Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:45 | 12/05/2019
Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν το Σάββατο στα Τίρανα, με χιλιάδες διαδηλωτές της αντιπολίτευσης να συγκρούονται με αστυνομικούς μπροστά από το αλβανικό Κοινοβούλιο και το κεντρικό κτίριο της κυβέρνησης.
 
Οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού Εντι Ράμα, τον οποίο κατηγορούν για υποθέσεις διαφθοράς αλλά και για «μαγείρεμα» των εκλογών του 2017.
 
Χιλιάδες άνθρωποι κατευθύνθηκαν αρχικά προς το κτίριο της κυβέρνησης, όπου μια μεγάλη ομάδα κουκουλοφόρων εξαπέλυσε επίθεση προς τους αστυνομικούς.
[custom:google-ads]

 
Νύχτα σφοδρών επεισοδίων στα Τίρανα
 
Σύμφωνα με το Reuters, οι οργισμένοι διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες, βεγγαλικά και άλλα αντικείμενα προς τους αστυνομικούς, καταφέρνοντας να «σπάσουν» τον αστυνομικό κλοιό.
Οι αστυνομικοί, από την πλευρά τους, έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων προκειμένου να διασπάσουν τις ομάδες που προκαλούσαν επεισόδια.
 
Το σώμα της πορείας στη συνέχεια κινήθηκε προς την αλβανική Βουλή όπου ξέσπασε νέος γύρος επεισοδίων.
 
Τραυματίες και φθορές μέχρι τα ξημερώματα
 
Οι κουκουλοφόροι που συμμετείχαν στην κινητοποίηση επιτέθηκαν εκ νέου με βόμβες μολότοφ, και άλλα αντικείμενα προς τους αστυνομικούς, με την αστυνομία να «επιστρατεύει» την ειδική «αύρα», με το κανόνι εκτόξευσης νερού για να τους περιορίσει.
 
 
Αυτόπτες μάρτυρες, σύμφωνα με την Washington Post, είδαν αρκετά ασθενοφόρα να παραλαμβάνουν τραυματίες από τα σημεία των συγκρούσεων, δίχως ωστόσο να έχει δοθεί επίσημος αριθμός από τις αλβανικές Αρχές.
 
Παρά ταύτα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν 13 αστυνομικοί οι οποίοι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία.
 
 
Τα επεισόδια καταδίκασε η Πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα και εκπρόσωποι χωρών της ΕΕ, με διεθνή Μέσα Ενημέρωσης να χαρακτηρίζουν τη στάση τους ως υποστηρικτική προς τον Εντι Ράμα.
 
Τι ζητά η αντιπολίτευση
 
Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση εγκαλεί την κυβέρνηση του Εντι Ράμα για διαφθορά, επαφές με το οργανωμένο έγκλημα, και εκλογική νοθεία, ζητώντας επίμονα, τους τελευταίους μήνες, την παραίτησή του και τη διεξαγωγή νέων εκλογών.
 
 
Τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, περισσότεροι από 60 βουλευτές από το αντιπολιτευόμενο συντηρητικό Δημοκρατικό Κόμμα (DP) και τους συμμάχους τους παραιτήθηκαν από το κοινοβούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
 
Τα επεισόδια του Σαββάτου σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της τέταρτης παναλβανικής κινητοποίησης που γίνεται με αίτημα την παραίτηση του Ράμα από τα μέσα Φεβρουαρίου.
 
Μέχρι στιγμής, η κεντροαριστερή κυβέρνηση του Εντι Ράμα απορρίπτει κατηγορηματικά τα αιτήματα αντιπολίτευσης και διαδηλωτών.
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis