Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:44 | 25/08/2016

Τη διαμαρτυρία και την κάθετη αντίθεσή τους στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Πυροσβεστικό Σώμα και τις εργασιακές και υπηρεσιακές σχέσεις των πυροσβεστών εξέφρασε η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών με ένστολη διαμαρτυρία, την Τρίτη 23 Αυγούστου, στην Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση της Ηπείρου.

 

Σε σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρεται:

Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι

Την Τρίτη 23 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η παράσταση διαμαρτυρίας της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών Ηπείρου, στην Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση, με τη συμμετοχή συναδέλφων από την περιοχή των Ιωαννίνων.

Τη στήριξη και τη συμπαράσταση στον αγώνα μας εξέφρασε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, με την παρουσία και τις δηλώσεις του προέδρου του, στο χώρο της κινητοποίησης.

Με τη διαμαρτυρία μας, εκφράσαμε την κάθετη αντίθεσή μας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Πυροσβεστικό Σώμα και τις εργασιακές και υπηρεσιακές σχέσεις των πυροσβεστών. Τονίσαμε τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω της μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης και από τη σημερινή κυβέρνηση και που προκαλούν τις μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, εξοπλισμό, υποδομές, την πρόσθετη απλήρωτη εργασία, την απουσία των μέτρων προστασίας της ασφάλειας στην υπηρεσία μας. Καταγγείλαμε την πολιτική που πέραν των προβλημάτων που δημιουργεί στην υπηρεσία μας, επιβάλλει και νέες μεγάλες μειώσεις στους μισθούς και το εισόδημά μας. Την πολιτική που διαλύει την Κοινωνική Ασφάλιση και την Περίθαλψη.

Δηλώσαμε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από τα δίκαια αιτήματά μας και συνεχίζουμε τον αγώνα για την επαρκή πυρασφάλεια και πυροπροστασία και την αναβάθμιση με πλήρη κάλυψη των αναγκών του ΠΣ. Όπως και για τη μονιμοποίηση όλων των 5ετούς θητείας και συμβασιούχων συναδέλφων, την ανάκτηση των αποδοχών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας, τη σύσταση δίκαιου συστήματος μεταθέσεων και το σύνολο των εργασιακών αιτημάτων, που αναλύονται στο υπόμνημά μας.

Αντιπροσωπεία της ΕΑΚΠ κοινοποίησε υπόμνημα με το σύνολο των αιτημάτων και των διεκδικήσεων μας, στην Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση, προκειμένου να παρατεθούν και στη φυσική μας ηγεσία.

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών συνεχίζει την προσπάθεια για να οργανώσει τον αγώνα μας, προκειμένου να δοθεί αγωνιστική απάντηση, απέναντι στην πολιτική που δεν μας επιτρέπει να κάνουμε με ασφάλεια και με πλήρη επάρκεια τη δουλειά μας. Συνεχίζουμε παράλληλα και τον κοινό αγώνα μας, με συνδικαλιστικούς φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών που υλοποιούν οι κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ και ευθύνονται για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση και τη δική μας και του λαού.

Το προεδρείο του σωματείου μας, όπως και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας με τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές παρατάξεις, όπως πάντα ανύπαρκτοι από τις αγωνιστικές διεκδικήσεις των πυροσβεστών.

 

Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι, βγάλτε τα συμπεράσματά σας από τη στάση και τη συνειδητή αγωνιστική απραξία, όλων των υπολοίπων συνδικαλιστικών εκπροσώπων μας. Ενισχύστε την προσπάθεια που καταβάλλουμε για να διεκδικήσουμε με αξιοπρέπεια αυτά που δικαιούμαστε και να καλυτερεύσουμε τη ζωή μας». 

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ  ΚΙΝΗΣΗ  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ  
Βίντεο  από την παράσταση διαμαρτυρίας
 
 
ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Με τη σημερινή (23/08) παράσταση διαμαρτυρίας, στη Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Ηπείρου, στα Ιωάννινα, εκφράζουμε τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτησή μας, για τα προβλήματα και τις συνθήκες που αντιμετωπίζουμε και στη φετινή αντιπυρική περίοδο.

Για μια ακόμη χρονιά καλούμαστε να καλύψουμε τα τεράστια κενά και τις ελλείψεις στον τομέα της πυρασφάλειας – πυροπροστασίας, προκειμένου να προστατεύσουμε το δασικό πλούτο και την ασφάλεια των πολιτών, από τις πυρκαγιές.

Οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές της περιφέρειάς μας (με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη πυρκαγιά στην περιοχή της Ζίτσας), αναδεικνύουν τις σοβαρές ελλείψεις και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους πυροσβέστες και για το λαό. Συγκεκριμένα:

 Για έβδομη συνεχή χρονιά το Πυροσβεστικό Σώμα, λειτουργεί με μειωμένη χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Με χιλιάδες κενές θέσεις σε μόνιμο προσωπικό. Διατηρούνται οι διαφορετικές υπηρεσιακές σχέσεις, με μόνιμους Πυροσβέστες, Πενταετούς Υποχρέωσης και Εποχικούς Πυροσβέστες. Παραμένουν οι μεγάλες ελλείψεις στις υποδομές, στον εξοπλισμό, στα μέσα ατομικής προστασίας, ακόμα και σε στολές εργασίας. Ακόμα και ο υπάρχων ατομικός εξοπλισμός (όπως είναι οι χαλύβδινες φιάλες των αναπνευστικών συσκευών), κρίνεται ακατάλληλος σε ότι αφορά την ασφάλεια που μας παρέχει. Αυξάνονται οι κίνδυνοι, οι θάνατοι και τα ατυχήματα των πυροσβεστών σε όλη τη χώρα, λόγω έλλειψης μόνιμου προσωπικού και βασικών μέτρων προστασίας της Υγείας και Ασφάλειας στη δουλειά μας.

 Το ωράριο μας γίνεται λάστιχο, εξαιτίας των συνεχόμενων επιφυλακών, που κηρύσσονται με την αναγγελία οποιασδήποτε πυρκαγιάς ή άλλου συμβάντος, μικρής και μεγάλης έκτασης. Το προσωπικό αναγκάζεται να παρέχει πολύωρη πρόσθετη υπηρεσία.

 Θεσμοθετήθηκε η ανάληψη νέων καθηκόντων, όπως οδηγών ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας. Προωθείτε και διευρύνεται η ανάληψη και άλλων αρμοδιοτήτων, για να καλύπτουμε τις αυξημένες ανάγκες των κοινωνικών υπηρεσιών του δημόσιου τομέα.

 Το νομικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να καταργεί Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και να τις υποκαθιστά με τη δημιουργία Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, σε συνεργασία με την Τοπική Διοίκηση.

Επιπλέον:
 Για ακόμα μια χρονιά η κυβέρνηση αρνείται να καταβάλει την υπερωριακή μας αμοιβή. 

 Οι μετακινήσεις επιχειρούν να ξεσπιτώσουν πυροσβέστες για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών και καταστρατηγείται απροκάλυπτα πλέον ο Κανονισμός Μεταθέσεων, σε αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία. Προωθείται νέο σύστημα μεταθέσεων, για να μας ξεσπιτώνουν, προκειμένου να καλύψουν υποτυπωδώς τις μεγάλες ελλείψεις του προσωπικού του Π.Σ, που επέβαλαν οι αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, μέχρι σήμερα.

 Διαλύεται, ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης, καταργείται η στοιχειώδης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, έρχονται νέες μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις και τις παροχές. Όπως και νέες μεγάλες περικοπές στους μισθούς και στα εισοδήματά μας, με το νέο μισθολόγιο και το νέο φορολογικό σύστημα.

Η Ε.Α.Κ.Π έχει επανειλημμένα καταθέσει υπομνήματα και ψηφίσματα για τα παραπάνω προβλήματα, αλλά δεν έχει δοθεί καμία ουσιαστική απάντηση και λύση από την κυβέρνηση.

Διεκδικούμε λύσεις στα υπηρεσιακά και οικονομικά προβλήματά μας.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει επαρκώς το Πυροσβεστικό Σώμα και όλους τους συναρμόδιους φορείς (Δασική Υπηρεσία, Δήμους και Περιφέρειες), ώστε να υπάρξει άμεση και αποτελεσματική ενίσχυση των υπηρεσιών του δικτύου πυροπροστασίας της χώρας και ασφαλής αντιπυρικός σχεδιασμός προς όφελος του λαού.

Αγωνιζόμαστε στο πλάι του λαού μας που παλεύει για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών που υλοποιούν οι κυβερνήσεις στα πλαίσια της εφαρμογής των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Δ.Ν.Τ. της Ε.Κ.Τ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
 Κατάργηση των αντιδασικών νόμων και των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στα δάση και δημιουργία ενός πλαισίου ολοκληρωμένης δασοπροστασίας και δασοπυροπροστασίας, για τη διαχείριση και προστασία του δασικού πλούτου προς όφελος του λαού μας.

 Αύξηση των κρατικών δαπανών για το Π.Σ. Πλήρη κάλυψη των αναγκών του και εκσυγχρονισμό των υποδομών και της εκπαίδευσης του προσωπικού. Συνεχή επιστημονική έρευνα για σύγχρονες μεθόδους και συστήματα πυροπροστασίας, καθώς και για την αποφυγή των επιπτώσεων στον ανθρώπινο παράγοντα, με την αξιοποίηση όλων των πτυχιούχων που υπηρετούν στο Π.Σ.

  Αναβάθμιση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και των Κλιμακίων και ίδρυση νέων Υπηρεσιών, όπου απαιτείται. Καμιά αναστολή λειτουργίας ή κατάργηση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και Κλιμακίου.

 Να σταματήσουν οι υπερβάσεις του ωραρίου, με πρόσθετη υπηρεσία και με συνεχείς επιφυλακές. Να καταργηθούν οι επιφυλακές, που γίνονται για να καλυφθούν, η μεγάλη έλλειψη προσωπικού και οι πάγιες ανάγκες της υπηρεσίας μας.

 Μονιμοποίηση με σταθερές - μόνιμες υπηρεσιακές σχέσεις, όλων των Πενταετούς Θητείας και Συμβασιούχων συναδέλφων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι πραγματικές κενές θέσεις και να στελεχωθούν επαρκώς οι υπηρεσίες μας.

 Ανανέωση των πυροσβεστικών οχημάτων, προμήθεια αξιόπιστου και ασφαλούς ατομικού εξοπλισμού, στολών, αναπνευστικών συσκευών και μέσων προστασίας, για όλα τα συμβάντα που αντιμετωπίζουμε.

 Κατάργηση του νόμου 4249 για την αναδιοργάνωση του Π.Σ.

 Κατάργηση του άρθρου 78 του νόμου 4368/2016, που μας επιβαρύνει με νέες αρμοδιότητες (καθήκοντα οδηγών ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας).

 Θέσπιση και εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας στην υπηρεσία. Ιατρικό έλεγχο όλων των συναδέλφων και ιδιαίτερα αυτών που θα εμπλακούν σε συμβάντα, χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Εξασφάλιση των απαραίτητων εγκαταστάσεων για την ξεκούραση των πυροσβεστών, κυρίως όταν συνδράμουμε σε δασικές πυρκαγιές άλλων περιφερειών, μακριά από την έδρα μας και ανάληψη όλου του κόστους από την Υπηρεσία.

 Μετεγκατάσταση των πυροσβεστικών υπηρεσιών που στεγάζονται σε ακατάλληλες κτηριακές εγκαταστάσεις και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια μας. Επαρκή καθαριότητα στους χώρους εργασίας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες που παρουσιάζουν ελλείψεις.

 Πληρωμή της υπερωριακής υπηρεσίας, των οφειλόμενων ρεπό και καταβολή των οφειλόμενων οδοιπορικών εξόδων στους δικαιούχους συναδέλφους, σύμφωνα με ότι προβλέπει η νομοθεσία.

 Ένταξη του επαγγέλματος μας στα Βαρέα - Επικίνδυνα και Ανθυγιεινά.

 Αποκατάσταση των συναδέλφων μας από τις άδικες και παράνομες αποφάσεις στο καθεστώς των μεταθέσεων, με μετάθεσή στον τόπο συμφερόντων τους όπως τη δικαιούνται σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Μεταθέσεων, αλλά και την αξιοκρατία και τη δίκαιη αντιμετώπιση όλων των υπαλλήλων. Κατάργηση του Π.Δ. 93/2014 που ανατρέπει τον προσωπικό και οικογενειακό μας προγραμματισμό και μας προσθέτει νέες οικονομικές επιβαρύνσεις και σύνταξη νέου δίκαιου κανονισμού μεταθέσεων.

 Χορήγηση των γονικών αδειών και διευκολύνσεων για την ανατροφή των παιδιών, στο σύνολο των υπαλλήλων του Π.Σ. σύμφωνα με τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα και χορήγηση της οφειλόμενης βραχείας άδειας στους νέους πυροσβέστες. (Με το πρόσφατο Π.Δ. 82/2016 διατηρούνται αρκετοί περιορισμοί στη χορήγηση των αδειών κύησης και διακόπτεται η άδεια ανατροφής τέκνου τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού. Παράλληλα μειώνονται και οι άδειες των εξετάσεων των πυροσβεστών, που είναι σπουδαστές, φοιτητές κ.α.)

Αγωνιζόμαστε για την κατάργηση όλου του αντεργατικού και αντιλαϊκού οπλοστασίου, που διευρύνει με την πολιτική της η σημερινή κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προωθώντας την κατάργηση των δικαιωμάτων που μας έχουν απομείνει και το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων των πυροσβεστών όπως και όλων των εργαζομένων και του λαού της χώρας, τη στιγμή που ισχυροποιούνται και αυξάνονται ακόμα περισσότερο τα υπερκέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.                                                                             
Δεχόμαστε τις συνέπειες, όπως και ο λαός, της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής.

Αγωνιζόμαστε για τα δίκαια αιτήματά μας, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας στο πλευρό του αγωνιζόμενου λαού για:

 Επαναφορά των μισθών και συντάξεων στα προ κρίσης επίπεδα για όλους τους εργαζόμενους, καθώς και την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης.

 Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Δημόσια, δωρεάν, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση και πρόνοια για όλους, με αποκλειστική ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους. Επιστροφή όλων των λεηλατημένων αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης. Κατάργηση όλων των νόμων που προωθούν τη μετατροπή των ασφαλιστικών μας ταμείων, σε επαγγελματικά, με στόχο να οδηγήσουν απευθείας τα χρήματά μας στο τζογάρισμα των ασφαλιστικών εταιριών και των τραπεζών.

 Δημιουργία Ενιαίου, Καθολικού, Αποκλειστικά Δημόσιου, Δωρεάν, Υποχρεωτικού, σύγχρονου συστήματος Υγείας – Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας Ιατρικής για όλους, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος.                                                                    

Ιωάννινα 23 - 08 - 2016
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών
 
 
ΦΩΤΟ epirus-tv-news.blogspot.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis