Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:44 | 04/07/2019

*Της Έλενας Ράπτη

 

Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε καλύτερη και περισσότερη αστυνόμευση, αφού παρά τις υπεράνθρωπες, φιλότιμες και ηρωικές σε καθημερινή βάση προσπάθειες του συνόλου των αστυνομικών δυστυχώς δεν αρκεί, κυρίως λόγω των παραλείψεων και των λανθασμένων επιλογών της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

[custom:google-ads]

Η τελευταία αναδιάρθρωση-αναδιάταξη των αστυνομικών υπηρεσιών όλου του Νομού Θεσσαλονίκης με τον «Αστυνομικό Καλλικράτη» το 2017, που πραγματοποιήθηκε με συγχωνεύσεις τμημάτων και με αστυνομικούς να βάζουν ακόμη και δικά τους χρήματα για τις μετακομίσεις των υπηρεσιών, δεν φαίνεται να απέδωσε τα αναμενόμενα.

Στην πόλη μας οι περισσότερες αστυνομικές υπηρεσίες στην ουσία υπολειτουργούν λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε δυναμικό, καθώς και της κακής κατανομής και σύνθεσης του ήδη υπάρχοντος (μειωμένου) προσωπικού. Σε αυτό προστίθενται η κακή υλικοτεχνική υποδομή, ειδικά σε περιπολικά οχήματα και δίκυκλα-μοτοσυκλέτες, οι σοβαρές ελλείψεις σε εξοπλισμό και ο ιδιαίτερος φόρτος εργασίας.

[custom:google-ads]

Οι αστυνομικές υπηρεσίες είναι επιφορτισμένες με τη διαχείριση μεγάλου (σχεδόν ολόκληρου) μέρους του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος, την εκτέλεση πολλών πάρεργων που δεν έχουν καμία σχέση με το πραγματικό έργο της Ελληνικής Αστυνομίας και πολλών άλλων θεμάτων: επιδόσεις εγγράφων, αστυνομικά μέτρα σε αθλητικές συναντήσεις, ελέγχους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος κ.ά. από τα οποία σταδιακά θα πρέπει να αποδεσμευτούν οι αστυνομικοί, ώστε να στελεχώσουν τις μάχιμες υπηρεσίες.

Οι σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό συνεπάγονται δύσκολες συνθήκες εργασίας, όπως έλλειψη εργασιακού προγραμματισμού, αδυναμία χρήσης του δικαιώματος ημερήσιας ανάπαυσης (ρεπό) και υπερωριακή εργασία πολύ πέραν του 8ωρου με ό,τι αρνητικό αποτέλεσμα αυτό συνεπάγεται και για τον αστυνομικό αλλά και για τις υπηρεσίες του στην κοινωνία.

Και επιπλέον. η ψήφιση το 2017 του νομοθετήματος του νέου Μισθολογίου των εργαζομένων με αποστολή τη διαφύλαξη της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας της χώρας μας έχει οδηγήσει στην περαιτέρω υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των αστυνομικών. Εξάλλου είναι γνωστό πως πολλά αστυνομικά τμήματα της Θεσσαλονίκης συντηρούνται κάποιες φορές από τους ίδιους τους αστυνομικούς, που ξοδεύουν μέρος του μισθού τους για τις ανάγκες της υπηρεσίας.

Η ελληνική πολιτεία οφείλει να συμβάλλει έμπρακτα στην ενίσχυση και στήριξη του έργου του Έλληνα Αστυνομικού με άμεσες ενέργειες για την καλύτερη λειτουργία των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και για την αναγνώριση της προσφοράς τους, του επικίνδυνου και ανθυγιεινού τους επαγγέλματος και λειτουργήματός τους. Χρειάζονται λοιπόν προσλήψεις προσωπικού, αύξηση του προϋπολογισμού για τη λειτουργία των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλαγή της νομοθεσίας σε πολλά επίπεδα, κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και άλλες παρεμβάσεις, έτσι ώστε να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών σε όλες τις περιοχές και σε όλες τις γειτονιές της πόλης. Η ενίσχυση του δύσκολου αυτού έργου θα σημαίνει άμεση αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών.

*Η Έλενα Ράπτη είναι βουλευτής στην Α' Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία και εκ νέου υποψήφια στην ίδια εκλογικη περιφέρεια

thestival.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis