Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:44 | 13/09/2018

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος προκειμένου να συναντηθεί με τους νέους αρμόδιους υπουργούς και το πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος σήμερα από τις Βρυξέλλες.

 

Ο Έλληνας επίτροπος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σχετικά με τις νέες προτάσεις της Επιτροπής για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνοροφυλακής και Ακτοφυλακής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου, ερωτήθηκε σχετικά με την κατάσταση στα ελληνικά νησιά και ιδιαίτερα τις συνθήκες διαμονής στο κέντρο της Μόριας. «Έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι η κατάσταση στη Μόρια είναι ανησυχητική και πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε τις ελληνικές αρχές τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες υποδοχής», υπογράμμισε ο Δ. Αβραμόπουλος, σημειώνοντας ότι τα κέντρα στα νησιά είναι «γεμάτα» και πως αυτό έχει επιπτώσεις στις «ανθρωπιστικές συνθήκες».

[custom:google-ads]

Συνεχίζοντας, ο επίτροπος Μετανάστευσης ανέφερε ότι το ποσό που έχει λάβει η Ελλάδα για το μεταναστευτικό πλησιάζει τα 1,6 δισ. ευρώ, «ένα πολύ σημαντικό ποσό», το οποίο οι ελληνικές αρχές παρακολουθούν πού έχει πάει και το ζητούμενο είναι να υπάρξει «αποτέλεσμα» και «συνθήκες απόλυτης διαφάνειας». Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι τα νησιά «δυσκολεύουν την κατάσταση», τονίζοντας ότι ο βασικός παράγοντας επιτυχίας είναι η αποτελεσματική εφαρμογής της ευρωτουρκικής συμφωνίας.

«Την επόμενη εβδομάδα θα έχω επίσημες επαφές με την ελληνική κυβέρνηση έτσι ώστε να προχωρήσουμε μπροστά, ανταποκρινόμενοι στην καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού με πλήρη σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα και τηρώντας το διεθνές δίκαιο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία», υπογράμμισε.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τις νέες προτάσεις της Επιτροπής για το μεταναστευτικό, ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι ο ρόλος των δύο υπηρεσιών (Συνοροφυλακής και Ασύλου) θα αναβαθμιστεί σημαντικά, προκειμένου να υπάρξει «περισσότερη Ευρώπη εκεί όπου χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη». Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Συνοροφυλακή και Ακτοφυλακή θα ενισχυθεί με προϋπολογισμό 11,3 δισ. ευρώ και με 10.000 άτομα προσωπικό αποσπασμένο από τις χώρες της ΕΕ, το οποίο θα έχει αρμοδιότητες εκτελεστικής φύσης, δηλαδή την έγκριση ή την απόρριψη εισόδου και την κράτηση των παράνομα εισερχομένων υπό την αιγίδα και τον έλεγχο των κρατών-μελών όπου επιχειρεί αυτό το προσωπικό.

«Δεν προτείνουμε της στρατικοποίηση της ΕΕ αλλά την πιο αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων διατηρώντας τις αξίες της ανοιχτής και φιλόξενης Ευρώπης», δήλωσε, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτό και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Ασύλου θα συνδράμει στη διαφύλαξη της ασφάλειας στο εσωτερικό της ΕΕ και την παροχή προστασίας σε όσους τη χρειάζονται με «ταχύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο».

Επίσης, τόνισε, ότι στις αρμοδιότητες των δύο υπηρεσιών θα περιλαμβάνεται και η διαχείριση των «κέντρων ελέγχου» για την ταυτοποίηση όσων εισέρχονται και την επίσπευση των επιστροφών όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής.

Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά με τη δημιουργία των λεγόμενων «πλατφορμών» σε τρίτες χώρες, μια ιδέα που συζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε πως «η ιδέα των στρατοπέδων δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί», αλλά αυτό που μπορεί να γίνει είναι η «συνεργασία» με τις τρίτες χώρες. Τόνισε επίσης πως διεξάγονται συζητήσεις «σε όλα τα επίπεδα» για μια «πραγματική περιφερειακή πολιτική έρευνας, διάσωσης και αποβίβασης».

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis