Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
04:39 | 11/07/2019

Έξι νεκροί είναι μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός από την κακοκαιρία που έπληξε το βράδυ της Τετάρτης τη Χαλκιδική.

Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της στα Νέα Πλάγια.

Δύο ακόμη θάνατοι καταγράφηκαν στη Σωζόπολη. Τα ορμητικά νερά παρέσυραν το τροχόσπιτο στο οποίο διέμενε ένα ζευγάρι.

Δύο ακόμη νεκροί έχουν αναφερθεί στην Ποτίδαια Χαλκιδικής.

Στην Κρυοπηγή έχουν πέσει δέντρα και έχουν κλείσει οι γύρω παράδρομοι. Σε Πολύχρονο, Άθυτο, Καλλιθέα και Σίβηρη έχουν σπάσει τέντες από σπίτια και καταστήματα.

Λόγω των έντονων καιρικών φαινόμενων αρκετές περιοχές της Χαλκιδικής βυθίστηκαν στο σκοτάδι, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στο οδικό δίκτυο από πτώσεις δένδρων και φερτών υλικών.

Συνολικά έχουν απεγκλωβιστεί 20 άτομα, ενώ ο αριθμός των τραυματιών είναι τουλάχιστον 60, με τους δύο να χαρακτηρίζονται σε σοβαρή κατάσταση.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη είναι έρευνες από το λιμενικό σώμα στη θαλάσσια περιοχή της Νέας Καλλικράτειας για τον εντοπισμό ενός 62χρονου αλιέα, που βγήκε το απόγευμα για ψάρεμα με το σκάφος του ενώ στην περιοχή επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες.

Στις έρευνες συμμετέχουν πλωτό του λιμενικού, παραπλέον πλοίο και πέντε αλιευτικά.

«Πρωτοφανής η κατάσταση που ζήσαμε», δηλώνει ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Μουδανιών

«Η κατάσταση ήταν τραγική, αυτό φαίνεται κι από τα συμβάντα που πέρασαν από το Κέντρο Υγείας. Ήταν μια κατάσταση πρωτοφανής για την περιοχή μας, δεν την έχουμε ξαναζήσει», δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Νέων Μουδανιών, ο κ. Αθανάσιος Καλτσάς.

«Έγιναν τεράστιες καταστροφές, αποκολλήθηκαν διάφορα αντικείμενα, αναποδογύρισαν αυτοκίνητα, πλημμύρισε η περιοχή μας, με αποτέλεσμα να έχουμε έξι νεκρούς και 55-60 τραυματίες, από 8 μηνών έως και 72 ετών, που πέρασαν από το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας», εξήγησε ο κ. Καλτσάς.

Κάποιοι από τους τραυματίες επέστρεψαν στη βάση τους, αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, άλλοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο του Πολυγύρου και σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κατάγματα άνω και κάτω άκρων.

«Είμαστε σε αναμονή, λόγω της νύχτας. Τα ξημερώματα εκτιμώ πως θα έχουμε κάποια ακόμη περιστατικά», προέβλεψε ο κ. Καλτσάς, επισημαίνοντας πως τα πιο σοβαρά τραύματα φέρουν κάποιοι από τους ανθρώπους που έχουν υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Το πρώτο περιστατικό έφτασε στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών περί τις 21:50· τα περισσότερα συμβάντα αφορούσαν τουρίστες που παραθερίζουν στην περιοχή.

Το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Μουδανιών βρίσκεται επί ποδός, όπως και οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας. Όλοι περιμένουν το πρώτο φως της ημέρας προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της καταστροφής.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο νομός

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής, λόγω της φονικής κακοκαιρίας που πλήττει τις τελευταίες ώρες τη Βόρεια Ελλάδα.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την πρώτη στιγμή έθεσαν σε συναγερμό όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες τους οι οποίες κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να βοηθήσουν τους εκατοντάδες πολίτες που καλούν σε βοήθεια.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους συναρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι τον ενημερώνουν για την εξέλιξη των ακραίων καιρικών φαινομένων και τις προσπάθειες που καταβάλουν οι διασώστες. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη έδωσε εντολή κυβερνητικό κλιμάκιο να μεταβεί το ταχύτερο στην περιοχή.

Στη Χαλκιδική μεταβαίνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Στη Χαλκιδική μεταβαίνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Παράλληλα ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος θα αναλάβει τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον εκτελεστικό γραμματέα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Νίκο Ιωάννου και το γενικό διευθυντή Πολιτικής Προστασίας κ. Χαράλαμπο Στεργιάδη, προκειμένου να υπάρξει –άτυπος ακόμη – συντονισμός των υπηρεσιών.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 40 συνεργεία σε όλο το νομό Χαλκιδικής τα οποία προσπαθούν να βοηθήσουν τους πολίτες, πολλοί εκ των οποίων είναι εγκλωβισμένοι. Έχουν ήδη ενεργοποιηθεί όλες οι εθελοντικές ομάδες του νομού και έχουν ειδοποιηθεί οι μηχανικοί της περιφέρειας να ξεκινήσουν στις 05.30 τη διαδικασία καταγραφής των ζημιών σε σπίτια, αλλά και σε δημόσιες υποδομές.

Παράλληλα επί ποδός είναι συνεργεία της ΔΕΗ καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροφωτισμού στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.

Νωρίς το πρωί θα γίνει έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, για να γίνει αποτίμηση της κατάστασης.

Πηγές: thestival.gr, halkidikifocus.gr, .halkidikinews.gr, ΑΜΠΕ

zougla.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis