο νέος δήμαρχος; Πού τα πήγε καλά; Πού θέλουν οι επιδόσεις του βελτίωση;

Τα πολιτικά πρόσωπα (και τα αυτοδιοικητικά) κρίνονται από τους πολίτες στο τέλος της θητείας τους. Είναι πολύ νωρίς να κριθεί το έργο του δημάρχου. Μπορώ όμως να σας πω γενικά πως η προσωπική μου εμπειρία και αίσθηση είναι πως έχουμε έναν πάρα πολύ καλό δήμαρχο.

Πηγή:  thestival.gr