Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:50 | 24/01/2015

Παρέμβαση της Ένωσης Ειδικών Φρουρών Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Ένωσή μας θέλοντας να αναδείξει ένα σοβαρό θέμα το οποίο δυσχεραίνει την ομαλή διεξαγωγή υπηρεσίας σε ευπαθείς στόχους, σας παραθέτει το κάτωθι έγγραφο το οποίο έχει αποσταλεί στους:

Α. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Β. Αρχηγό ΕΛ. ΑΣ.

Γ. Γενικό Επιθεωρητή Β. Ελλάδας

Δ. Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης

Ε. Διευθυντή Δ.Α.Θ.

Με το άρθρο 70 του Π.Δ. 141/1991 προβλέπεται η προστατευτική φύλαξη των ευπαθών στόχων όπως αυτοί καθορίζονται με σχετική απόφαση του κ. Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας η οποία διακρίνεται στην φρούρηση και επιτήρηση αυτών. Τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις των σκοπών των ευπαθών στόχων σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 11 του ανωτέρω άρθρου καθορίζονται από τις παραγράφους 4 και 5 του άρθρου 68 του ίδιου Π.Δ. Σε αυτά γίνεται ρητή αναφορά στην ύπαρξη σκοπιάς στην οποία οι σκοποί δύνανται να εισέρχονται σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών αλλά και χάριν μικρής, αναγκαίας, ανθρωπίνως επιβεβλημένης, ανάπαυσης.

Όπως, όμως, γνωρίζετε παρότι έχουν καθοριστεί κατά τα ανωτέρω οι ευπαθείς στόχοι και έχει αποφασιστεί η φύλαξη τους δεν έχει γίνει σχετική πρόβλεψη, σε αρκετούς από αυτούς, για την εγκατάσταση κουβούκλιου σκοπιάς με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι που καλούνται επί ώρες να εκτελέσουν την συγκεκριμένη υπηρεσία να βρίσκονται εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες, να υφίστανται παράλληλα απίστευτη ταλαιπωρία αλλά και να μετατρέπονται και οι ίδιοι σε στόχους επίθεσης, καθότι φρουρούν ένστολοι τους ευπαθείς στόχους που βρίσκονται σε πολλές των περιπτώσεων σε απομονωμένες περιοχές . Όπως γίνεται άμεσα αντιληπτό τα ανωτέρω εγκυμονούν σοβαρότατους κινδύνους για την σωματική ασφάλεια και υγεία των σκοπών και γι’ αυτό προς αποτροπή εμφάνισης σοβαρών περιστατικών σας καλούμε:

Α) Να τοποθετηθούν άμεσα αλεξίσφαιρες σκοπιές στα σχετικά σημεία φύλαξης, όπου οι παραπάνω ελλείψεις υφίστανται.

Β) Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι αντικειμενικά εφικτό να χορηγείται υπηρεσιακό όχημα (με συμβατικές πινακίδες) και να επιτρέπεται η πολιτική περιβολή στους εκτελούντες την εν λόγω υπηρεσία και να μην υποχρεούνται στην χρήση των ιδιόκτητων οχημάτων τους οι συνάδελφοι (ορισμένοι εκ των οποίων δεν διαθέτουν).

Γ) Να υπάρχει πρόβλεψη αντικατάστασης του σκοπού σε τακτά χρονικά διαστήματα με την εποχούμενη περιπολία ώστε να δύναται να ικανοποιήσει τυχόν σωματικές του ανάγκες, πρωτίστως όταν η εν λόγω υπηρεσία εκτελείται από συνάδελφο γυναίκα.

Δ) Να προβλέπεται συχνή διέλευση της εποχούμενης περιπολίας από το σημείο φρούρησης.

Ε) Σε περίπτωση φύλαξης ευπαθών στόχων υψηλής επικινδυνότητας σε χώρο που εκτείνεται σε μεγάλη έκταση να τοποθετείται ανάλογος αριθμός σκοπών για να αποτρέπεται τυχόν αιφνιδιασμός του ενός και προκειμένου να επιτυγχάνεται πληρέστερη φύλαξη.

Η Ένωση μας αναμένει ότι η Υπηρεσία και ειδικότερα η συσταθείσα αρμόδια επιτροπή της Γ.Α.Δ.Θ. άμεσα θα επιληφθεί και θα δρομολογήσει τις αναγκαίες λύσεις στα ανωτέρω ζητήματα εστιάζοντας όχι μόνο στην προστασία των στόχων αλλά και στην προστασία του προσωπικού που διατίθεται για την φύλαξη αυτών. Τα λάθη και οι παραλείψεις του παρελθόντος δεν μας αφήνουν περιθώρια για ημίμετρα αλλά αντιθέτως επιβάλλουν την λήψη ολοκληρωμένων μέτρων για την προστασία των συναδέλφων και την ομαλή διεξαγωγή της υπηρεσίας που εκτελούν.

ΠΗΓΗ: eidikoifrouroi.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis