Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:29 | 20/03/2015

Μια απάτη ύψους 11 εκατ. ευρώ στο σκοτεινό internet προκάλεσε ρίγη πανικού στην online κοινότητα αγοράς ναρκωτικών. Το Evolution -που είχε γίνει ο must ιστότοπος για να βρει κανείς τα πάντα, από ηρωίνη μέχρι όπλα από τότε που το FBI έκλεισε το Silk Road 2.0 τον Νοέμβριο- αποδείχθηκε η μεγαλύτερη απάτη όλων των εποχών.

Την Τρίτη, οι διαχειριστές του Evolution -των οποίων τα ψευδώνυμα είναι Vert και Kimble- κατέβασαν τα ρολά στον ιστότοπό τους και την κοπάνησαν με όλα τα χρήματα που είχαν αποθηκεύσει στους λογαριασμούς του έμποροι ναρκωτικών και χρήστες. Το ύψος των bitcoins που είχαν συγκεντρωθεί σύμφωνα με μια σειρά εμπόρων του Evolution αγγίζει τα 11 εκατ. ευρώ.

Ένας πελάτης του Evolution, ο TripAddict ποστάρησε στο φόρουμ των σκοτεινών αγορών του Reddit:

100% επιβεβαιωμένο, το Evo μας τέλειωσε. Γαμώτο. Είμαι χαρούμενος και λυπημένος συγχρόνως. Ήμουν έτοιμος να καταθέσω περίπου 200 BTC όταν αυτό συνέβη. Χαίρομαι που δεν την πάτησα. Νιώθω τους ανθρώπους που το έπαθαν ωστόσο.
Προς τους διαχειριστές του Evo που μας εξαπάτησαν: Ελπίζω γαμημένα μουνιά να απολαμβάνεται τα 11 εκατομμύρια και το ότι εξαπατήσατε χιλιάδες εμπόρους και πιστούς αγοραστές.

Λίγο νωρίτερα, ο NSWGreat, ένας έμπορος ναρκωτικών στο Evolution που ισχυρίζεται ότι γνωρίζει τους διαχειριστές του ιστότοπου, προειδοποίησε τους χρήστες:

Δεν μου αρέσει να είμαι ο αγγελιοφόρος κακών ειδήσεων, αλλά είχα υποψίες τις τελευταίες μέρες επειδή δεν λειτουργούσαν οι αναλήψεις και συνήθως οι διαχειριστές είναι πιο ανοιχτοί στο να μου εξηγήσουν γιατί αργούν τόσο, όμως αυτή τη φορά δεν ήταν.
Έχω πρόσβαση διαχειριστή για να βλέπω τμήματα του back end. Οι διαχειριστές ετοιμάζονται να την κοπανήσουν με όλο το ταμείο. Δεν έχει γίνει ούτε μια ανάληψη εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα. Οι αυτόματες αναλήψεις έχουν απενεργοποιηθεί.
Λυπάμαι, αλλά ο Verto και ο Kimble μας την έφεραν. Έχω πάνω από 18.500 ευρώ εγγύηση δεσμευμένα από τις πωλήσεις.
Δεν μπορώ να το πιστέψω. Η απόλυτη απάτη. Σας προειδοποιώ, το συντομότερο που μπόρεσα.

Το Evolution είχε γίνει ένας από τους δυο βασικούς ιστότοπους του σκοτεινού δικτύου -ο άλλος είναι το Agora- που ανέλαβαν δράση μετά την κατάρρευση του Silk Road 2.0 πέρυσι, όταν το FBI κατάσχεσε bitcoins αξίας 3,44 εκατ. ευρώ που ήταν αποθηκευμένα στους λογαριασμούς των χρηστών του. Νωρίτερα φέτος, ο Ross Ulbricht καταδικάστηκε ως διαχειριστής του αρχικού Silk Road.

 

Αυτή όμως δεν είναι η πρώτη απάτη στον κόσμο του σκοτεινού διαδικτύου. Το 2013, οι τύποι που διαχειρίζονταν δύο ιστότοπους -Atlantis και Sheep Marketplace- την έκαναν με όλα τα bitcoins. Η απάτη του Sheep εκτιμάται ότι «χάρισε» στους διαχειριστές περίπου 4,95 εκατ. ευρώ.

Προσβάσιμο μέσω του ανώνυμου browser Tor, το Evolution είχε τη φήμη αξιόπιστης και αποδοτικής αγοράς με μεγάλη κίνηση, κάτι που ίσως ευθύνεται και γιατί είχαν τσιμπήσει τόσοι πολλοί άνθρωποι.

Ο Mike Power, συγγραφέας του Drugs 2.0: The Web Revolution That's Changing How the World Gets High, μου είπε ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις από την ληστεία του Evolution.

«Το Evolution ήταν η καλύτερα σχεδιασμένη, η καλύτερα κωδικοποιημένη και καλύτερα διαχειριζόμενη από όλες τις αγορές του σκοτεινού δικτύου. Είχε την εμφάνιση και έδινε την αίσθηση ενός καθόλα νόμιμου ιστότοπου -οι σελίδες φόρτωναν γρήγορα και ο χρόνος λειτουργικότητας πολύ σταθερός» εξήγησε. «Οι τύποι πίσω από αυτόν ήταν χάκερ και κλέφτες χρημάτων μέσω πιστωτικών καρτών της παλιάς σχολής, από το φόρουμ Tor Carding Forum και είχαν καλή τεχνογνωσία».

Η σελίδα των ναρκωτικών στην πλέον κλειστή αγορά Evolution (Screenshot via)

«Πρόκειται για μία ευφυώς εκτελεσμένη, τεράστια απάτη που κόβει την ανάσα και θα έπρεπε να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση προς όλους τους διαδικτυακούς αγοραστές του σκοτεινού internet ώστε να μην αποθηκεύουν ποτέ τα bitcoins τους σε κεντρικές αγορές όπως αυτή. Οι χρήστες δεν μπορούν να εμπιστευτούν τίποτα ή κανέναν - αλλά ακόμα κι αυτό το επίπεδο αβεβαιότητας για πολλούς είναι καλύτερο από το να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με τους συνήθεις εμπόρους.

«Κάποιος, πιθανώς πολλά άτομα, θα σκοτωθούν επειδή αρκετοί θα πιστέψουν ότι είχαν σχέση με αυτή την απάτη. Οι ιδιοκτήτες του ιστότοπου μόλις εξαπάτησαν χιλιάδες εμπόρους ναρκωτικών. Είναι ένα φρικτό σενάριο, θα χυθεί πολύ αίμα».

Χθες το βράδυ, καθώς μεταδόθηκαν τα νέα για τη διάλυση του Evolution, εμφανίστηκε ένας νέος ιστότοπος του σκοτεινού δικτύου που ονομάζεται Ironclad. Όπως ανέφερε, σκοπός του «να είναι πλήρης, αξιόπιστος και ασφαλής».

Τώρα εάν οι αγοραστές και οι έμποροι πιστέψουν αυτή τη δήλωση είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

ΠΗΓΗ: vice.com

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis