Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:52 | 05/05/2019

Του Μανόλη Αναστασιάδη

Τον πρωτοπαρουσίασε στην ελληνική κοινή γνώμη ο Κώστας Αργυρός σε μία από τις τελευταίες του εκπομπές για ευρωπαϊκά θέματα, από τη Στουτγάρδη. Πρόκειται για τον Γερμανό συγγραφέα που έγινε γνωστός από τα εννέα αστυνομικά του, κυρίως, μυθιστορήματα -γιατί έχει γράψει και άλλα- Βόλφγκανγκ Σόρλαου.

[custom:google-ads]

Αφορμή το ένατο κατά σειρά μυθιστόρημα, με πρωταγωνιστή τον ήρωά του, ιδιωτικό ντετέκτιβ Γκέοργκ Ντένγκλερ και τίτλο «Der Grosse Plan» (Το Μεγάλο Σχέδιο), που αναφέρεται στο, πρωτότυπο για αστυνομικό μυθιστόρημα αλλά απόλυτα δικαιολογημένο όπως αποδεικνύεται από την πλοκή του, θέμα της ελληνικής κρίσης!

Η υπόθεση του έργου, όπως θα λέγαμε και στον κινηματογράφο (απόλυτα κατάλληλο για ταινία το σενάριο...), αφορά μία Ελληνογερμανίδα οικονομολόγο και νομικό, την Άννα Χάρτμαν, υπάλληλο του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, η οποία έχει τεθεί από την υπηρεσία της στη διάθεση της Τρόικας, προκειμένου να τη συνδράμει στον χειρισμό της ελληνικής κρίσης, λόγω των ειδικότερων γνώσεών της και για τη χώρα μας.

Και ενώ η συγκεκριμένη υπάλληλος εργάζεται εντατικά και με μεγάλη επιτυχία για την υπόθεση που της έχουν αναθέσει, στο πνεύμα και στη «γραμμή» της τρόικας και έχει κιόλας προταθεί και για μέλος του Δ.Σ. του ΔΝΤ (!), αιφνιδίως εξαφανίζεται από προσώπου γης, χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος και χωρίς κανείς να ζητήσει λύτρα για την απελευθέρωσή της. Ο ιδιωτικός ντετέκτιβ, που είναι εγκατεστημένος και εργάζεται στη Στουτγάρδη, καλείται στο υπουργείο των Εξωτερικών στο Βερολίνο και ο ίδιος ο υπουργός τού αναθέτει να λύσει το συντομότερο δυνατόν το... μυστήριο, θέτοντας στη διάθεσή του όσα μέσα του χρειαστούν αλλά και τη συνδρομή του Εγκληματολογικού Γραφείου της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, προς μεγάλη δυσφορία βέβαια των στελεχών της τελευταίας, τα οποία πάντως καλούνται να συνδράμουν με όλες τους τις δυνάμεις.

Ο Ντένγκλερ επιχειρεί, με τη βοήθεια φίλων του, της προσωπικής του «σχέσης» και μιας γραμματέως που προσλαμβάνει για την περίσταση, να προσεγγίσει με κάποιο τρόπο τους πιθανούς απαγωγείς, να ανακαλύψει την αιτία της απαγωγής και τους σκοπούς τους και φυσικά να βρει και να επαναφέρει σώα και υγιή την απαχθείσα.

Ο Σόρλαου είπε, στη συνέντευξή του στον Κώστα Αργυρό, ότι με λύπη του και με κάποια ντροπή διαπίστωσε, στην έρευνα που έκανε στην Ελλάδα για να συγκεντρώσει στοιχεία για το μυθιστόρημά του, ότι δεν είχε ιδέα για τα «πεπραγμένα» των ναζιστικών δυνάμεων κατοχής στην Ελλάδα, κυρίως στην περίοδο 1943-44! Για πρώτη φορά άκουσε για Δίστομο -κυρίως- αλλά και για Καλάβρυτα και για Βιάνο κ.λπ. Συνδέει λοιπόν αυτά τα γεγονότα με την υπόθεση, με την ανακάλυψη ότι η μητέρα της αγνοούμενης, η Καλλιόπη Χάρτμαν, είναι επιζήσασα του Ολοκαυτώματος του Διστόμου, που μικρό κορίτσι, ενώ είχε χάσει εκεί όλη της την οικογένεια, παρελήφθη από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, μεγάλωσε σε Ίδρυμα στην Ελβετία και παντρεύτηκε αργότερα ένα Γερμανό -τον πατέρα της αγνοούμενης- γιο αξιωματικού των Ες-Ες, που είχε πρωταγωνιστήσει στο Δίστομο, πράγμα που εκείνος είχε φροντίσει με μεγάλη επιμέλεια, αφού είχε φτάσει μέχρι τη δολοφονία παιδικού του φίλου και συνεργού του στην Κατοχή, ώστε να «εξαφανιστεί» από προσώπου γης για να αποφύγει τις συνέπειες των πράξεών του.

Ο πρώην Ες-Ες, όπως συνέβη δυστυχώς με πάμπολλους ομοίους του, καταφέρνει να εξελιχθεί, στη μετέπειτα Δυτική Γερμανία, και φτάνει στη θέση ανώτατου τραπεζικού στελέχους, διοικητή μεγάλης γερμανικής τράπεζας με ιδιαίτερη επιρροή στη χώρα του, συμμετοχή στην περίφημη Διάσκεψη του Λονδίνου του ’53, όπου χαρίστηκαν στη Γερμανία τα προπολεμικά της δάνεια κ.λπ. κ.λπ.

Η μακρά και περιπετειώδης ιστορία φτάνει στην ανακάλυψη της απαχθείσας αλλά και στην τελική δολοφονία της ενώ εν τω μεταξύ ο ιδιωτικός ντετέκτιβ και οι φίλοι του έχουν διαπιστώσει όλη τη συνωμοσία των διεθνών παραγόντων του χρηματοοικονομικού καπιταλισμού, με την οποία η Ελλάδα οδηγήθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας. Έχουν «δει» με τα μάτια τους ότι το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής «βοήθειας» που προσέφερε η Τρόικα έχει οδηγηθεί απευθείας στις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες για τη δική τους σωτηρία από την παγκόσμια οικονομική κρίση, που έστησαν τα «φαντς» με τα περίφημα CDS, τα σπρεντ, τις αποδόσεις δηλαδή των ομολόγων, και όλα αυτά που πολύ καλά θυμούνται οι Έλληνες. Ο μεγαλοτραπεζίτης, πρώην Ες-Ες, παππούς της ηρωίδας, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη λυσσώδη άρνηση της Γερμανίας και τις νομικές της δολοπλοκίες, προκειμένου να θεμελιώσει την άρνησή της να δώσει τις οφειλόμενες πολεμικές αποζημιώσεις και να επιστρέψει τα κατοχικά δάνεια και όταν όλα αυτά τα ανακαλύπτει η ηρωίδα, πριν φυσικά την απαγωγή της, οδηγείται στην πλήρη «ιδεολογική» μεταστροφή και από πιστός συνεργάτης της τρόικας μετατρέπεται σε υπερασπιστή των δικαίων της μητρικής της πατρίδας και μελετά τρόπους να την βοηθήσει στην περιπέτειά της, προσκρούοντας σε συμφέροντα που τελικά οδηγούν στον αφανισμό της.

Αν έχει μια σημασία ότι το βιβλίο, όπως και ο συγγραφέας του, έχουν μεγάλη επιτυχία στο γερμανόφωνο αναγνωστικό κοινό, είναι γιατί συμβάλλει εξαιρετικά στην ανατροπή των όσων τροφοδότησαν για χρόνια τη γερμανική κοινή γνώμη κατά της Ελλάδας και αποκαλύπτει στο ευρύ κοινό τη συνωμοσία στόχος της οποίας έπεσε ο ελληνικός λαός.

Στη σημερινή ευρωπαϊκή πολιτική συγκυρία είναι μια χρήσιμη φωνή, που δικαιώνει τις απόψεις μας αλλά και την προσπάθεια της χώρας, τόσο για την επιστροφή των οφειλόμενων όσο και για την αποκατάσταση της πολλαπλά τρωθείσας διεθνούς αξιοπιστίας της. Βοηθάει στο να αλλάξει το κλίμα, έστω και μέσα από ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, που δεν ξέρω πόσο «αστυνομικό» είναι...

* Το βιβλίο κυκλοφορεί στις εκδόσεις "Kiepenheuer & Witsch", Κολωνία, 2018.

Image result for ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Βόλφγκανγκ Σόρλαου γεννήθηκε το 1951 σε μια μικρή πόλη της Ρηνανίας. Ασχολήθηκε με το εμπόριο και εργάστηκε για πολλά χρόνια ως μάνατζερ στη βιομηχανία ηλεκτρονικών υπολογιστών προτού καταφέρει στα πενήντα του να εκπληρώσει το όνειρό του και να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη συγγραφή. Τιμήθηκε το 2006 με το Γερμανικό Βραβείο Αστυνομικής Λογοτεχνίας (πηγή: ianos.gr).

www.avgi.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis