Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:59 | 01/12/2019

Σχέδιο µε τον κωδικό «µεταγωγές» εφαρµόζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, µε στόχο το «σπάσιµο» οργανωµένων οµάδων που έκαναν «κουµάντο» στις φυλακές Κορυδαλλού. Ποινικοί µε «βιογραφικό» και «δύναµη», που τους έδιναν το «δικαίωµα» να έχουν αρχηγικό ρόλο στις πτέρυγες όπου κρατούνταν, έχουν πάρει… φύλλο πορείας για άλλα σωφρονιστικά ιδρύµατα της χώρας. Οπως εξηγούν στο «Εθνος της Κυριακής» πηγές από τη λεωφόρο Κατεχάκη, το τελευταίο δίµηνο η αλλαγή της «ανθρωπογεωγραφίας» στον Κορυδαλλό είναι… τεκτονική.

Η λογική πάνω στην οποία βασίστηκε το σχέδιο για να µπει τέλος στον «έλεγχο» πτερύγων προκρίνει το δόγµα της «διάσπασης» κρατουµένων µε αυξηµένη επιρροή εντός των τειχών. Η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ζήτησε να καταρτιστεί µια λίστα µε «µεγαλο-κρατουµένους» που δηµιουργούν συστηµατικά προβλήµατα και δεν υπακούουν στους εσωτερικούς κανόνες λειτουργίας. Το επόµενο βήµα ήταν να βρεθούν τα κατάλληλα σωφρονιστικά ιδρύµατα που θα µπορούσαν να τους φιλοξενήσουν. «Υπήρξε µελέτη για συγκεκριµένες περιπτώσεις κρατουµένων, προκειµένου οι φυλακές που θα τους φιλοξενήσουν να πληρούν τις απαιτούµενες προδιαγραφές. Το βασικό κριτήριο ήταν να µην υπάρχουν σε αυτές οι συνθήκες που θα µπορούσαν να τους επιτρέψουν να δηµιουργήσουν ξανά νέους πυρήνες ελέγχου» εξηγεί αρµόδια πηγή.

Το απόλυτο αφεντικό

Οι οµάδες που «έσπασαν» στον Κορυδαλλό ανήκουν κυρίως σε σκληρούς Αλβανούς και Γεωργιανούς ποινικούς. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγµα «αρχηγού» ο οποίος είχε τέτοια οικονοµική ισχύ που συνήθιζε να πληρώνει τα τσιγάρα των κρατουµένων όλης της πτέρυγας. Για τους οµοεθνείς του στη φυλακή ήταν το απόλυτο αφεντικό. Ο συγκεκριµένος κρατούµενος, µε τα πολλά «παράσηµα» στο οργανωµένο έγκληµα, µετήχθη σε σωφρονιστικό ίδρυµα της Βόρειας Ελλάδας. Το «κενό» που άφησε πίσω του στον Κορυδαλλό δεν έχει καλυφθεί – τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς δεν υπήρχε κάποιος άλλος ποινικός µε ανάλογη δύναµη.

Εκτός Κορυδαλλού βρίσκεται και ο πολύ σκληρός κακοποιός αλβανικής καταγωγής που πρωταγωνίστησε τον περασµένο Μάρτιο σε φονική συµπλοκή, µε έναν νεκρό και επτά τραυµατίες, στο ψυχιατρείο της φυλακής. Τότε, µία οµάδα Αλβανών είχε εµπλακεί σε καβγά, που κατέληξε σε αιµατηρό ξεκαθάρισµα, µε δύο Ελληνες, ένας εκ των οποίων έπεσε νεκρός από «επαγγελµατικές» µαχαιριές. Στον χώρο βρέθηκαν αυτοσχέδια µαχαίρια, ενώ από την έρευνα προέκυψε ότι τουλάχιστον ένας από τους κρατουµένους που συµµετείχαν στη συµπλοκή είχε προσπαθήσει µε διάφορους τρόπους να παραµείνει στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού και να µη µεταταχθεί σε σωφρονιστικό ίδρυµα της περιφέρειας. Ειδικός σχεδιασµός έγινε και για άλλον Αλβανό βαρυποινίτη, ο οποίος έχει απασχολήσει επανειληµµένως την Αντιτροµοκρατική Υπηρεσία, σε έρευνα για τη µαφία των φυλακών Κορυδαλλού.

Συγκεκριµένα, κατηγορήθηκε για ενέργειες του οργανωµένου εγκλήµατος που «πήγαζαν» από τη φυλακή, από όπου δίνονταν οι εντολές. Ο βαρυποινίτης µπορεί σήµερα να κρατείται σε φυλακή της Κρήτης, ωστόσο εκκρεµούν δίκες του στην Αθήνα. Ετσι, θα κρατούνταν για αρκετά µεγάλο διάστηµα στον Κορυδαλλό. Αυτό, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν θα γίνει, καθώς έχουν δοθεί εντολές προκειµένου κατά την προσωρινή διαµονή του στην πρωτεύουσα να οδηγείται σε άλλους χώρους κράτησης, πλην του Κορυδαλλού.

Ο φόβος των Αρχών είναι τυχόν επαναδραστηριοποίηση εγκληµατικού δικτύου. Οι µεταγωγές στον Κορυδαλλό για εν εξελίξει δίκες είναι ένα θέµα που έχει απασχολήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Επί τάπητος έχει πέσει πρόταση για τη δηµιουργία ειδικής πτέρυγας, αποκλειστικά για την κράτηση ατόµων που µετάγονται στην Αθήνα για την παρουσία τους σε δικαστήρια.
[custom:google-ads]
Απειλές σε διευθυντές

Οι µεταγωγές ποινικών αυτού του «βεληνεκούς» προκάλεσαν, όπως αναµενόταν από τις Αρχές, αντιδράσεις. ∆ιευθυντές του Κορυδαλλού δέχθηκαν, σύµφωνα µε διασταυρωµένες πληροφορίες, απειλές, ενώ ενισχύθηκαν τα µέτρα ασφαλείας τους. Συνήθως οι απειλές δεν περιορίζονται στους ίδιους, αλλά αφορούν και στα µέλη των οικογενειών τους. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που στελέχη του σωφρονιστικού ιδρύµατος γίνονται στόχος.

Οπως λένε στο «Εθνος της Κυριακής» αρµόδιες πηγές, πριν από περίπου δύο χρόνια βαρυποινίτης είχε φτάσει στο σηµείο να στείλει µαύρη τούρτα σε επικεφαλής µιας εκ των διευθύνσεων των φυλακών Κορυδαλλού. Η τούρτα συνοδευόταν από απειλητικό σηµείωµα για τη ζωή του. Το σχέδιο «καθαρός Κορυδαλλός» χειρίζονται ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρµόδιος για την Αντεγκληµατική Πολιτική, Λευτέρης Οικονόµου, και η γενική γραµµατέας Αντεγκληµατικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου.

Μεταξύ άλλων, έχουν ληφθεί αποφάσεις και για την ηλεκτρονική θωράκιση των φυλακών, µέσω της προµήθειας µηχανηµάτων ανίχνευσης µετάλλων και ναρκωτικών για τις πύλες, όπως και για συσκευές «jammer» που θα νεκρώνουν τα κινητά τηλέφωνα. Οι διαγωνισµοί για την προµήθειά τους θα «τρέξουν» το 2020, καθώς για φέτος δεν κατέστη δυνατόν να βρεθούν πόροι για την αγορά τους. Το γεγονός ότι οι κρατούµενοι δεν θα µπορούν να χρησιµοποιούν κινητά τηλέφωνα εκτιµάται ότι θα έχει ως αποτέλεσµα να περιοριστεί το έγκληµα που προέρχεται «από µέσα προς τα έξω». Ταυτόχρονα θα περιοριστεί το µαύρο χρήµα από τις αγοραπωλησίες τηλεφωνικών συσκευών και καρτών.

Τέτοιου είδους συσκευές jammer λειτουργούν εδώ και χρόνια σε πολλούς χώρους στην Ελλάδα, όπως αίθουσες συνεδριάσεων και κτίρια όπου λαµβάνονται κρίσιµες αποφάσεις. Στέλεχος µε γνώση του αντικειµένου αναφέρει ότι «υπάρχει η αίσθηση πως τα jammers δεν έχουν τοποθετηθεί εδώ και τόσα χρόνια στις φυλακές, γιατί κάποιες υπηρεσίες ήθελαν να ακούν τις συνοµιλίες σηµαντικών κρατουµένων, για να αντλούν πληροφορίες και να εξαρθρώνουν εγκλήµατα εκτός φυλακής».
Ειδικές φυλακές για εγκληµατίες του «λευκού κολάρου»

Τα σχέδια της κυβέρνησης για δηµιουργία φυλακής Γ’ Τύπου, δηλαδή υψίστης ασφαλείας, φαίνεται ότι διαφοροποιούνται. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκρίνει σχέδιο δηµιουργίας πειθαρχικής φυλακής. Ηδη έχει βρεθεί χώρος εκτός Αττικής προκειµένου να ιδρυθεί σωφρονιστικό ίδρυµα, στο οποίο θα κρατούνται όσοι έχουν πειθαρχικά παραπτώµατα. Μέχρι σήµερα οι παραβατικοί των φυλακών µεταφέρονταν σε άλλες φυλακές. Εφεξής στόχος είναι να µετάγονται σε φυλακή µε αυξηµένα µέτρα ασφαλείας, όπου θα κρατούνται προσωρινά, µέχρι να κρίνουν οι αρµόδιες επιτροπές την εξέλιξη της πορείας τους.

Παράλληλα, θα δηµιουργηθούν οικονοµικές φυλακές, για όσους έχουν διαπράξει οικονοµικά εγκλήµατα. «∆εν είναι δυνατόν κάποιος που κατηγορείται για ένα έγκληµα οικονοµικής φύσης να κρατείται µαζί µε έναν ισοβίτη για φόνο. Θα υπάρχουν ξεχωριστές πτέρυγες, όπου θα βρίσκονται αποκλειστικά άνθρωποι που φυλακίστηκαν για ελαφρά εγκλήµατα» εξηγεί στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στο µεταξύ, το αργότερο µέχρι τον Ιούνιο θα ανοίξει η πρώτη καινούργια φυλακή, χωρητικότητας περίπου 600 θέσεων, στην περιοχή Νικηφόρος στη ∆ράµα, ενώ την περασµένη Πέµπτη λειτούργησε για πρώτη φορά η νέα πτέρυγα που κατασκευάστηκε στις φυλακές της Νιγρίτας Σερρών.

Μετεγκατάσταση στον Ασπρόπυργο στις αρχές του 2023

Ο «νέος Κορυδαλλός», που θα κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις της παλιάς βάσης του ΝΑΤΟ, στη θέση «Γήπεδο Αµερικανικής Ευκολίας», στον Ασπρόπυργο εκτιµάται ότι θα είναι έτοιµος στις αρχές του 2023. Η φυλακή που θα αντικαταστήσει τις φυλακές Κορυδαλλού θα έχει χωρητικότητα 1.800 ατόµων. Θα πρόκειται για ολόκληρη «πολιτεία», διπλάσια από τον Κορυδαλλό, που έχει 900 οργανικές θέσεις. Η κατασκευή της µεγαλύτερης φυλακής της χώρας θα γίνει στο πρότυπο των νορβηγικών σωφρονιστικών ιδρυµάτων.

Οπως λένε στελέχη που ασχολούνται µε τη δροµολόγηση του έργου, θα πληροί υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας και θα προσφέρει καλές συνθήκες διαβίωσης στους κρατουµένους, µε πολλούς χώρους άθλησης, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας. Η έκταση όπου θα κατασκευαστεί ανήκει στο ∆ηµόσιο. Το επόµενο βήµα είναι να συνταχθεί η µελέτη για τον σχεδιασµό. Κατόπιν, θα λάβει χώρα διεθνής διαγωνισµός για το έργο της κατασκευής.

 

Πηγή: ethnos.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis