Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:59 | 22/03/2016

Το πρώτο καράβι με περίπου 50 πρόσφυγες ή παράτυπους μετανάστες αναμένεται να... σαλπάρει από τη Λέσβο έως το τέλος της εβδομάδας με προορισμό το Δικελί, αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., ως μία πρώτη αναγνωριστική ενέργεια επιβεβαίωσης των συμφωνιών της συνόδου κορυφής στις 20 Μαρτίου.

«Κάνουμε ότι είναι δυνατόν, έστω και συμβολικά να ολοκληρώσουμε μία επανεισδοχή με πλοιάριο μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Αυτό θέλουμε και είναι ο στόχος μας» δηλώνει στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Οι θαλάσσιες επανεισδοχές, σύμφωνα με τον ελληνικό σχεδιασμό, θα γίνονται ανά περίπου 50 πρόσφυγες ή παράτυπους μετανάστες την κάθε φορά, με καθημερινά δρομολόγια, τα οποία θα καθορίζονται από τον αριθμό των επιβεβαιώσεων ταυτοτήτων και υπηκοοτήτων που θα κάνουν οι Έλληνες και Τούρκοι αξιωματούχοι στα νησιά μας.

Ενδεικτικά, για την Λέσβο, αναμένεται η μίσθωση 6-8 πλοιαρίων, που θα κάνουν καθημερινά δρομολόγια και από εκεί και ύστερα θα μισθωθούν επιπλέον πλοιάρια, λιγότερα σε αριθμό, για Σάμο, Χίο, Λέρο και Κω.  

Οι Έλληνες παρατηρητές

Στο μεταξύ πέντε Έλληνες αστυνομικοί-παρατηρητές ταξιδεύουν σε πρώτη φάση στο λιμάνι του Δικελί της Τουρκίας, ενώ δύο από αυτούς πιθανότατα θα μετακομίσουν σε αυτό του Τσεσμέ (Κρήνη), προκειμένου να συνεργαστούν με τις τουρκικές αρχές για τις επανεισδοχές προσφύγων και παράτυπων μεταναστών που φθάνουν στη χώρα μας. Πρόκειται για στελέχη της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, που ξέρουν την αγγλική γλώσσα και οι δύο από αυτούς και την τουρκική.

Αρκετοί ακόμη Έλληνες αστυνομικοί αναμένεται να μετακινηθούν σε πόλεις των τουρκικών παράλιων, στην περίπτωση που η τουρκική πλευρά χαρακτηρίσει και άλλα λιμάνια της ως σημεία επανεισδοχής, κάτι που θα συζητηθεί την Τετάρτη κατά τη διάρκεια συνάντησης Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων, στην Άγκυρα. Έλληνες αστυνομικοί αναμένεται να εγκατασταθούν και στην Άγκυρα, αν και έχουμε αστυνομικό σύνδεσμο εκεί, ωστόσο οι κεντρικές υπηρεσίες της επανεισδοχής βρίσκονται στην τουρκική πρωτεύουσα, και δεν αποκλείεται να υπάρξει ενίσχυση.  

Αμείωτες οι ροές

Στο μεταξύ όμως οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται αμείωτες, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., στη Λέσβο έφθασαν το προηγούμενο 48ωρο, 1.200 πρόσφυγες και 1.400 στη Χίο.  Σημειώνεται ότι έξι Τούρκοι παρατηρητές, έφθασαν στη Χίο, 8 στη Λέσβο, 5 στη Σάμο και από 3 σε Λέρο και Κω. Όλοι τους είναι ανώτεροι πολιτικοί υπάλληλοι καθώς την ευθύνη του μεταναστευτικού στη γειτονική χώρα έχει η διεύθυνση Μετανάστευσης του υπουργείου Εσωτερικών και όχι η αστυνομία. Ένα μίνι διπλωματικό επεισόδιο εξελίχθηκε στη Χίο όταν ένας από τους έξι τούρκους παρατηρητές, στο πράσινο υπηρεσιακό διαβατήριό του υπήρχε σφραγίδα του ψευδοκράτους. Οι ελληνικές αρχές όπως ήταν φυσικό δεν σφράγισαν το διαβατήριο αλλά ένα λευκό χαρτί, όπως συνηθίζεται και με αυτά των Σκοπιανών. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η πρόξενος της Τουρκίας επικοινώνησε με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ζήτησε «συγνώμη» καθώς όλα έγιναν βεβιασμένα χωρίς να εξεταστεί και αυτή η παράμετρος.

Προβλήματα με το άσυλο

Έλληνες αξιωματούχοι αναφέρουν πως γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια και από τις δύο πλευρές, να επιλυθούν τα προβλήματα που ανακύπτουν, ενώ γίνονται διαβουλεύσεις σχετικά με τις διαδικαστικές λεπτομέρειες όπως να βρεθούν πλοιάρια προκειμένου να μισθωθούν για να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία. Σημαντικά προβλήματα αναμένεται να ανακύψουν με την εξέταση των αιτημάτων ασύλου, τα οποία πιθανόν θα αυξηθούν, καθώς παράτυποι μετανάστες που δεν έχουν τις προϋποθέσεις θα επιχειρήσουν με αυτόν τον τρόπο να καθυστερήσουν την διαδικασία επαναπροώθησής τους. Ουσιαστικά πρέπει να επιταχυνθούν οι ενέργειες των υπηρεσιών ασύλου και να ενισχυθούν άμεσα από την Frontex, σε μία προσπάθεια fast track εφαρμογής της εξέτασης των αιτημάτων.    

Υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ., που έχει ενεργό ρόλο στη διαδικασία δηλώνει: «Η αστυνομία είναι έτοιμη γιατί η διαδικασία που ακολουθούσε θα ακολουθείται ξανά. Το να φτιάξουμε ένα γραφείο επανεισδοχής σε κάθε hot spot δεν λέει τίποτα, βάζουμε προσωπικό, δύο υπολογιστές, δίκτυο και τελείωσε, φόρμες είναι, δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο. Εμείς σαν αστυνομία είμαστε πανέτοιμοι, λίγο τα διαδικαστικά να συμφωνήσουμε, δηλαδή να ανοίξουν και περισσότερα λιμάνια από την Τουρκική πλευρά. Τώρα έχουν ανοίξει δύο, ένα είναι το βασικό το Δικελί και πιθανότατα και το Τσεσμέ. Την Τετάρτη θα συναντηθούμε με τους Τούρκους να οριστικοποιήσουμε και κάποια άλλα σημεία. Υποτίθεται ότι υπάρχει καλή θέληση από την πλευρά της Τουρκίας, να τους παίρνει όλους πίσω. Τα πράγματα είναι δύσκολα, δεν είναι εύκολα, όταν μάλιστα συνεχίζονται οι ροές. Που θα πάει αυτό;».  

 

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis