Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:40 | 25/11/2014

 

Τα μάτια είναι ένα παράθυρο για την ψυχή μας. Αυτό είναι αλήθεια, όσες ουσίες κι αν έχεις καταναλώσει. Αλλά μπορούν τα μάτια σου εκτός απ' αυτό να δείξουν και τι ουσίες μπορεί να έχεις καταναλώσει; Η κόρη του ματιού αλλάζει. Μπορεί να γίνει γιγάντια ή να είναι απλά μια μικρή κουκίδα που την αγκαλιάζουν οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια. Πήγαμε μια βόλτα στα νυχτερινά μαγαζιά του Βερολίνου προσέξαμε τα μάτια όσων είδαμε για να τσεκάρουμε αν μπορεί το κάθε ζευγάρι να πει τη δική του ιστορία. Πόσο μπορούν τελικά να μεταβάλουν οι ουσίες που καταναλώνεις την κόρη του ματιού σου;

 

Η φάση με τα ναρκωτικά είναι ότι μπορούν να σε χαλαρώσουν, να σε κάνουν χαρούμενο ή απλά να σε ξυπνήσουν και να είσαι μες την υπερένταση. Δεν επηρεάζουν απλά τους νευροδιαδιβαστές του εγκεφάλου αλλά και άλλες φυσιολογικές διεργασίες του σώματος σου. Αυτό περιλαμβάνει και τους μυς των ματιών, που είναι υπεύθυνοι και για το αν η κόρη του ματιού σου θα μεγαλώσει (αφήνοντας περισσότερο φως να περάσει), ή να γίνει μικρότερη.

Αν καταναλώσεις κοκαΐνη, μπάφους ή αμφεταμίνες για παράδειγμα, οι κόρες των ματιών γίνονται αισθητά μεγαλύτερες (μυδρίαση), ενώ με τα οπιούχα ναρκωτικά όπως η ηρωίνη γίνονται μικρότερες (μύση). 

Αλλά πόσο συγκεκριμένες μπορεί να είναι οι αλλαγές στα μάτια μετά από την κατανάλωση ναρκωτικών; Μετά τη φωτογραφική έρευνα που κάναμε, θέλαμε να έχουμε και μια πιο τεκμηριωμένη απάντηση. Μιλήσαμε με μερικούς ανθρώπους που ξέρουν λίγα περισσότερα για την άποψη που κυκλοφορεί.

 

«Μια αλλαγή στο μέγεθος της κόρης, μπορεί να είναι ένδειξη ότι το άτομο έχει καταναλώσει ναρκωτικά», εξηγεί ο Heike Krause από τον σταθμό έκτακτης ανάγκης για τους ανθρώπους που διατρέχουν κίνδυνου εθισμού στο Βερολίνο. «Όμως οι κόρες μπορεί να διασταλούν ακόμη κι αν είναι κάποιος επιληπτικός που παίρνει φαρμακευτική αγωγή. Γι' αυτό μας αρέσει να αναζητούμε και άλλες πιο πειστικές ενδείξεις. Για παράδειγμα αν κάποιος έχει έντονη εφίδρωση». 

Ωστόσο τα μάτια συνεχίζουν να προσφέρουν σαφείς ενδείξεις για το αν ένα άτομο είναι νηφάλιο ή όχι. Αλλιώς δεν εξηγείται το ότι η αστυνομία του Αμβούργου διενεργεί ελέγχους στις κόρες των ανθρώπων. Χρησιμοποιούν μια συσκευή που ονομάζεται «pupillograph», μια συσκευή που μάλλον υπήρχε μόνο στο μυαλό των ανθρώπων της δεκαετίας του '60 όταν φανταζόντουσαν πως μπορεί να είναι τα φουστουριστικά 3D γυαλιά. Η συγκεκριμένη συσκευή υποτίθεται πως εντοπίζει το αν ένας οδηγός βρίσκεται υπο την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών. Σύμφωνα με τον Holger Vehren, εκπρόσωπο του Γραφείο Τύπου της Αστυνομίας του Στρασβούργου, η συσκευή δεν είναι ένα θαύμα που ανιχνεύει τα ναρκωτικά σε έναν οργανισμό. Είναι απλά ένα «pre-test», πριν τον αιματολογικό έλεγχο. 

Ο τοξικολόγος, Torsten Binschenck-Domaß, εξηγεί με περισσότερες λεπτομέρειες την αποτελεσματικότητα αυτών των τεστ φωτο-αντίδρασης. «Η κοκαΐνη, η αμφεταμίνη και το THC, καθώς και ένας περιορισμένος αριθμός παραισθησιογόνων όντως προκαλούν διαστολή και συστολή στις κόρες των ματιών όταν αυτές βλέπουν το φως. Αυτά τα συμπτώματα όμως μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο από την δράση της ίδιας της ουσίας. Πολύ περισσότερες ώρες, μέχρι και δύο ημέρες μπορεί να παρατηρείται αυξημένη ευαισθησία στο έντονο φως».

 

Ωστόσο, αν μια κόρη ματιού δεν αντιδράσει στο φως αυτόματα, αυτό δεν σημαίνει ότι το αιματολογικό τεστ θα είναι και αρνητικό. Αν και το pupillograph μπορεί να μετρήσει το μέγεθος της κόρης και τον χρόνο αντίδρασης διαστολής ή συστολής της, δεν μπορεί να πει με απόλυτη σιγουριά αν έχουν καταναλωθεί παράνομες ναρκωτικές ουσίες, πόσο μάλλον να ανιχνεύσει και ποιες συγκεκριμένα. 

Αυτό που είναι επίσης ενδιαφέρον είναι η Ιατρική ματιά πάνω στο θέμα, και αυτός είναι και ο λόγος που επικοινωνήσαμε με το νοσοκομείο Charité του Βερολίνου. Μετά από πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ανθρώπους της πτέρυγας που ασχολείται με τις ουσίες -που επίσης πιστεύουν ότι οι κόρες του ματιού δεν είναι ενδεικτικός δείκτης για να διαπιστώσεις ότι κάποιος είναι χρήστης- καταλλήξαμε στο Οφθαλμολογικό τμήμα. Η απάντηση τους ήταν ρητή: Είναι απολύτως αδύνατο να καταλάβεις τι ναρκωτικα έχει πάρει κάποιος από τις κόρες των ματιών του. 

 

ΠΗΓΗ: vice.com

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis