Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:13 | 04/08/2017

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση, σύμφωνα με την οποία δεν παρέχεται, πλέον, στα μέλη του άδεια πρακτορείου προγνωστικών αγώνων ποδοσφαίρου.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών και επτά γυναίκες Ολυμπιονίκες, ορισμένες εκ των οποίων είναι και μέλη του ΔΣ του Συλλόγου, προσέφυγαν στο ΣτΕ και ζητούν να ακυρωθεί η από 23-6-2017 απόφαση του γγ Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

 Με την εν λόγω προσβαλλόμενη απόφαση έγινε δεκτή η υπ' αριθμ. 354/2011 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), η οποία αναφέρε ότι «ο Ολυμπιονίκης διορισθείς σε θέση δημοσίου τομέα δεν δύναται να κατέχει παραλλήλως με την ως άνω θέση άδεια πρακτορείου προγνωστικών αγώνων ποδοσφαίρου, παρ' ότι αυτή του χορηγήθηκε κατά θεμιτή παρέκκλιση άλλων διατάξεων» (νόμος 2166/1993).

[custom:google-ads]

 Όπως υποστηρίζουν στην αίτηση ακύρωσής τους, θα κληθούν όλοι οι Ολυμπιονίκες οι οποίοι είναι διορισμένοι στο Δημόσιο να επιλέξουν μεταξύ της υπαλληλικής ιδιότητάς τους και αυτής του πρακτορειούχου και σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν δεν κάνουν την επιλογή, θα υποστούν πειθαρχικές διώξεις ή άλλες διοικητικές κυρώσεις.

 Σημειώνεται, ότι η Πολιτεία επιφυλάσσει στους Ολυμπιονίκες ειδική μεταχείριση με ηθικές και υλικές ανταμοιβές. Μεταξύ αυτών, είναι ο διορισμός τους στις Ένοπλες Δυνάμεις, στα Σώματα Ασφαλείας, στον δημόσιο τομέα, καθώς και η χορήγηση αδειών πρακτορείων προγνωστικών αγώνων ποδοσφαίρου.

 Επίσης, οι Ολυμπιονίκες αναφέρουν ότι αιφνίδια το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης έκανε δεκτή τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ μετά από έξι χρόνια, ενώ μέχρι τώρα δίνονταν, χωρίς κανένα πρόβλημα, άδειες πρακτορείου στους Ολυμπιονίκες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη στο κράτος, ενώ η αρχή της νομιμότητας επιβάλλει τη διατήρηση της ισχύος των ευμενών ρυθμίσεων για τους Ολυμπιονίκες. Επίσης, παραβιάζεται το άρθρο 16 του Συντάγματος που κατοχυρώνει εγγυήσεις υπέρ του αθλητισμού και θεσπίζει ειδικές ρυθμίσεις υπέρ των εξαιρετικώς διακρινόμενων αθλητών, όπως είναι οι Ολυμπιονίκες.

 Οι επτά γυναίκες Ολυμπιονίκες που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ είναι οι: Ειρήνη Αϊδηνλή, Σταυρούλα Ζυγούρη, Αγγελική Καραπατάκη, Βιργινία Κραβαριώτη, Σταυρούλα Κοζομπόλη, Ευαγγελία Μωραϊτίδου και Σοφία Παπαδοπούλου.

 Παν. Τσιμπούκης

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis