Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:09 | 26/08/2015

Να λύσει το… γόρδιο δεσμό των «κόκκινων» δανείων υποχρεούται η κυβέρνηση, εκκινώντας από κοινού με αρχές και τράπεζες μία σειρά από διαδικασίες, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο έως τα τέλη Οκτωβρίου. Πρόκειται για την εκπόνηση μελέτης διαχείρισης των «κόκκινων» επιχειρηματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων και την επικαιροποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας, στον οποίο θα προβλέπεται η προστασία της πρώτης κατοικίας με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες. 

Με την ημερομηνία της διεξαγωγής των εκλογών να παραμένει «ανοιχτή» και τις δεσμεύσεις του τρίτου Mνημονίου σε ισχύ, η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) προχωρά στην προκήρυξη διαγωνισμού για την επιλογή συμβούλου, ο οποίος θα εκπονήσει μελέτη σχετικά με τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Ο ρόλος του έγκειται στο να καταγράψει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στους ισολογισμούς των τραπεζών, επισημαίνοντας τις αδυναμίες του εκάστοτε χρηματοπιστωτικού ιδρύματος να τα αντιμετωπίσει. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το υψηλότερο ποσοστό µη εξυπηρετούμενων δανείων αφορά στα καταναλωτικά, ενώ ακολουθούν τα επιχειρηματικά και τέλος τα στεγαστικά. 

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από την πλευρά του υποχρεούται να προσδιορίσει μηχανισμούς και διαδικασίες για την επιτάχυνση της τακτοποίησης των NPLs, ενώ θα διορίσει ένα μέλος του Δ.Σ. σε κάθε τράπεζα, το οποίο θα επιφορτισθεί -μαζί με εσωτερική ομάδα εργασίας- με το στόχο της παρακολούθησης των επιδόσεων σε διαγραφές και ρυθμίσεις.

Σημειώνεται ότι τελευταία στοιχεία της ΤτΕ καταδεικνύουν ότι το 70% των ρυθμισμένων δανείων έγινε και πάλι προβληματικό. Από τον Ιούνιο του 2016, ωστόσο, οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν τριμηνιαία αναφορά στην ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια, αντιπαραβάλλοντας τις επιδόσεις τους έναντι βασικών δεικτών, ενώ οι διοικήσεις τους θα αξιολογούνται βάσει κριτηρίων, που θα θέσει το ίδιο το ΤΧΣ.

Oσον αφορά στον Κώδικα Δεοντολογίας η ΤτΕ θα πρέπει έως τα τέλη του Αυγούστου να εκδώσει όλες τις αναγκαίες διατάξεις για την εφαρμογή του, ενώ ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα περιορίζεται σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.  

«Ακτινογραφία» των μη εξυπηρετούμενων δανείων

- 39,9% των δανείων ή 100 δισ. ευρώ είναι «προβληματικά»

- Το ήμισυ αυτών είναι ήδη καταγγελμένα

- 1/4 ανήκει στην κατηγορία όσων δεν θεωρείται πιθανή η εξόφληση

- 7% από εκείνα που δεν έχουν καταγγελθεί βρίσκεται σε καθυστέρηση για περίοδο τουλάχιστον τριών ετών

- Τα δάνεια, που έχουν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης, αποτελούν το 13,3% του συνόλου των χορηγήσεων

- Το 70% των ρυθμισμένων δανείων έγινε και πάλι προβληματικό

- 51,3% των καταναλωτικών είναι στην «κόκκινη» ζώνη

- Τέσσερα στα 10 επιχειρηματικά δεν εξυπηρετούνται

- Το 35,6% των στεγαστικών δεν αποπληρώνεται

ΠΗΓΗ: ΤτΕ, Δεκέμβριος 2014

 



ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ

http://www.e-typos.com

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis