Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:14 | 09/04/2017

Την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας σε σταθμό Δ΄ τάξης ζητά με επιστολή του στον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του πολίτη Νίκο Τόσκα ο Δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης.Ο δήμαρχος στην επιστολή του εξηγεί τους λόγους που επιβάλλουν την ενίσχυση του πυροσβεστικού σταθμού τονίζοντας ότι καλύπτει μια μεγάλη γεωγραφικά περιοχή όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός περιστατικών που αφορά πυρκαγιές, παροχή υπηρεσιών (διασώσεις από δύσβατη περιοχή).Όλη η επιστολή του δημάρχου έχει ως εξής:

"Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Πάγιο εκπεφρασμένο πολλάκις αίτημα του τοπικού κλιμακίου πυροσβεστικού σώματος αλλά και των πολιτών της περιοχής είναι η αναβάθμισή του σε σταθμό Δ΄ τάξης ώστε να δύναται να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στο δύσκολο έργο του που είναι η διασφάλιση της πυροπροστασίας για την ευρύτερη περιοχή.

Οι βασικοί λόγοι που καθιστούν αναγκαία όσο και επιτακτική την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας σε σταθμό Δ΄ τάξης συνοψίζονται στα εξής :

– Το κλιμάκιο στεγάζεται σε κτήριο που μισθώνει ο δήμος Σητείας. Διαθέτει την απαιτούμενη κτηριακή υποδομή για τη δημιουργία της Υπηρεσίας, διαθέτει χώρο για οχήματα, βρίσκεται σε στρατηγική θέση (προσέγγιση στην πόλη της Σητείας, βόρειο, νότιο και ανατολικό οδικό άξονα, γειτνιάζει με το νοσοκομείο, κοντινή απόσταση στο αεροδρόμιο Σητείας και λιμάνι Σητείας). Ο Δήμος Σητείας θα συνεχίσει να καταβάλει και στο μέλλον τη μίσθωση του κτηρίου.

– Τα έξοδα καθαριότητας, ρεύματος και τηλεφώνου καθώς και οι πιστώσεις για συντήρηση οχημάτων και προμήθεια υλικών καλύπτονται από το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος (ήδη).

– Κατασκευάζεται με συνεργασία Δήμου Σητείας και ιδιωτών στέγαστρο οχημάτων με προδιαγραφές για 5 πυροσβεστικά οχήματα.

– Υπάρχουν στο κλιμάκιο ήδη 6 πυροσβεστικά οχήματα (οπότε δεν απαιτείται πρόσθετος μηχανολογικός εξοπλισμός) και 1 όχημα μεταφοράς προσωπικού.

– Υπηρετούν 16 μόνιμοι, 2 Τριετείς Πυροσβέστες  (με προοπτική μονιμοποίησης) και 6 Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης, που μπορούν να στηρίξουν τη δομή του Πυροσβεστικού Σταθμού.

– Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας καλύπτει την Ανατολική Κρήτη (μεγαλύτερος τομέας κάλυψης), στα όρια του οποίου υπάρχουν αεροδρόμιο, λιμάνι εφοδιασμού, αρκετοί  Αρχαιολογικοί χώροι, το ειδικής προστασίας και φυσικού κάλλους Φοινικόδασος Βάι που αποτελεί προορισμό χιλιάδων επισκεπτών καθημερινά, περιοχές Natura, γεωπάρκο Σητείας (ενταγμένο στην UNESCO), ΑΗΣ στην περιοχή του Αθερινόλακκου, από τις μεγαλύτερες εκτάσεις ανανεώσιμών πηγών ενέργειας (ανεμογεννήτριες , φωτοβολταϊκά) και αρκετές αστικές περιοχές (πόλη Σητείας, Παλαικάστρου, Ανάληψης Μακρύ Γυαλού).

– Το κλιμάκιο απέχει 60 χιλιόμετρα από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Ιεράπετρας και Αγίου Νικολάου, με κακό οδικό δίκτυο.

Υπάρχει μεγάλος αριθμός περιστατικών που αφορά πυρκαγιές, παροχή υπηρεσιών (διασώσεις από δύσβατη περιοχή).

Η αναβάθμιση μπορεί να πραγματοποιηθεί με ελάχιστο κόστος καθώς το προσωπικό και  ο μηχανολογικός εξοπλισμός ήδη υπάρχει, χωρίς  να επιβαρυνθεί το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος με έξοδα μίσθωσης (αφού καλύπτονται  από το Δήμο Σητείας), βελτιώνεται η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών (έκδοση πιστοποιητικών πυρασφαλείας, έλεγχος μελετών πυρασφαλείας) και πραγματοποιείται καλύτερη διαχείριση πόρων.

Κατόπιν τούτων κ. Υπουργέ, θεωρούμε ότι η αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας σε σταθμό Δ΄ τάξης κρίνεται και αναγκαία και επιβεβλημένη".

ekriti.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis