Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:48 | 03/09/2021

Τα παιδιά που έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά απογοητεύονται από την «έντονη υποκρισία και την αποτυχία σε ηθικό επίπεδο» διαφόρων θρησκειών που «δήθεν διακρίνουν το σωστό από το λάθος», σύμφωνα με έρευνα του Independent για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.

Η έρευνα αποκάλυψε τέτοιου είδους περιστατικά μεταξύ των πιο διαδεδομένων θρησκειών στις ΗΠΑ.

Αρκετές από αυτές τις θρησκευτικές κοινότητες δεν έχουν μεριμνήσει για πολιτικές παιδικής προστασίας, για το λόγο αυτό και δεν αναφέρουν τέτοιου είδους περιστατικά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα να βρεθεί ο πραγματικός αριθμός σεξουαλικώς κακοποιημένων παιδιών.

Το ερευνητικό δείγμα αποτέλεσαν 38 θρησκευτικές ομάδες, σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι Μαρτύρες του Ιεχωβά, Βαπτιστές, Μεθοδιστές, Σιχ, Ισλαμιστές, Ιουδαϊστές, Ινδουιστές, Βουδιστές κ.ά στην Αγγλία και στην Ουαλία.

Η έρευνα κάλυψε μια ευρεία γκάμα θρησκευτικών συνηθειών, μεταξύ αυτών οι: κυριακάτικες συγκεντρώσεις, μεντρεσέδες (αραβική λέξη που χρησιμοποιείται για οποιοδήποτε ίδρυμα μόρφωσης, κοσμικό ή θρησκευτικό) και οι εβραϊκές θρησκευτικές σχολές (yeshivas), που φάνηκε να επηρεάζουν σημαντικά τη ζωή εκατομμυρίων παιδιών.

«Η ελευθερία της θρησκείας και γενικότερα των πεποιθήσεων δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για την κακοποίηση ενός παιδιού ή για την αδυναμία λήψης των κατάλληλων μέτρων για την προστασία τους», σύμφωνα με τα ερευνητικά στοιχεία.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες κατηγόρησαν τα ανήλικα θύματα για την κακοποίησή τους, βάζοντας σε προτεραιότητα τη φήμη των κοινοτήτων, προκειμένου να αντικρούσουν τα επιχειρήματα των αντιτιθέμενων στην εκδοχή τους.

Τρία παιδιά για παράδειγμα έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από διακεκριμένο μέλος της εβραϊκής κοινότητας Charedi στο Μάντσεστερ που ήταν επίσης γιος ραβίνου.

Ένα από τα θύματα, ένα 15χρονο κορίτσι, ανέφερε την κακοποίηση σε ραβίνο, αλλά η μόνη ενέργεια στην οποία εκείνος προσέφυγε, ήταν να στείλει τον δράστη σε συμβουλευτική ομάδα.

Όταν το θύμα μοιράστηκε τους ισχυρισμούς με άτομα με επιρροή στην κοινότητα δύο χρόνια αργότερα, της προσφέρθηκε αποζημίωση 5.000 λιρών και της είπαν ότι ήταν ο μοναδικός τρόπος, διαφορετικά- σε περίπτωση καταγγελίας του περιστατικού σε αστυνομικό τμήμα- θα θεωρείτο ότι πρόδωσε την κοινότητα.

Μια ακόμα υπόθεση αφορούσε έναν εθελοντή μεθοδιστή που κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση μιας 12χρονης.

Η νεαρή κοπέλα ανέφερε αμέσως το περιστατικό στη μητέρα της, καθώς και στην αστυνομία.

Η μητέρα του θύματος τηλεφώνησε ακόμα στη θρησκευτική κοινότητα για να ενημερώσει για το περιστατικό. Εξέχον μέλος της κοινότητας της απάντησε πως ο κατηγορούμενος θα θεωρείται αθώος έως ότου αποδειχθεί η ενοχή του, διότι ο ίδιος και η οικογένειά του ήταν «πολύτιμα μέλη της εκκλησίας».

 

www.efsyn.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis