Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:23 | 22/11/2014

Παρακολουθώ και εγώ, όπως οι περισσότεροι συμπολίτες, μας τα τελευταία 24ωρα το «καταγεγραμμένο» από κάμερα «περαστικού» δήθεν επεισόδιο που συνέβη κοντά στην πλατεία των Εξαρχείων. Με εκπληξη σημειώνω ότι ο τίτλος «Αστυνομικοί των ΜΑΤ κλέβουν νερά από περίπτερο στην πλατεία Εξαρχείων» είναι μεν εμπορικός αλλά χρήζει μεγαλύτερης διερεύνησης αλλά δεν γνωρίζω πόσο εμπορικό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας.

Παρακολουθώ λοιπόν στο περιβόητο βίντεο τι? Μια διμοιρία των ΜΑΤ κατά την διάρκεια επεισοδίων, όταν δηλαδή όπως καταγράφουν τα ΜΜΕ έχουν πέσει κρότου λάμψης και δακρυγόνα, να βρίσκεται σε ένα περίπτερο και να παίρνει ένα κιβώτιο με μικρά νερά. Βλέπω επίσης δύο φίλους του περιπτερά(θαμώνες της πλατείας όπως ο ίδιος ο περιπτερας λέει) να φωνάζει από μακριά στους αστυνομικούς : «τώρα κλέβετε και νερά, ρε?”, τους αστυνομικούς να κρατούν μια στάση διακριτική καθώς βρίσκονται κατά την διάρκεια επεισοδίων και πασιφανώς αυτό που καταγράφεται είναι μια στιγμή από το περιστατικό και όχι το περιστατικό. Είναι δηλ. ένα βίντεο 36δευτερολέπτων στο οποίο αποσπασματικά τελείως βλέπουμε μια συμπλοκή, που δεν γνωρίζουμε γιατί και πως έγινε, κάποιον που φωνάζει, και αυτοί οι δύο ισχυρίζονται ότι η εν λόγω συμπλοκή έγινε γιατί οι άνδρες της συγκεκριμένης διμοιρίας θέλησαν να πάρουν τα νερά, ευτελούς αξίας, χωρίς να πληρώσουν.

Τα παραπάνω μπορεί να γίνουν πιστευτά είτε από παιδιά ηλικίας μικρότερα των δέκα ετών ή από ανθρώπους που τους διευκολύνει να το πιστέψουν. Τους διευκολύνει γιατί αυτό « επιβεβαιώνει» τα πιστεύω τους για τους «μπάτσους που αναίτια και χωρίς κανένα προηγούμενο χτυπούν αθώους πολίτες» ή γιατί είναι η μοναδική τους ευκαιρία να αιτιολογήσουν τις δικές τους άνομες συμπεριφορές.

Για να είμαστε λοιπόν πραγματιστές, κατά τη διάρκεια επεισοδίων άπειρες φορές που εγώ υπηρέτησα στην ΥΑΤ (επί δεκατέσσερα χρόνια) αφήναμε χρήματα στο περίπτερο και αγοράζαμε νερά καθώς η ένταση της δουλειάς και φυσικά και τα δακρυγόνα δημιουργούσαν και σε εμας έντονα το αίσθημα της δίψας. ΠΟΤΕ και καμιά διμοιρία ή άνδρας της ΥΑΤ δεν έχει κατηγορηθεί σε αυτές τις περιπτώσεις για κλοπή. Δεν είναι «λίγο περίεργο» πως αυτό έχει γίνει για πρώτη φορά στην πλατεία των Εξαρχείων ύστερα από μια επέμβαση που σπάνια έχει γίνει. Μήπως το σπάσιμο του άβατου των Εξαρχείων ενοχλεί τόσο πολύ, που έπρεπε να κατασκευαστεί (γιατί είναι σίγουρα κατασκευασμένο) ένας «λόγος» ώστε κάτι τέτοιο να μην ξανασυμβεί.

Επίσης, έχω βαρεθεί για άλλη μια φορά να ακούω από τη μία για αστυνομική βία και αυθαιρεσία και από την άλλη για φθορές στις περιουσίες των απλών πολιτών ή για το ποιος είναι ο ρόλος της αστυνομίας ή για την ψυχολογία της βίας και θεωρίες που χωρίς να έχει κάποιος ζήσει στην πράξη δεν έχουν καμιά απολύτως αξία. Πιστεύει κανείς αλήθεια λογικός πολίτης ότι ο αστυνομικός και ιδιαίτερα ο αστυνομικός των μάχιμων υπηρεσιών, ξυπνά και πάει στην υπηρεσία του επιθυμώντας να έχει επεισόδια και προβλήματα? Σας διαβεβαιώνω πως ΟΧΙ. Δυστυχώς όμως όταν δημιουργούνται επεισόδια, όπως προχθές, η αστυνομία καλείται να αποκαταστήσει την τάξη γιατί διαφορετικά η κατάλυσή της θα επιφέρει σοβαρότερα προβλήματα σε όλους εμας που πιστεύουμε ότι η δημοκρατία είναι το προτιμότερο πολίτευμα. Ποιος λοιπόν θα επιβάλει αυτό η αστυνομία και συγκεκριμένα τα ΜΑΤ. Αυτοί είναι που επιβαρύνονται με το δύσκολο και καθόλου αρεστό στους ίδιους έργο αποκατάστασης τάξης. Είναι η υπηρεσία με τους περισσότερους σοβαρούς τραυματισμούς, με τους άνδρες τους να εργάζονται από δέκα έως δεκαέξι ώρες καθημερινά, είναι αυτοί πού όταν κινδυνεύει το σπίτι ή το αυτοκίνητο του Ελληνα πολίτη καλούνται να προστατεύσουν τα υλικά του αγαθά με κίνδυνο της ζωής τους και είναι αυτοι που βρίσκονται στο στόχαστρο του οποιουδήποτε για μικροπολιτικούς ή για άλλους λόγους επιθυμεί να τους πλήξει.

Έχω βαρεθεί να υπάρχει πάντα σε αυτή τη χώρα ο εύκολος στόχος. Ποιος φταίει? Τα ΜΑΤ λοιπόν …….

Αθήνα 20 Νοεμβρίου 2014

Χρήστος Κονταρίδης

αντιστράτηγος ε.α.

skaythess.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis