Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:58 | 15/02/2017

Ένοχη για ανθρωποκτονία από αμέλεια έκρινε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, την οδηγό, που τον Απρίλιο του 2013, τραυμάτισε θανάσιμα τη 41χρονη τροχονόμο της Κηφισιάς, Αδαμαντία Σιαφλά, εν ώρα υπηρεσίας. 

Ήταν πρωί της 23ης Απριλίου του 2013, όταν η 41χρονη αρχιφύλακας στην Τροχαία Κηφισιάς, ανέλαβε, όπως κάθε ημέρα, υπηρεσία και κλήθηκε να επιχειρεί επί της διασταύρωσης της λεωφόρου Κηφισίας και Αγίου Δημητρίου. Τότε και ενώ είχε περάσει πάνω από μισή ώρα που η τροχονόμος ρύθμιζε, ομαλά, τη κυκλοφορία των οχημάτων, ένα μαύρο αυτοκίνητο έπεσε πάνω της, κόβοντας, ακαριαία, το νήμα της ζωής της.


Η άτυχη Αδαμαντία Σιαφλά ήταν μητέρα δύο παιδιών

Όπως προέκυψε στο αστικό δικαστήριο, το οποίο επιδίκασε μία από τις μεγαλύτερες αποζημιώσεις που έχουν επιδικασθεί ποτέ. Η οδηγός του μαύρου αυτοκινήτου έτρεχε με αρκετά μεγαλύτερη ταχύτητα (88 χιλιόμετρα) από την επιτρεπόμενη που ήταν 50 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που συνεδρίασε τρία χρόνια πριν, η οδηγός του μοιραίου αυτοκινήτου κινείτο στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας του ρεύματος της λεωφόρου Κηφισίας προς Μαρούσι και ενώ το όχημα που βρισκόταν μπροστά της, είχε υπακούσει στις εντολές της τροχονόμου, η οδηγός του μαύρου αυτοκινήτου έκανε ελιγμό σκοτώνοντας την άτυχη γυναίκα. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τη σχετική απόφαση, η οδηγός δεν αντελήφθη την τροχονόμο, ούτε οπτικά, ούτε ηχητικά και αφού ενήργησε απότομη αλλαγή της πορείας από τη δεξιά λωρίδα, που, αρχικά, κινείτο προς την αριστερή, προκειμένου να αποφύγει το προπορευόμενο, σταματημένο αυτοκίνητο, συγκρούσθηκε με την τροχονόμο, με το εμπρόσθιο αριστερό τμήμα του αυτοκινήτου της. Σύγκρουση, που σύμφωνα με την προαναφερόμενη απόφαση, οφειλόταν σε αποκλειστική υπαιτιότητα της οδηγού, η οποία δεν κατέβαλε την επιμέλεια και προσοχή που, με  βάση τις ατομικές της ικανότητες αλλά και του μέσου συνετού οδηγού, μπορούσε και όφειλε να καταβάλλει.
 
Αποκλειστική υπαιτιότητα της οδηγού αναγνώρισε, χθες και το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, μετά από μία ακροαματική διαδικασία που κράτησε για πάνω από τρεις ώρες και που ολοκληρώθηκε με την καταδίκη για ανθρωποκτονία από αμέλεια της κατηγορουμένης. 


Για ηθική δικαίωση έκανε λόγο  ο δικηγόρος της οικογένειας της τροχονόμου, Γιάννης Κωλέττης

«Ο άδικος και βίαιος χαμός της Αδαμαντίας Σιαφλά, εν ώρα υπηρεσίας καταδεικνύει την εξαιρετικά αμελή οδήγηση στους ελληνικούς δρόμους. Χθες επήλθε και ηθική δικαίωση της Αδαμαντίας Σιαφλά. Θεωρώ ότι με την απόφαση του δικαστηρίου αποδόθηκε δικαιοσύνη για ακόμη μία φορά, πέρα από το αστικό κομμάτι, το οποίο έχει λήξει εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ποινική καταδίκη της κατηγορουμένης ήταν μια ηθική δικαίωση, μέσα από μια διαδικασία στο ακροατήριο που κράτησε πάνω από τρεις ώρες», σημειώνει στο protothema.gr., ο δικηγόρος της οικογένειας της τροχονόμου, Γιάννης Κωλέττης.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος της οδηγού, κατά την αγόρευσή του, χαρακτήρισε δεδομένη την υπαιτιότητα της εντολέας του, ωστόσο, έκανε λόγο για απόλυτο αιφνιδιασμό της κατηγορουμένης λόγω του αιφνιδιασμού του προπορευόμενου οχήματος και για ελιγμό αποφυγής που είχε ως αποτέλεσμα την παράσυρση της τροχονόμου. 

Η Αδαμαντία Σιαφλά υπηρετούσε στη τροχαία Κηφισιάς τα τελευταία 20 χρόνια και όπως λένε οι συνάδελφοί της ήταν το «Διαμάντι» τους, που έμελλε, όμως, να χάσει τη λάμψη του τόσο άδικα και τόσο ξαφνικά. Μέσα στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας, η 41χρονη γνώρισε τον άνδρα της ζωής της με τον όποιον απέκτησαν δύο παιδιά. Ένα αγόρι και ένα κορίτσι που μέχρι και σήμερα δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν την τραγική απώλεια της μητέρας τους.

 

protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis