Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:28 | 02/03/2021

Για τη στάση της κυβέρνησης, του Δημήτρη Κουφοντίνα αλλά και της δικαιοσύνης μιλά στο ethnos.gr η Ανθούσα Μάτη αδερφή του αστυφύλακα Χρήστου Μάτη που δολοφονήθηκε από τον «Λουκά» της 17Ν


Να μην υποχωρήσει η κυβέρνηση στο αίτημα μεταφοράς του καταδικασμένου τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα από τον Βόλο στον Κορυδαλλό ζητεί, μιλώντας στο ethnos.gr η αδερφή του αστυφύλακα Χρήστου Μάτη, Ανθούσα. Ο τελευταίος δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια ληστείας στην Εθνική Τράπεζα στα Άνω Πετράλωνα Αθηνών από τον «Λουκά» της 17Ν στις 24 Δεκεμβρίου 1984. Η 70χρονη αδερφή του αναρωτιέται «γιατί ο Κουφοντίνας τα κάνει όλα αυτά (απεργία πείνας)» ενώ απορεί «πού βρίσκει ακόμη τόσους οπαδούς και ξεσηκώνει τον κόσμο». 

Όπως λέει στο ethnos.gr «ο Κουφοντίνας "έφαγε" τον αδερφό μου για 7,5 εκατ. δραχμές. Τι τους έφταιγε ο Χρήστος όταν πήγαν μέσα στην τράπεζα και κάρφωσαν το όπλο στα μυαλά του. Είναι πολιτικό ζήτημα που σκότωνε απλούς πολίτες που ήθελαν να βγάλουν ένα μεροκάματο; Όχι, να μην κάνει πίσω η κυβέρνηση, για να κάνουμε τα θελήματα του Κουφοντίνα που έκανε δολοφονίες απλών ανθρώπων. Ποιος είναι αυτός που ζητεί από το κράτος να πάει σε άλλες φυλακές; Αν ξεσηκωθούν μετά όλοι οι κρατούμενοι και θέλουν τη δικιά τους φυλακή, τότε τι θα γίνει;».

«Αν πείραζαν τον γιο του που καμαρώνει, πώς θα αντιδρούσε ο Κουφοντίνας;»

Παρά τα χρόνια που πέρασαν, η Ανθούσα Μάτη τονίζει ότι δεν φεύγει μια πικρία μέσα στην ψυχή της με τίποτα. Η 70χρονη αδερφή του Χρήστου θεωρεί ότι αρχικά η σύλληψη των δραστών και αργότερα η απόφαση του δικαστηρίου δικαίωσε την οικογένεια αν και ο Χρήστος δεν γυρνά πίσω. «Ο Κουφοντίνας θα συνεχίσει να έχει τα προνόμια. Οι φυλακισμένοι τρώνε, πίνουν. Ο αδερφός μου δεν σηκώνεται, όμως, από εκεί που είναι» και προσθέτει: «Για ποια ισόβια μιλάμε; Τι νόμοι είναι αυτοί που κάθε τρεις και λίγo είναι έξω ο Κουφοντίνας; Να βγάζουμε έξω με άδειες τους δολοφόνους και να βολτάρουν εδώ κοντά που μένω εγώ στο Βαρνάβα και να πηγαίνουν σε ταβέρνες; Ο Κουφοντίνας δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες. Δεν παραδέχεται ότι σκότωσε. Τι ζητάει τώρα από το κράτος;».

Όπως διευκρινίζει η κυρία Μάτη  «αν σκότωνε εν βρασμώ ψυχής να το καταλάβω, Αυτός όμως σκότωνε με το έτσι θέλω. Αν πείραζαν ένα άτομο από την οικογένειά του, δεν θα αντιδρούσε; Δεν θα είχαν πόνο μέσα τους και δεν θα μιλούσαν όπως μιλάω εγώ; Τι θα έκανε αν πείραζαν τον γιο του, που τον καμαρώνει; Kαι μην ξεχνάτε ότι δεν σκότωσε μόνο τον αδερφό μου…».

Το κουτί με τα γλυκά και το περίστροφο στον κρόταφο

Τη Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 1984, στις 8.10 το πρωί, στην οδό Τριών Ιεραρχών 119,έγινε ληστεία στην Εθνική Τράπεζα στα Άνω Πετράλωνα Αθηνών, τραυματίσθηκε θανάσιμα από μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν ο 28χρονος Αστυφύλακας Χρήστος Μάτης, από το Θεσπρωτικό Πρέβεζας. Τέσσερις ένοπλοι κουκουλοφόροι μπήκαν στο κατάστημα της τράπεζας. Ο ένας από αυτούς πλησίασε τον 28χρονο αστυνομικό Χρήστο Μάτη προσφέροντάς του ένα κουτί που φαινόταν ότι περιείχε γλυκά και στη συνέχεια τον πυροβόλησε εξ επαφής. Η λεία των ληστών ήταν 7,5 εκατ. δραχμές και το υπηρεσιακό περίστροφο του νεκρού αστυνομικού.

Η Αστυνομία έχει στα χέρια της το υπηρεσιακό περίστροφο του νεκρού αστυνομικού Χρήστου Μάτη. Βρέθηκε στην τσάντα του Σάββα Ξηρού το βράδυ της έκρηξης στον Πειραιά στις 29 Ιουνίου 2002. Ηταν το πρώτο στοιχείο που ανακάλυψε η Αστυνομία και συνέδεε τον Σάββα Ξηρό με τη 17Ν (ανακοίνωση Φ. Νασιάκου, 1.7.2002). Ο Μάτης δολοφονήθηκε με ένα άλλο 38άρι περίστροφο τύπου Smith & Wesson με τον αύξοντα αριθμό 971379 το οποίο (σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Αστυνομία στις 12.7.2002) βρέθηκε στη γιάφκα της οδού Πάτμου 84 στα Κάτω Πατήσια. Το ίδιο όπλο χρησιμοποιήθηκε από τη 17Ν συνολικά άλλες έξι φορές. Αναφορά στη δολοφονία του γίνεται μόνο σε εκείνη την προκήρυξη του 2002 και υπό το σκεπτικό του «θύματος πολέμου».

Η ομολογία Χριστόδουλου Ξηρού

Σύμφωνα με την ομολογία του Χριστόδουλου Ξηρού, «στη ληστεία αυτή εκτός από μένα συμμετείχαν ο Αλέκος, ο Λουκάς, ο Νικήτας, ο Αποστόλης και ο Κόμης, αν θυμάμαι καλά. Ο Αποστόλης, που αναφέρω, ήταν τούρκος υπήκοος, οικονομικός πρόσφυγας στην Ελλάδα. Τα στοιχεία ταυτότητός του ήταν Ozturk Yavuz, τορναδόρος στο επάγγελμα, ο οποίος πέθανε προ ετών από έμφραγμα. Ο «Λουκάς» ντυμένος με στολή αστυνομικού εισήλθε πρώτος στην τράπεζα και κατευθύνθηκε προς το μέρος του ένοπλου αστυνομικού φρουρού. Εγώ με τον «Ταινία» μπήκαμε ταυτόχρονα στον χώρο των ταμείων και οι άλλοι δύο, ο «Νικήτας» και ο «Κόμης», κινήθηκαν προς το μέρος των πελατών της τράπεζας, ενώ ο «Αποστόλης» παρέμεινε εκτός της τράπεζας και μαρσάριζε τη μηχανή. Ο «Λουκάς» πυροβόλησε τον αστυνομικό και αφού πήραμε τα χρήματα απομακρυνθήκαμε από την τράπεζα».

ΤΙΜΟΣ ΦΑΚΑΛΗΣ

Πηγή: ethnos.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis