Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:52 | 25/09/2020

Ήρθε η ώρα να ενισχυθεί το ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων – Ποιες πρωτοβουλίες ανέλαβε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος - Εντός των επόμενων ημερών οι επίσημες ανακοινώσεις

Μπορεί η κατάσταση με την Τουρκία να βαίνει προς στρατιωτική αποκλιμάκωση, ωστόσο, η εμπρηστική ρητορική του καθεστώτος Ερντογάν, δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό στην Αθήνα.

Υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν πως κατά τη διάρκεια της έντασης με την Τουρκία αυτό που έλειψε περισσότερο ήταν το προσωπικό. Δυστυχώς, τα 10 χρόνια της κρίσης άφησαν το αποτύπωμά τους στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες έμειναν υποστελεχωμένες μιας και οι προσλήψεις θυσιάστηκαν στον… βωμό των μνημονίων.

Οι μηδενικές προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών και η δραστική μείωση των εισακτέων στις Παραγωγικές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων (σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα σε ορισμένες περιπτώσεις), κατά την τελευταία δεκαετία, επέφεραν ισχυρό πλήγμα στους τρεις Κλάδους.

Η στρατιωτική ηγεσία προβληματίζεται επίσης και για τη γήρανση του έμψυχου δυναμικού. Ο μέσος όρος ηλικίας έχει αυξηθεί θεαματικά, με τους Επιτελείς να προχωρούν άμεσα σε ενέργειες για την αναστροφή του φαινομένου.

Στο πλαίσιο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στο Helexpo Forum της Θεσσαλονίκης και κατόπιν πρωτοβουλίας του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνου Φλώρου και σχεδιασμού των Επιτελείων, αυξάνεται από το 2021 ο αριθμός των εισακτέων σε όλες τις Στρατιωτικές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των σπουδαστών στις σχολές Ευελπίδων, Ικάρων, Ναυτικών Δοκίμων, ΣΜΥ, ΣΜΥΝ, ΣΜΥΑ και ΣΣΑΣ θα φτάσει στα επίπεδα προ κρίσης.

Το ακριβές ποσοστό της αύξησης των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος αναμένεται να προσδιοριστεί τους επόμενους μήνες, έπειτα από συνεννόηση των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Παιδείας. Οι επίσημες ανακοινώσεις ωστόσο, θα γίνουν από το ΓΕΕΘΑ τις επόμενες ημέρες.

Στο ελληνικό «Πεντάγωνο» δίνουν μεγάλη σημασία στην «ποιότητα» των ατόμων που θα στελεχώσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις τα επόμενα χρόνια, με τους Επιτελείς να επιθυμούν ένα προσωπικό καταρτισμένο, που θα εκπαιδεύεται συνεχώς, θα εξειδικεύεται και θα γίνεται αποτελεσματικότερο.

Αναμφισβήτητα η χώρα μας βιώνει δύσκολες καταστάσεις, σε οικονομικό, κοινωνικό και γεωστρατηγικό επίπεδο. Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ωστόσο επιβεβαιώνουν πως ξέρουν να διαβάζουν τα μηνύματα των καιρών, όπως επιτάσσει η λογική και προβαίνουν έγκαιρα και αποφασιστικά σε διορθωτικές κινήσεις και σε στοχευμένες παρεμβάσεις με βαθύ εθνικό και κοινωνικό αποτύπωμα.

Βασίλης Σκουλαράκος

newsbomb.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis