Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:29 | 14/09/2020

Μετά την περιπέτεια της σύλληψής του από τους Τούρκους και την κράτησή του για 167 μέρες στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, ο Έλληνας υπολοχαγός –πλέον- του ελληνικού στρατού, Άγγελος Μητρετώδης, τοποθετήθηκε πρόσφατα σε μείζον επιτελείο της Αθήνας.

Η θητεία του στην παραμεθόριο, όπου όφειλε να υπηρετήσει ως νεαρός ανθυπολοχαγός, έληξε και ο αξιωματικός του Μηχανικού πήρε μετάθεση, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida.gr, σε σημαντική διοικητική θέση. Από το νέο του πόστο ο Άγγελος Μητρετώδης παρέχει τις εξειδικευμένες γνώσεις του πάνω στην εκπόνηση μελετών και εκτέλεση κατασκευαστικών και επισκευαστικών έργων σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Άφησε πίσω του τον «εφιάλτη» του Εβρου

Αρχικά, ο Έλληνας στρατιωτικός που έγινε διεθνώς γνωστός λόγω της σύλληψης του, μαζί με τον ΕΠ.ΟΠ. λοχία, Δημήτρη Κούκλατζη, το 2018, από Τούρκους, ήταν προγραμματισμένο να μετατεθεί σε ειδική στρατιωτική μονάδα του Μηχανικού, ωστόσο στη συνέχεια κρίθηκε σκόπιμο, λόγω υπηρεσιακών αναγκών, να επανδρώσει τη θέση στο εν λόγω επιτελείο.

Σημειώνεται ότι μετά την αποφυλάκισή του ο Άγγελος Μητρετώδης είχε ζητήσει να μετεκπαιδευτεί στο εξωτερικό, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε. Έκτοτε παρέμενε εντός συνόρων καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη και η ΕΔΕ για τη σύλληψή του. Πιο συγκεκριμένα, είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να μεταβεί στις ΗΠΑ, προκειμένου να λάβει εκπαίδευση σε «ειδικό σχολείο». Τον στόχο αυτό, μάλιστα, είχε προσπαθήσει να πετύχει στο παρελθόν, αλλά ήρθε δεύτερος στη σχετική διαδικασία επιλογής υποψηφίου.

Πλέον, όπως όλα δείχνουν, ο αξιωματικός του ελληνικού στρατού έχει αφήσει πίσω του τον «εφιάλτη» της σύλληψής του και συνεχίζει την καριέρα του στις Ένοπλες Δυνάμεις έχοντας πάντα στο πλευρό του την οικογένειά του και την υποστήριξη των συναδέλφων του.

Η μέρα που άλλαξε τη ζωή του -Η σύλληψη από τους Τούρκους

Ήταν 1η Μαρτίου του 2018 όταν ο τότε ανθυπολοχαγός, Άγγελος Μητρετώδης και ο ΕΠ.ΟΠ. λοχίας, Δημήτρης Κούκλατζης κατά την εκτέλεση περιπολίας συνελήφθησαν από αντίστοιχη τουρκική περίπολο στην περιοχή Καστανιές του Έβρου. Οι αρχές της Τουρκίας τους απήγγειλαν κατηγορία περί παράνομης εισόδου στη χώρα και μάλιστα σε «απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή», ενώ διετάχθη η προφυλάκισή τους στις φυλακές Αδριανούπολης. Τότε ξεκίνησε ο «Γολγοθάς» για τους δυο στρατιωτικούς που εξελίχθηκε σε διπλωματικό μαραθώνιο για σκληρά νεύρα. Η σύλληψή τους είχε συσχετιστεί με την υπόθεση των οκτώ Τούρκων που αυτομόλησαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2015.

Ακολούθησαν αλλεπάλληλα αιτήματα για την απελευθέρωσή τους. Η τουρκική νομοθεσία παρέχει εξάλλου το δικαίωμα για επανεξέταση του θέματος κάθε μήνα. Ωστόσο, όλα, και τα πέντε αιτήματα απερρίφθησαν. Στο σκεπτικό της απόφασης, το δικαστήριο Αδριανούπολης σε κάθε άρνηση ανέφερε ότι έπρεπε να συνεχιστεί η κράτηση καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί η έρευνα στα κινητά τους τηλέφωνα. Η κράτησή τους στηρίζονταν στο σκεπτικό ότι θεωρούνταν ύποπτοι φυγής. Οι δυο Έλληνες από την πρώτη στιγμή υποστήριξαν στις καταθέσεις τους πως εισήλθαν στην περιοχή κατά λάθος, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, ακολουθώντας ίχνη που είχαν εντοπίσει.

Μετά από περιπέτεια πέντε μηνών και ελλείψει στοιχείων που να στοιχειοθετούν την στρατιωτική κατασκοπεία, το τουρκικό δικαστήριο, στις 14 Αυγούστου του 2018, αποφάσισε την απελευθέρωση των δυο στρατιωτικών χωρίς περιοριστικούς όρους. Την επόμενη μέρα, 15 Αυγούστου, το πρωθυπουργικό αεροσκάφος μετέβη στην Αδριανούπολη και παρέλαβε τον Άγγελο Μητρετώδη και τον Δημήτρη Κούκλατζη, γεγονός που έφερε ανακούφιση στις οικογένειές τους και συγκίνηση σε όλη την Ελλάδα.

Πηγή: iefimerida.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis