Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:54 | 25/05/2016

Η σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ σημαντική, αλλά δεν είναι η «μοναδική επιλογή» για την Άγκυρα. Αυτό δήλωσε την Τετάρτη ο Ομέρ Τσελίκ, ο νέος Τούρκος υπουργός αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Ο Τσελίκ, ο οποίος αντικατέστησε τον Βολκάν Μποζκίρ στη νέα κυβέρνηση, την οποία διόρισε χθες ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι η Τουρκία ζητάει από την ΕΕ να μη χρησιμοποιεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, ο πρόεδρος της γείτονος Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε πως η Τουρκία δεν θα κάνει κανένα περαιτέρω βήμα όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας που είχε συνάψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επανεισδοχή των προσφύγων και των μεταναστών ωσότου υπάρξει πρόοδος στο θέμα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που επιθυμούν να ταξιδεύουν στον Χώρο Σένγκεν.

Μιλώντας στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα μπλοκάρει τη νομοθετική διαδικασία για να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες την οποία συνήψαν οι Βρυξέλλες και η Άγκυρα εάν η Ευρώπη δεν εξαιρέσει τους Τούρκους από την υποχρέωση να παίρνουν βίζα όταν θέλουν να ταξιδέψουν στον Χώρο Σένγκεν ως τα τέλη Ιουνίου.

«Θα φθάσουμε σε ένα ορόσημο την 30ή Ιουνίου στο ζήτημα που αφορά τις βίζες (...). Ο υπουργός των Εξωτερικών μας, ο υπουργός μας για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις θα έχουν συζητήσεις (με τους Ευρωπαίους). Εάν υπάρξει αποτέλεσμα, καλώς. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κανένα αποτέλεσμα, λυπούμαστε», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis