Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:14 | 20/01/2020

Ολοκληρώθηκε χθες και τυπικώς, ομαλώς και χωρίς τα συνήθη άλλες φορές «παρατράγουδα» και φωνασκίες πολιτικών κομμάτων της αντιπολιτεύσεως περί «καρατομήσεων» κλπ, ο πρώτος γύρος των ετήσιων κρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις σε επίπεδο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων.

Ως γνωστόν από τους τέσσερις Αρχηγούς, οι τρεις, μετά από σχετική απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμύνης (ΚΥΣΕΑ) που συνήλθε την Παρασκευή υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και μετά από εισήγηση του αρμοδίου Υπουργού Εθνικής Αμύνης Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, αποστρατεύτηκαν και επελέγησαν ισάριθμοι νέοι Αρχηγοί καθώς και ο Αρχηγός του Ελληνικού Στόλου, δεύτερος στην ιεραρχία του Πολεμικού Ναυτικού με την υπερτρισχιλιετή ιστορία του. Και ενώ έγιναν όλα αυτά, δεν ακούστηκε «κιχ» κατά το κοινώς λεγόμενο από πλευράς διαμαρτυριών από πλευράς πολιτικών κομμάτων, εκτός βεβαίως της τυπικής, εξαιρετικά ηπίων τόνων, δηλώσεως του αρμόδιου τομεάρχη Εθνικής Αμύνης του ΣΥΡΙΖΑ Βουλευτή Θόδωρου Δρίτσα, μετά τη συνεδρίαση του προαναφερθέντος οργάνου, όπου και πάλι δεν επικεντρώθηκε καν στα πρόσωπα, αλλά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν άφησε τους πρώην Αρχηγούς να παραμείνουν στη θέση τους και για δεύτερο χρόνο.

Τι έγινε λοιπόν;

Μήπως γίναμε ξαφνικά «Ευρώπη» (από πλευράς πολιτικής συμπεριφοράς) και αφήσαμε όλες τις γνωστές κατά τα άλλα «πολιτικές κοκορομαχίες» στην πάντα;

Δεν το πιστεύουμε, αλλά ας προχωρήσουμε χάριν της συζητήσεως.

Κατ’αρχάς να θυμίσουμε τις επιλογές της κυβερνήσεως.

Στη θέση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ αποστρατεύτηκε ο Πτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, μετά από ένα χρόνο Αρχηγίας, και επελέγη ο μέχρι τώρα Διοικητής της 1 ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος. Η επιλογή αυτή προκάλεσε την αυτόματη αποστρατεία και του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστρατήγου Γεωργίου Καμπά. Φλώρος και Καμπάς είναι συμμαθητές στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων με την Τάξη του 1983. Η εν συνεχεία επιλογή του μέχρι τότε Διοικητή του Δ’Σώματος Στρατού Αντιστρατήγου Χαράλαμπου Λαλούση (του πρώτου εκ των αντιστρατήγων της Τάξεως ΣΣΕ-1984, προκάλεσε και την επίσης αυτόματη αποστρατεία του Γενικού Επιθεωρητή Στρατού Αντιστρατήγου Αντώνιου Νομικού του τρίτου εναπομείναντος της Τάξεως ΣΣΕ-1983 των δύο προαναφερθέντων Αρχηγών.

Στη θέση του επί τριετία Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Νικόλαου Τσούνη ΠΝ επελέγη ο δεύτερος στην ιεραρχία του ΠΝ Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ καθώς και στη θέση του νέου ΑΣ ο μέχρι τότε Υποδιοικητής της Σχολής Εθνικής Αμύνης Υποναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης ΠΝ (ΣΝΔ-1986), πρωτότοκος γιός του πρώην Αρχηγού Στόλου και εν συνεχεία ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου ε.α. Χρήστου Λυμπέρη, ο οποίος προήχθη σε Αντιναύαρχο. Οι επιλογές αυτές προκάλεσαν την αυτόματη αποστρατεία του μέχρι τώρα Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ Αντιναυάρχου Ιωάννη Παξιβανάκη ΠΝ.

Οι επιλογές των νέων Αρχηγών ήταν απολύτως φυσιολογικές, δεν διαταράχθηκε η υφιστάμενη ιεραρχία και «βουτιές» στην επετηρίδα και επιλογή των λεγόμενων «τσιμπητών» με υποχρεωτική αποστρατεία των προηγούμενων αυτών.

Υπενθυμίζεται ότι παρέμεινε ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης ο οποίος είναι επίσης επιλογή της προηγούμενης κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει την Αρχηγία του και για δεύτερο χρόνο.

Ας δούμε λοιπόν τώρα τους λόγους που οι επιλογές αυτές της κυβερνήσεως προκάλεσαν τα θετικά σχόλια των πάντων.

1) Δεν έγιναν αλλαγές στις ΕΔ αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019 και την αλλαγή της κυβερνήσεως. Έτσι δεν δόθηκε η εικόνα των «κομματικών» αλλαγών και των επιλεγμένων «καρατομήσεων. Παρά τα όσα υποστήριζε, πίεζε και ήθελε η κλαδική των αποστράτων της Νέας Δημοκρατίας (που δυστυχώς υπάρχει όπως και στα άλλα κόμματα, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα), ο ΥΕΘΑ και ο Πρωθυπουργός «άντεξαν» και δεν ενέδωσαν σε μία τέτοια ολέθρια από πολιτικής απόψεως κίνηση.

Οι Αρχηγοί παρέμειναν όπως είχαν επιλεγεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, δόθηκε το μήνυμα της συνέχεια, συνεργάστηκαν αρμονικώς οι δύο πλευρές για περισσότερο από ένα εξάμηνο.

2) Οι όποιες αλλαγές έγιναν ήταν – ας τις ονομάσουμε – «υποχρεωτικές». Του Α/ΓΕΝ ο οποίος εξάντλησε πλήρη τριετία. Του Α/ΓΕΕΘΑ γιατί κρίθηκε ότι με την υπάρχουσα «τακτική κατάσταση» στο Αιγαίο, Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την τουρκική
προκλητικότητα επιβάλλεται ένας Αρχηγός με περισσότερο διακλαδικό πνεύμα και εμπειρία στα θέματα αυτά.

3) Ο Πτέραρχος (Ι) Χριστοδούλου είναι εξαιρετικός αξιωματικός ο μόνος – εξ όσων θυμόμαστε – που έχει διοικήσει ΟΛΟΥΣ τους μείζονες Σχηματισμούς της ΠΑ. Διοικητής των Διοικήσεων Αεροπορικής Εκπαιδεύσεως (ΔΑΕ), Διοικητής Αεροπορικού Υλικού (ΔΑΥ), Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), Αρχηγός ΓΕΑ και τελικώς Α/ΓΕΕΘΑ. Η επάρκειά του , οι ικανότητές του και οι γνώσεις του πλήρεις. Δεν γεννάται θέμα. Όλες όμως ήταν «ενδοαεροπορικές».

4 )Αντίθετα, ο Στρατηγός Φλώρος Καταδρομέας Αλεξιπτωτιστής και Βατραχάνθρωπος ο ίδιος έχει υπηρετήσει σε Μοίρες Αλεξιπτωτιστών, Αμφίβιων Καταδρομών, τάγμα Πεζοναυτών και από το βαθμό του ταξιάρχου και πάνω έχει διατελέσει Διοικητής της 13 ης Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων που είναι υπεύθυνη για τους Αμφίβιους Καταδρομείς στο Αιγαίο, έχει διατελέσει Επιτελάρχης και εν συνεχεία Υποδιοικητής του ΓΕΕΘΑ και Διοικητής Στρατιάς. Κρίθηκε επομένως ότι έχει μεγαλύτερη «διακλαδική παιδεία» και μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στις προκλήσεις των καιρών. Σε κάθε περίπτωση, όπως και παντού άλλωστε, «Αρχή άνδρα δείκνυσι».

5 )Όταν είσαι στο ύψιστο επίπεδο του Α/ΓΕΕΘΑ (όπως και των άλλων Αρχηγών) η θέση αυτή είναι και «πολιτική» υπό την έννοια ότι πρέπει να γνωρίζεις ότι οι όποιες ενέργειες ή παραλείψεις σου έχουν άμεσο πολιτικό αντίκτυπο στην κυβέρνηση. Ο Πτέραρχος (Ι) Χριστοδούλου, αν και σε προσωπικό επίπεδο είχε καλές σχέσεις με τον τύπο, εντούτοις δεν είχε – πιστεύουμε – τη λεγόμενη «πολιτική ευελιξία», με αποτέλεσμα το ΓΕΕΘΑ να έχει τη χειρότερη επικοινωνιακή πολιτική την τελευταία 30ετία, που εμείς τουλάχιστον καλύπτουμε το στρατιωτικό ρεπορτάζ.

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

lawandorder.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis