Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:59 | 11/04/2015

Ο 22χρονος Γκασάν και η 23χρονη αδερφή του Αΐφα, με καταγωγή από το Ιντλίμπ της Συρίας, έχουν συμπληρώσει λίγες μόνο ημέρες στο κέντρο της Αθήνας μετά την άφιξή τους αρχικά στη Σάμο με φουσκωτή λέμβο. «Η αστυνομία μας είπε να πάμε όπου θέλουμε στην Ελλάδα. Διαλέξαμε την Αθήνα γιατί είναι μεγάλη πόλη και ζουν εδώ πολλοί Σύροι» λέει ο Γκασάν. Εξηγεί ότι έχουν χρήματα για δύο εβδομάδες, μένουν σε φτηνό ξενοδοχείο στην Ομόνοια πληρώνοντας επτά ευρώ τη διανυκτέρευση και περιμένουν οικονομικό βοήθημα μέσω Western Union από αδελφό τους που ζει στη Σουηδία. «Μέχρι τότε κάνουμε υπομονή», λέει.

Τα δύο αδέρφια ήρθαν σε ένα πρωτοφανές μεταναστευτικό κύμα που δέχεται η χώρα. Τις πρώτες οκτώ ημέρες του Μαρτίου 47 σκάφη μετέφεραν σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου 1.868 παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες. Οι περισσότεροι κοιμήθηκαν σε υπόγεια και αυλές λιμεναρχείων και μετά την ταυτοποίησή τους βρέθηκαν στην Αθήνα με έγγραφα αναστολής απέλασης (έξι μηνών για τους πρόσφυγες, ενός μήνα για τους παράτυπους μετανάστες). Η πόλη όμως, όπως και αρκετά ελληνικά νησιά, είναι ανέτοιμη να τους υποδεχτεί. «Πρέπει να αποφασίσουμε ότι δεν μπορεί στο κέντρο της Αθήνας να υπάρχουν άνθρωποι  χωρίς δουλειά, πένητες, οι οποίοι μπορεί να γίνουν βορά σε παράνομα κυκλώματα» δήλωσε πρόσφατα ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Ανάλογες δηλώσεις έκαναν και δήμαρχοι ακριτικών νησιών.

«Θα δεχτούμε προσφυγιά σαν τη μικρασιατική καταστροφή και δεν πρέπει να τους αφήσουμε να καταλήξουν στα παγκάκια» λέει στην «Κ» η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου. Το υπουργείο αναζητεί χώρους σε νησιά για να μετατραπούν με σκηνές -αρχικά- σε ανοιχτούς καταυλισμούς. Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης τόνισε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι εάν ήταν εφικτό ως λύση θα χορηγούνταν διαβατήρια στους μετανάστες για να φύγουν στη Δυτική Ευρώπη...

Την ίδια στιγμή, όμως στον δρόμο κινδυνεύουν να βρεθούν και άλλοι πρόσφυγες. «Δεν έχω άλλα χρήματα και δεν θέλω να καταλήξω έτσι» λέει ο 42χρονος Σύρος Μουσταφά δείχνοντας στο κινητό του τηλέφωνο τη φωτογραφία ενός άστεγου στο κέντρο της Αθήνας. Από τον περασμένο Δεκέμβριο φιλοξενείται σε ξενοδοχείο, μαζί με δεκάδες άλλους συμπατριώτες του που διαδήλωναν επί εβδομάδες στην Πλατεία Συντάγματος, ζητώντας ταξιδιωτικά έγγραφα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου όμως, Κωνσταντίνος Αβράμπος, παραμένει απλήρωτος από την ελληνική Πολιτεία και τις προηγούμενες ημέρες σκεφτόταν να διώξει από τα 24 δωμάτιά του περίπου 50 πρόσφυγες.

Τον Δεκέμβριο φιλοξένησε αρχικά 136 Σύρους σε 60 δωμάτια σε δύο ξενοδοχεία του. Στη συνέχεια, με απόφαση του τότε υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, ανατέθηκαν στην οργάνωση Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες 150.000 ευρώ για τους Σύρους μέχρι τις 30/6. Σταδιακά ο αριθμός των φιλοξενουμένων μειώθηκε, καθώς αρκετοί συνέχισαν το ταξίδι τους προς τη Δύση.

Ο ξενοδόχος δεν έχει πληρωθεί γιατί η ίδια η οργάνωση δεν έλαβε ποτέ τα χρήματα από το υπουργείο Εργασίας, ενώ εκκρεμούν και παλιότερες οφειλές. Στέλεχος του υπουργείου αναφέρει ότι ο ξενοδόχος δεν είχε υπογράψει σύμβαση και είχε κάνει μια άτυπη συμφωνία με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στελέχη του υπουργείου πρότειναν το ποσό των 97.500 ευρώ στον ξενοδόχο. Εκείνος όμως είπε ότι τα έξοδά του ξεπερνούν τις 130.000. «Είμαστε σε αναμονή για να φιλοξενηθούν αλλού οι πρόσφυγες εάν προκύψει πρόβλημα», λέει στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου.

Πηγή:kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis