Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:16 | 26/03/2017

Πασίγνωστες υποθέσεις διαφθοράς ή οικονομικών εγκλημάτων κατέληξαν σε εντολή δέσμευσης της περιουσίας των εμπλεκομένων, η οποία όμως παραμένει ανεκμετάλλευτη από το Δημόσιο.

Ο πρώτος που -δημοσίως τουλάχιστον- είχε ζητήσει ο ίδιος να επιστρέψει περιουσιακά στοιχεία ήταν ο επιχειρηματίας Λάκης Γαβαλάς.

Μέσα στη φυλακή συνέταξε συμβολαιογραφική πράξη παραχωρώντας στο Δημόσιο το ακίνητό του στην Κάντζα. Μάλιστα, η υπόθεση αναμενόταν να έχει αίσιο τέλος για τον εκκεντρικό επιχειρηματία, καθώς ο τότε περιφερειάρχης Γ. Σγουρός είχε δηλώσει πως ενδιαφερόταν να αγοράσει το ακίνητο από το κράτος για 17 εκατ. ευρώ, ώστε να μεταστεγαστούν εκεί όλες οι υπηρεσίες της περιφέρειας.

Η βούληση υπήρχε αλλά το σχέδιο δεν προχώρησε ποτέ. Ο λόγος ήταν οι πολλαπλές δεσμεύσεις του ακινήτου. Για την ακρίβεια, το ακίνητο είχε δεσμευθεί από τρεις διαφορετικές Αρχές, οι οποίες έχουν αυτή τη δυνατότητα, αλλά καμία συνεννόηση μεταξύ τους! Η ισχύουσα νομοθεσία -αν και μη συμφέρουσα- είναι μάλλον «βολική» για ένα δυσκίνητο κράτος που δεν έχει το μηχανισμό να διαχειριστεί ακίνητη περιουσία. Το ίδιο συνέβη και κατά την προσπάθεια πλειστηριασμού ακινήτου του Λάκη Γαβαλά στη Μύκονο. Εκεί υπήρχε δέσμευση από δύο Αρχές. Τίποτα δεν μπορούσε να κινηθεί μέχρι τη λήξη της ποινικής διαδικασίας.

Το ακίνητο στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ιδιοκτησίας της συζύγου του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη, αποτελεί ένα επίσης χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Μια σύντομη έρευνα «δείχνει» εννέα διαφορετικές Αρχές, μεταξύ των οποίων ΣΔΟΕ, ΚΕΑΟ, Οικονομική Αστυνομία, Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, που δύνανται να δεσμεύσουν ακίνητα και λογαριασμούς.

Το αποτέλεσμα της ύπαρξης τόσων Αρχών είναι η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, η έλλειψη επικοινωνίας των υπηρεσιών, η έλλειψη ενιαίας βάσης δεδομένων όπου θα καταχωρίζονται οι πράξεις δέσμευσης, δήμευσης ή κατάσχεσης, καθώς και η έλλειψη κοινής και συντονισμένης προσέγγισης για τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Όπως αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος» με νομοθέτημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στόχος είναι το «ξεμπλοκάρισμα» από τις πολλαπλές δεσμεύσεις με δημιουργία Εθνικού Μητρώου και υποχρεωτική κοινοποίηση της δέσμευσης της όποιας Αρχής στο Γραφείο Ανάκτησης. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα διασφαλίσουν όλες οι αρμόδιες Αρχές την αποφυγή διπλοδεσμεύσεων, αλλά θα δοθεί η δυνατότητα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς να έχουν πρόσβαση σε τέτοιου είδους πληροφόρηση.

Υπό επεξεργασία βρίσκεται και το δεύτερο βήμα που απαιτείται να γίνει προκειμένου το Δημόσιο να «εκμεταλλευτεί» τις δεσμεύσεις. Σχετικά με τη διαχείριση των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων, ώστε αυτά να μη χάνουν την εμπορική τους αξία για όσο χρονικό διάστημα παραμένει η δέσμευση, στο σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της σχετικής κοινοτικής οδηγίας υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία φορέα αρμόδιου για τη διαχείριση αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Δηλαδή, εξετάζεται ήδη η νομοθέτηση της δημιουργίας Γραφείου Διαχείρισης Περιουσιακού Οφέλους, αξιοποίησης της περιουσίας που δεσμεύεται και ταυτόχρονο «μπλόκο» στο κέρδος των εμπλεκομένων σε υπό εξέταση υποθέσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο paraskhnio.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis