Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:36 | 06/01/2015

 

Η τραγωδία του πλοίου Norman Atlantic με τους νεκρούς, τους αγνοούμενους και τις φρικτές στιγμές που έζησαν οι επιβάτες επιβάλλουν να πληροφορηθούμε τι κάνουμε αν βρεθούμε σε κίνδυνο στην θάλασσα.

Το TheTOC.gr ζήτησε από τον Κωνσταντίνο Φωτεινό, κάτοχο διπλώματος ναυαγοσωστικής, να μας δώσει συμβουλές επιβίωσης σε έκτακτες καταστάσεις.

Διαβάστε και αχρείαστες να είναι 

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνουμε ανεβαίνοντας σε ένα πλοίο; 

Το πρώτο πράγμα που κοιτάμε επιβιβαζόμενοι σε ένα πλοίο είναι τα σωστικά μέσα που διαθέτει, τους χώρους συγκέντρωσης για έκτακτες καταστάσεις και σε περίπτωση που έχουμε καμπίνα ελέγχουμε αν υπάρχουν τα απαιτούμενα σωσίβια για τους επιβάτες της.

Ποια προετοιμασία θα πρέπει να έχουμε κάνει πριν επιβιβαστούμε σε ένα πλοίο;

Δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία, δεν ταξιδεύουμε με πλοίο για να πνιγούμε. Το μόνο που θα μπορούσαμε να έχουμε μαζί μας θα ήταν ένα σελοφάν, μια πλαστική τσάντα τροφίμων που κλείνει αεροστεγώς για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε κινητό και έγγραφα σημαντικά, όπως το διαβατήριο ή την ταυτότητά μας.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνουμε όταν σημάνει συναγερμός ή όταν καταλάβουμε ότι υπάρχει κίνδυνος;

Αν βρισκόμαστε στην καμπίνα μας φοράμε το σωσίβιό μαςκαικατευθυνόμαστε στον κοντινότερο σταθμό συγκέντρωσης. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν σωσίβια στην καμπίνα πηγαίνουμε σε έναν από τους σταθμούς συγκέντρωσης για να μας δώσουν. Η διανομή σωσιβίων γίνεται πάντα με σειρά προτεραιότητας αρχικά στις ευπαθείς ομάδες (παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι) και τέλος στους άντρες. Θεωρητικά το πλήρωμα που υπάρχει σε αυτούς τους σταθμούς κατευθύνει τον κόσμο και χωρίζει σε γκρουπς για να ξεκινήσει η οποιαδήποτε διαδικασία. Σε περίπτωση που ο καιρός είναι κακός προσπαθούμε να μην βγούμε σε εξωτερικούς χώρους του πλοίου, γιατί μπορεί  ένα μεγάλο κύμα να μας παρασύρει και να μας ρίξει στη θάλασσα, ή η βροχή και το κρύο να μας αποδυναμώσουν γρηγορότερα. Αν ο καιρός είναι καλός καλύτερα να είμαστε στο κατάστρωμα. Ειδικά αν δεν υπάρχει κάποιος από το πλήρωμα να μας κατευθύνει στο σταθμό συγκέντρωσης καλύτερα να είμαστε στους εξωτερικούς χώρους του.

Εφόσον έχουμε φορέσει το σωσίβιό μας, ποια έιναι η επόμενη κίνησή μας;

Αρχικά θα πρέπει δώσουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας να ηρεμήσει και να αποδεχτεί την κατάσταση, εφόσον η κατάσταση δεν είναι ταχέως επιδεινούμενη και δεν βουλιάζει με γρήγορο ρυθμό το πλοίο. Έπειτα όσοι έχουν smartphone μπορούν να εντοπίσουν τη θέση του πλοίο στο GPS. Υπάρχουν ελέυθερες εφαρμογές για smartphones που μπορούν να μας δώσουν τις ακριβείς συντεταγμένες μας, χωρίς να χρειάζονται σήμα από κάποιον πάροχο κινητής τηλεφωνίας, καθώς παίρνουν δεδομένα από το GPS. Οι συντεταγμένες που θα μας δωσει η εφαρμογή θα έχουν την παρακάτω μορφή.

 

 

 

 

Πολλές εφαρμογές έχουν τη δυνατότητα να στείλουν αυτές τις συντεταγμένες με μήνυμα σε αριθμό που θα επιλέξουμε, σε διαφορετική περίπτωση τις στέλνουμε σε ένα συγγενικό μας πρόσωπο ή κάποιον που πιστεύουμε ότι θα το δει και θα μπορεί να ενημερώσει για το που βρισκόμαστε. Δεν θα πρέπει να μπουμε σε διαδικασία να καλέσουμε κάποιον γιατί το πιο πιθανό είναι να μην πιάνει, το μήνυμα είναι πιο πιθανό να φτάσει στον παραλήπτη, καθώς έιναι πιο ελαφρύ σαν δεδομένο στο δίκτυο.

Τί θα πρέπει να γράψουμε στο μήνυμα εκτός των συντεταγμένων;

Θα πρέπει να γράψουμε το όνομα του πλοίου, την περιοχή που είμαστε περίπου (π.χ. κοντά στη Μυτιλήνη), τις συντεταγμένες όπως προαναφέραμε και τον κίνδυνο στον οποίο βρισκόμαστε. Ο άνθρωπος που θα στείλουμε το μήνυμα θα πρέπει να επικοινωνήσει με την αρμόδια υπηρεσία διάσωσης ή το 112 και να ενημερώσει για το περιστατικό. Σίγουρα θα έχει γίνει ήδη ενημέρωση από τον πλοίο στις ραδιοσυχνότητες (VHF CH16), όμως και αυτή η πληροφορία θα βοηθήσει στη διάσωση. Είναι εύκολη σαν διαδικασία και παίρνει μόνο 5 λεπτά. Αφού γίνει αυτή η διαδικασία κλείνουμε τη συσκευή,  βγάζουμε την μπαταρία και την τοποθετούμε στο σελοφάν που κουβαλάμε μαζί μας. Έτσι ακόμα κι αν βραχεί υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να ξαναλειτουργήσει αργότερα που θα το ξανασυνδέσουμε.

Τί άλλο μπορούμε να κάνουμε όσο περιμένουμε να μας προωθήσουν στις σωστικές λέμβους ή να μας βρουν οι διασώστες ενώ είμαστε στη θάλασσα;

Εφόσον φοράμε σωσίβιο καλό θα έιναι να φοράμε όσα περισσότερα ρούχα μπορούμε για να είμαστε ζεστοί, και πάνω στο πλοίο και στην περίπτωση που χρειαστεί να πέσουμε στη θάλασσα. Το σωσίβιο θα μας κρατά στην επιφάνεια και τα πολλά ρούχα θα μας προφυλάξουν από την υποθερμία. Επίσης καλό θα είναι εφόσον χρειαστεί να πέσουμε στη θάλασσα να φροντίσουμε να είμαστε μαζί και με άλλους επιβάτες για να μπορέσουν τα σωστικά να μας βρουν πιο εύκολα. Είναι πολύ πιο διακριτή μια πορτοκαλί μάζα ανθρώπων από μια μονάδα. Θα πρέπει να κουνάμε τα πόδια μας φυσικά για να μην πάθουμε υποθερμία.

Τί κάνουμε στην περίπτωση που δεν έχουμε σωσίβιο;

Πρώτον μας βοηθά οτιδήποτε επιπλέει, σανίδες, πλαστικά μέρη του πλοίου, ακόμα και μπετόνια πλαστικά. Σε κάθε περιπτωση εφόσον το πλόιο κινδυνεύει με βύθιση ή από πυρκαγιά ξηλώνουμε κάτι από  αυτό το οποίο μπορέι να μας βοηθήσει να επιπλεύσουμε. Στη περίπτωση που δεν υπάρχει τίποτα γύρω μας που να επιπλέειμπορούμε να δημιουργήσουμε από μόνοι μας κάποια προσωρινά σωσίβια με τα ρούχα μας. Προτιμάμε τα ρούχα που θα φοράμε να έχουν πυκνή πλέξη. Ιδανικό σωσίβιο είναι το παντελόνι μας, κάνοντας κόμπο τα μπατζάκια του, το πιάνουμε από τη ζώνη, το φέρνουμε το πίσω από το κεφάλι μας και με δύναμη το περνάμε από πάνω μας. Η διαδικασία αυτή το γεμίζει με αέρα τον οποίο κρατά για λίγα λεπτά και μπορεί να μας ξεκουράσει από το συνεχές κολύμπι.Δείτε στο βίντεο πως γίνεται: 

Επίσης σε περίπτωση που δεν φοράμε σωσίβιο δεν θα πρέπει να φοράμε παπούτσια πέφτοντας στη θάλασσα, διότι θα είναι αδύνατο να κολυμπήσουμε φορώντας τα, ούτε πολλά ρούχα για τον ίδιο λόγο.Δεν κάνουμε απότομες κινήσεις στο κολύμπι καθώς θα μας κουράσουν πιο γρήγορα και δεν απομακρυνόμαστε από τους υπόλοιπους που είναι μαζί μας στο νερό, για τον ίδιο λόγο όπως κι όταν έχουμε σωσίβιο, για να μας βρουν πιο εύκολα. Γενικά καλό θα είναι να κολυμπάμε σε ήπτια στάση αφού είναι η πιο χαλαρή και αυτή που μας βοηθά στο να κρατάμε την ενέργεια μας μέχρι να μας σώσουν.

Γενικά καλό θα είναι να μείνουμε μέχρι τελευταία στιγμή στο πλοίο;

Ναι γενικά καλό θα είναι να μείνουμε στο πλοίο όσο περισσότερο γίνεται. Η θάλασσα ξεγελάει και η θερμοκρασία θα είναι σίγουρα πιο χαμηλή από αυτή που υποθέτουμε καθώς συνήθως είμαστε σε ανοιχτά νερά. Γενικά πέφτοντας στο νερό ο χρόνος που αντέχει ο μέσος ανθρωπος να κολυμπά, στην Ελλάδα που το κλίμα είναι πιο ζεστό,  είναι από 40 λεπτά έως 1 ώρα χωρίς σωσίβιο και από 2 έως 3 ώρες με σωσίβιο. Οι χρόνοι αυτοί μειώνονται σε άλλες θαλάσσιες περιοχές σε πιο κρύα κλίματα. Επειδή οι χρόνοι διάσωσης είναι μεγάλοι στη θάλασσα καλό θα είναι η «βουτιά» που θα κάνουμε να είναι η έσχατη λύση και να μείνουμε στο πλοίο όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται.

Ευχαριστούμε τον Κωνσταντίνο Φωτεινό για τις πολύτιμες συμβουλές του! 

ΠΗΓΗ: thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis