Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:59 | 07/06/2017

Προς μια βελτιωμένη πρόταση για το ελληνικό πρόγραμμα, που θα συμπεριλαμβάνει την συμφωνία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επί της Αρχής, προχωρούν οι διεργασίες ενόψει του επερχόμενου Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Πληροφορίες του news247.gr αναφέρουν ότι οι διαφορές μεταξύ των Ευρωπαίων δανειστών -και κυρίως της Γερμανίας- με το Ταμείο μικραίνουν και πως στις 15 Ιουνίου, πέρα από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και το “πράσινο φως” για την εκταμίευση της δόσης, θα υπάρξει και μια συγκεκριμένη υπόσχεση ότι οι δανειστές θα ξανανοίξουν το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους «όταν οι συνθήκες θα είναι πιο ώριμες».

Με άλλα λόγια, το ΔΝΤ κλείνει το μάτι στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών που επιθυμεί την μετάθεση της συζήτησης για μετά τις εκλογές στη χώρα του. Στο ίδιο πνεύμα, διαβεβαίωσαν αξιόπιστες πηγές, εντάσεται και η ερμηνεία των δηλώσεων της επικεφαλής του Ταμείου στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Πιο συγκεκριμένα, η Κρ. Λαγκάρντ είχε δηλώσει ότι «οι πιστωτές δεν πρέπει να υλοποιήσουν την ελάφρυνση του χρέους πριν από το τέλος του προγράμματος, ωστόσο (η ελάφρυνση) θα πρέπει να εκφραστεί τώρα με σαφήνεια προκειμένου να σηματοδοτήσει μια στροφή και να πουν οι αγορές: "Το επίπεδο του χρέους αυτής της χώρας είναι βιώσιμο, συνεπώς μπορούμε να επενδύσουμε. Μπορούμε να αγοράσουμε ομόλογα και να βάλουμε χρήματα στη χώρα». Και πρόσθεσε την κρίσιμη φράση ότι «εάν οι πιστωτές της Ελλάδας δεν είναι ακόμη έτοιμοι να αποδεχθούν τις εκτιμήσεις μας, εάν χρειάζονται περισσότερο χρόνο, τότε μπορεί να τους δοθεί περισσότερος χρόνος. Μπορεί λοιπόν να υπάρξει ένα πρόγραμμα όπου η εκταμίευση χρημάτων θα γίνει μόνον όταν οι πιστωτές σκιαγραφήσουν με σαφήνεια τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».

Στην ουσία, αυτό που εννοούσε η επικεφαλής του Ταμείου είναι ότι τώρα, το ΔΝΤ θα πάει στο Εκτελεστικό του Συμβούλιο με την εισήγηση της συνέχισης της συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά για την όποια χρηματοδότηση, θα χρειαστεί η εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, όποτε κι αν γίνει αυτό, «σε έναν, δύο, τρεις μήνες, πάντως στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης που λήγει τον Αύγουστο του 2018», τόνισε η ίδια πηγή.

«Αυτό δεν σημαίνει κούρεμα του χρέους, αλλά μια εκτεταμένη παράταση των ωριμάνσεων στις πληρωμές των δανείων και της αποπληρωμής των τόκων», επιβεβαίωσαν κύκλοι των θεσμών.

Την ίδια στιγμή, στο Παρίσι, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ συναντούεσε τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Μακρόν. Παρόλο που επισήμως το θέμα της συζήτησης ήταν «οι τρέχουσες οικονομικές υποθέσεις», όπως ανακοίνωσε ο εξ απορρήτων του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών στο twitter, πληροφορίες του news247.gr επιβεβαίωσαν ότι συζητήθηκε το σχέδιο των Γάλλων για το ερχόμενο Eurogroup σε σχέση με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση Μακρόν προβλέπει να συνδεθούν οι ελαφρύνσεις για το χρέος με την ανάπτυξη της οικονομίας. Αν η Αθήνα τα πηγαίνει καλά οικονομικά, το χρέος θα αποπληρώνεται κανονικά. Αν όχι, τότε θα επιμηκύνονται οι προθεσμίες αποπληρωμής.

Ωστόσο, πηγές των Βρυξελλών ανέφεραν ότι η πρόταση αυτή δεν έχει μεγάλη τύχη, δεδομένου ότι η γερμανική κυβέρνηση την αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό. «Πάμε σε μια βελτιωμένη πρόταση σε σχέση με αυτή που είχε προταθεί στο ελληνικό οικονομικό επιτελείο στο περασμένο Eurogroup. Το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα ως τεχνικός σύμβουλος, θα ξανακάνει έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (DSA) μετά το νέο, ψηφισμένο πακέτο πολιτικής που εγκρίθηκε στην Ελλάδα, ωστόσο η χρηματοδότησή του θα πάει χέρι με χέρι με την εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος», επέμειναν οι ίδιες πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο, Πέμπτη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Euro Working Group που θα διαπιστώσει την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και θα προετοιμάσει τεχνικά την συνάντηση της επόμενης Πέμπτης.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis