Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:44 | 02/05/2017

Στο χείλος της αβύσσου βρίσκεται για ακόμη μια φορά η ΠΓΔΜ, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να πιέζουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης στον οποίο θα συμμετέχουν και τρία μειονοτικά αλβανικά κόμματα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γκιόργκι Ιβανόφ να αντιδρά, ζητώντας εγγυήσεις, ότι η χώρα δεν καταστεί υποτελής στην γειτονική Αλβανία.

Πίεση από τις ΗΠΑ: Σχηματίστε κυβέρνηση με τους αλβανούς

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δια του απεσταλμένου τους στα Σκόπια, βοηθού υπουργού Εξωτερικών Χόιτ Μπράιαν Γι, πιέζουν προς την κατεύθυνση σχηματισμού μιας κυβέρνηση, την οποία χαρακτηρίζουν “μεταρρυθμιστική” και εννοούν τον συνασπισμό που έχουν συνομολογήσει οι σοσιαλδημοκράτες του Ζόραν Ζάεφ και τρία αλβανικά κόμματα, ο οποίος έχει την πλειοψηφία των εδρών στη νέα βουλή.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος συνάντησε τους ηγέτες όλων των πολιτικών κομμάτων, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γκιόργκι Ιβάνοφ αλλά και τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι προερχόμενο από την αλβανική μειονότητα.

Ο Χόιτ Μπράιαν Γι  θεωρεί ότι η κυβέρνηση Ζάεφ με τα αλβανικά κόμματα θα οδηγήσει τη χώρα εγγύτερα στην ευρωπαϊκή της ενσωμάτωση.

Η πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον προσκρούει - προς το παρόν τουλάχιστον – στην συνεχιζόμενη άρνηση του προέδρου της Δημοκρατίας Γκιόρκγι Ιβάνοφ να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζόραν Ζάεφ. Ο κ. Ιβάνοφ υποστηρίζει ότι η συμμετοχή των τριών αλβανικών κομμάτων στην κυβέρνηση θα απειλούσε την ανεξαρτησία της χώρας. Μάλιστα σε μια τυπική ένδειξη υπαναχώρησης έναντι των αμερικανικών πιέσεων, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας κάλεσε τον Ζάεφ να παράσχει διαβεβαιώσεις ότι η συνεργασία του με τα αλβανικά κόμματα θα λειτουργήσει σύμφωνα με το Σύνταγμα και θα διατηρήσει την εθνική ενότητα.

Ζωντανεύει το φάντασμα του 2001

Στην χώρα έχουν ξυπνήσει οι μνήμες το 2011, όταν οι περιοχές με αλβανικούς πληθυσμούς, κυρίως στο βόρειο τμήμα γύρω από το Τέτοβο, προχώρησαν σε ένοπλη εξέγερση, με ένα παρακλάδι του Ου Τσε Κα, τον λεγόμενο Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό να απειλεί τη χώρα με διαμελισμό.

Η καταστροφή αποφεύχθηκε με την μεσολάβηση τότε των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον. Τα Σκόπια, με την συμφωνία της Αχρίδας, αποδέχθηκαν να ενσωματώσουν στην πολιτική ζωή της χώρας την αλβανική κοινότητα που φθάνει στο 25% του πληθυσμού, με αντάλλαγμα την έναρξη της ενταξιακής πορείας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

“Η πλατφόρμα των Τιράνων”

Στις 7 του περασμένου Ιανουαρίου, περίπου ένα μήνα μετά τις γενικές εκλογές στη χώρα, οι ηγεσίες των τριών αλβανικών κομμάτων συναντήθηκαν στα Τίρανα και συμφώνησαν σε μια κοινή πλατφόρμα διαπραγμάτευσης για τον σχηματισμό κυβέρνησης, και αποφάσισαν να ζητήσουν από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Ζόραν Ζάεφ, να αναγνωριστεί η αλβανική κοινότητα της χώρας ως “συνιστών λαός” της χώρας, να γίνει δεκτή η αλβανική ως επίσημη γλώσσα του κράτους, και να μεταβληθούν τα σύμβολα του κράτους – εθνόσημο και σημαία – στα οποία θα πρέπει να ενσωματωθούν τα αλβανικά σύμβολα.

Αυτό το κείμενο ανεπισήμως αναφέρεται ως “Πλατφόρμα των Τιράνων”, η οποία απορρίφθηκε αμέσως μόλις έγινε γνωστή η ύπαρξη της από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιορκι Ιβάνοφ.

Σε επιστολή που είχε στείλει ο σκοπιανός πρόεδρος στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, στο ΝΑΤΟ, την Ουάσιγκτον και την Τουρκία, περιέγραφε την συμφωνία ως “ένα κείμενο που υιοθετήθηκε σε μια ξένη χώρα” εννοώντας την Αλβανία, “στο γραφείο ενός ξένου ηγέτη”, εννοώντας τον αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα, “και με την μεσολάβηση του υπουργού εξωτερικών μιας ξένης χώρας” εννοώντας τον αρχηγό της αλβανικής διπλωματίας Ντίτμιρ Μπουσάτι.

Λάδι στη φωτιά από τον Ου Τσε Κα

Αλβανοί παραστρατιωτικοί που δηλώνουν ότι αποτελούν μέλη του Αλβανικού Εθνικού Στρατού, γνωστού και ως «UÇK-AKSH», ρίχνουν λάδι στη φωτιά απειλώντας ότι θα απελευθερώσουν τα αλβανικά εδάφη.

«Είμαστε έτοιμοι να απελευθερώσουμε τη γη της Ιλλυρίδας από την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι και των συνεργατών του οι οποίοι αντιμετωπίζουν ως ζόμπι στους Αλβανούς.

Σύντομα θα δράσουμε και θα πάρουμε εκδίκηση για τη δολοφονία τους από τους Σλαβομακεδόνες (sllavomaqedonve) για τον θάνατο των αδελφών μας στις γειτονιές Μπρόδετς και Σόποτ του Κουμάνοβο», αναφέρει η δήλωση.

Υπό την απειλή κυρώσεων

Ο ολλανδός διπλωμάτης Πέτερ Φιθ, πρώην απεσταλμένος της Ε.Ε,. στα Σκόπια αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις στη χώρα, προτείνοντας την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες και εκφράζει φόβους ότι οι εθνικιστές του πρωθυπουργού Γκρουέφσκι ενδεχομένως να επιλέξουν την ένοπλη βία για να αποτρέψουν την είσοδο των αλβανών στην κυβέρνηση.

Υπονοούμενα για επιβολή κυρώσεων στα Σκόπια είχε αφήσει στην υπουργική σύνοδο της Μάλτας και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, λέγοντας: “Στέλνουμε ξεκάθαρα μηνύματα, αλλά φυσικά υπάρχουν πολλά άλλα μέτρα τα οποία ελπίζουμε να μην χρειαστεί αν πάρουμε”. 

Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis