Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:59 | 29/04/2015

«Θα πρέπει να εξετάσουμε τη λειτουργία του συστήματος του Δουβλίνου, για μένα αυτό είναι ένα ανοιχτό ζήτημα και θα επανέλθουμε σε αυτό» υπογράμμισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, στη συζήτηση της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο για το μεταναστευτικό και τις πρόσφατες τραγωδίες στη Μεσόγειο, παρουσία του Προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτν Τουσκ.

Στη συζήτηση κυριάρχησαν οι έντονες αντιδράσεις των ευρωβουλευτών που άσκησαν ιδιαίτερη κριτική στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών με πολλούς τρόπους. Αλλοι ευρωβουλευτές σήκωσαν σωσίβια, άλλοι σανδάλια - που συνήθως φορούν οι πρόσφυγες που πνίγονται στα νερά της Μεσογείου - και πολλοί φώναξαν «Je Suis Miggrant», «Είμαι κι εγώ μετανάστης».

«Είναι καιρός να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις, η αλληλεγγύη θα πάψει να είναι σύνθημα θα γίνει πραγματικότητα. Δεν θέλουμε μια Ευρώπη-Φρούριο» ανέφερε από την πλευρά του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και εξήγησε: «θέλουμε να προστατεύσουμε τα σύνορα και ταυτόχρονα να διευρύνουμε τις δυνατότητες μας στην έρευνα και διάσωση των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Πρέπει να δράσουμε άμεσα».

Ο οργανισμός Frontex λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για να ενσωματώσει το συντομότερο δυνατό όλους τους προσφερόμενους πόρους στις επιχειρήσεις «Triton» και «Poseidon», είπε ακόμη ο Δημ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε:

«Η ισχυρή έκφραση της αλληλεγγύης είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά, αλλά πρέπει όμως να γίνουν περισσότερα. Είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίσουμε αμέσως την κρίση. Δεν μπορούμε να δεχθούμε την απώλεια και άλλων ανθρώπων. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να σώσουμε ζωές, αλλά η αντιμετώπιση της μετανάστευσης, δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση μιας συγκεκριμένης κρίσης ή μιας συγκεκριμένης περιοχής. Όπως πάντα έλεγα, χρειαζόμαστε μια ολιστική προσέγγιση. Για αυτό η μετανάστευση είναι μια από τις κύριες προτεραιότητες του Προέδρου Γιούνκερ».

Ακολούθως ο Επίτροπος Μετανάστευσης παρουσίασε τις βασικές γραμμές δράσεις της ΕΕ:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στις 13 Μαΐου την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση. Η Ατζέντα θα αναπτύξει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη μετανάστευση.

Πρέπει να εργαστούμε για την επανεγκατάσταση και για τη μετεγκατάσταση και να διαμορφώσουμε συγκεκριμένες λύσεις και να κάνουμε περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η εφαρμογή της Ατζέντας θα έχει ευρεία γεωγραφική κάλυψη, δεδομένου ότι και άλλες περιοχές συναντούν ή θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στο μέλλον.

Για την αντιμετώπιση των λαθρεμπόρων, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας με την βοήθεια των οργανισμών μας: EUROPOL, FRONTEX, EASO, EMSA και EUROJUST – ώστε να συγκεντρώσουμε πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας τους, τον εντοπισμό των κεφαλαίων τους, καθώς και στηρίξουμε τις προσπάθειες καταδίωξης και σύλληψης τους.

Επίσης, πρέπει να εντείνουμε τη συνεργασία μας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης.

Στις χώρες διέλευσης, πρέπει να δημιουργήσουμε την απαραίτητη υποδομή ώστε οι μετανάστες να αισθάνονται ασφαλείς και να μην επιχειρούν επικίνδυνες διαδρομές προς την Ευρώπη.

Ναι, θα, πρέπει να εξετάσουμε τη λειτουργία του συστήματος του Δουβλίνου. Για μένα αυτό είναι ένα ανοιχτό ζήτημα και θα επανέλθουμε σε αυτό.

Επιπλέον, η Ατζέντα θα επικεντρωθεί στη νόμιμη μετανάστευση και κυρίως με την «μπλε κάρτα».

Καταλήγοντας ο Δημ.. Αβραμόπουλος ανέφερε: «Η σημερινή συζήτηση και αυτό που συνέβη τις τελευταίες ημέρες είναι μια σαφή ένδειξη αλληλεγγύης για να σωθούν ζωές. Πρέπει γρήγορα να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις μας και, ταυτόχρονα, να βρούμε μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις. Πρέπει να δράσουμε όλοι μαζί, τόσο τα όργανα της ΕΕ όσο και τα κράτη μέλη. Η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση είναι η επόμενη ευκαιρία για δράση».

Πηγή:tanea.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis