Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:49 | 21/05/2015

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, πραγματοποίησε επίσκεψη στη Βαρσοβία, προσκεκλημένος του Ευρωπαϊκού οργανισμού Frontex όπου εδρεύει. Με αφορμή την 30η επέτειο από την σύναψη της συνθήκης Σένγκεν, την 10η επέτειο από τη δημιουργία του οργανισμού Frontex, καθώς και την Ευρωπαϊκή Ημέρα για τους Συνοριοφύλακες, η Frontex διοργάνωσε ειδική ημερίδα αφιερωμένη στη διαχείριση και φύλαξη των Ευρωπαϊκών συνόρων με κεντρικό ομιλητή τον κ. Αβραμόπουλο.

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του, ο κ. Αβραμόπουλος παρέθεσε συνέντευξη τύπου όπου δήλωσε τα εξής:

Τα ισχυρά και ασφαλή εξωτερικά σύνορα εξακολουθούν να αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών. Όμως, ενώ έχουμε το κοινό νομικό πλαίσιο, δεν έχουμε ένα Ευρωπαϊκό Σώμα Συνοριακής Φύλαξης ή κάποιο παρόμοιο σύστημα.

Η σημερινή εκδήλωση είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για  να γνωριστούμε καλύτερα και να προβούμε σε απολογισμό των κοινών μας επιτευγμάτων καθώς και των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε.

Η διαχείριση των συνόρων αποτελεί ουσιαστικό μέρος της διαχείρισης των μεταναστευτικών κυμάτων τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Την περασμένη εβδομάδα, με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση, η Επιτροπή πρότεινε τολμηρές και φιλόδοξες δράσεις που θα επιτρέψουν στην Ευρώπη, στο σύνολό της, την καλύτερη διαχείριση όλων των πτυχών του μεταναστευτικού ζητήματος.

Για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων, προτείνουμε μια στρατηγική προσέγγιση που θα καλύπτει το σύνολο της μεταναστευτικής αλυσίδας. Ο στόχος είναι απλός: θέλουμε να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη στις προσπάθειες διάσωσης ανθρώπων και στη μείωση των επικίνδυνων ταξιδιών.

Κανένας άνθρωπος δεν θα πρέπει να αφήνεται στο έλεος της θάλασσας. Αυτή είναι μια θεμελιώδης αρχή με την  οποία όλοι συμφωνούμε. Και επίσης κανένα κράτος μέλος δεν θα πρέπει από μόνο του να φέρει την ευθύνη για το σύνολο της Ευρώπης. Αυτή είναι η δεύτερη βασική αρχή που θα πρέπει να τηρήσουμε.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι κοινές επιχειρήσεις της Frontex, Τρίτων και ο Ποσειδών, έχουν ενισχυθεί και οι προετοιμασίες για τη ναυτική επιχείρηση  για την κατάσχεση και καταστροφή των σκαφών των παράνομων διακινητών (στα πλαίσια της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας), θα ξεκινήσουν. Θα ενισχύουμε, επίσης, τον ρόλο της Frontex για να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη στις επιχειρήσεις επαναπατρισμού.

Πρέπει να διατηρήσουμε στο ακέραιο το σύστημα Σένγκεν και να ενισχύσουμε την ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε από κοινού, ως Ένωση, τα εξωτερικά μας σύνορα.

Γι' αυτό πρέπει πρώτα να αξιοποιήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε τις σημαντικές τεχνολογικές επενδύσεις που έχουμε κάνει έως τώρα: το EUROSUR, το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν και το Σύστημα Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (visa).

Τα συστήματα αυτά ενισχύουν την ασφάλεια των συνόρων μας και διασφαλίζουν την απρόσκοπτη διακίνηση. Επίσης, ένα αναθεωρημένο σύστημα ''έξυπνων συνόρων" θα συνεισφέρει περαιτέρω προς αυτή τη κατεύθυνση.

Τέλος, θα πρέπει μελλοντικά να συνενώσουμε τους πόρους των συνοριακών ελέγχων της ΕΕ ώστε να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο Ευρωπαϊκό Σύστημα Συνοριακής Φύλαξης.

Πηγή:onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis