Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:51 | 22/09/2016

Αθώος λόγω αμφιβολιών κρίθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου ο 51χρονος επιχειρηματίας που κατηγορούνταν για απλή συνέργεια στη ληστεία που είχε γίνει τον Σεπτέμβριο του 2010 στην Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου  στην Ακαδημία από όπου είχαν αφαιρεθεί 470.000 ευρώ.

Ο  51χρονος είχε παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη καθώς φερόταν να έχει ενοικιάσει σπίτια που διαθέτει σε χωριό της Ρόδου αλλά και στη πόλη στους δράστες, το χρονικό διάστημα που είχαν έρθει στο νησί προκειμένου να «στήσουν» την ληστεία.

Χθες ενώπιον του δικαστηρίου ο 51χρονος αρνήθηκε τα όσα του καταλογίζονται τονίζοντας χαρακτηριστικά πως ουδεμία σχέση έχει με «ληστείες και οργανώσεις ληστειών». Το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Στέλιου Κιουρτζή, έκρινε αθώο τον 51χρονο λόγω αμφιβολιών καθώς από την προανάκριση δεν υπήρχαν στοιχεία τέτοια που να επιβεβαιώνουν την εμπλοκή του στην υπόθεση.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν και η ληστεία σημειώθηκε το Φθινόπωρο του 2010 εντούτοις, εξιχνιάστηκε τον Δεκέμβριο της επόμενης χρονιάς με τη σύλληψη στην Αθήνα των μελών της εγκληματικής ομάδας.
Συγκεκριμένα, το πρωί της Πέμπτης 1η Δεκεμβρίου 2011, συνελήφθη στην περιοχή της Ηλιούπολης, ένας 41χρονος Έλληνας, ενώ διέφευγε τότε και αναζητούνταν (συνελήφθη μετέπειτα) ο 45χρονος κάτοικος της περιοχής.

Επίσης  42χρονος που φέρεται να είναι μέλος   της ομάδας  ήταν έγκλειστος σε καταστήματα κράτησης, ενώ ο τέταρτος (53χρονος ημεδαπός)  τραυματίστηκε θανάσιμα την 20-6-2011.
Όπως είχε ανακοινωθεί από την αστυνομία κατά την σύλληψη τους εξιχνιάσθηκαν τέσσερις περιπτώσεις ληστειών  σε υποκαταστήματα τραπεζών που διαπράχθηκαν μεταξύ των οποίων και αυτή της Ρόδου.

Το χρονικό της ληστείας
Ήταν 14 λεπτά μετά τις 8 το πρωί της 9ης Σεπτεμβρίου 2010. Στο υποκατάστημα της Τράπεζας Δωδεκανήσου στη πλατεία Ακαδημίας, βρίσκονταν οι τέσσερις υπάλληλοι και η προϊσταμένη, καθώς και μία πελάτισσα. Ξαφνικά δύο άγνωστοι άνδρες ηλικίας 30-35 ετών, φορώντας κράνη στο κεφάλι, γυαλιά ηλίου και γάντια εισέβαλαν μέσα στη τράπεζα.

Ο ένας (φορούσε γκρι καρό μπουφάν) που κρατούσε ένα ταξιδιωτικό σάκο κατευθύνθηκε προς το χρηματοκιβώτιο που βρίσκεται στο βάθος του κτιρίου και ο δεύτερος (με άσπρο πουκάμισο το οποίο είχε έξω από το παντελόνι), τοποθέτησε το όπλο που κρατούσε στα χέρια του στο κεφάλι της προϊσταμένης της τράπεζας.

Ζητώντας τα χρήματα, ο δράστης κατευθύνθηκε στο ταμία από όπου και τελικά πήρε το ποσό των 471.110 ευρώ, το οποίο και τοποθέτησε μέσα στο σακ- βουαγιάζ. Στη συνέχεια και οι δύο άνδρες βγήκαν από το κτίριο επιβιβάστηκαν σε πράσινη δίκυκλη μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού (transalp)  που είχαν σταθμευμένη και τράπηκαν σε φυγή.

Στο μεταξύ μέσα στο υποκατάστημα επικρατούσε πανικός, αφού η επαφή με το πιστόλι που είχε η προϊσταμένη του υποκαταστήματος της προκάλεσε σοκ με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις και να χρειαστεί να μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο της Ρόδου όπου τις παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Παράλληλα στο τόπο της ληστείας έσπευσαν και αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου με επικεφαλής τον διοικητή κ. Αντώνη Βλαχάκη, οι οποίοι ξεκίνησαν να παίρνουν καταθέσεις αλλά και να συλλέγουν στοιχεία που μπορούν να αξιοποιηθούν για την εξιχνίαση της υπόθεσης. Την ίδια δε ώρα άλλοι αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. ερευνούσαν εξονυχιστικά τη γύρω περιοχή, εντοπίζοντας λίγα λεπτά αργότερα, τη μοτοσικλέτα που είχαν χρησιμοποιήσει οι δράστες για να διαφύγουν.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η μηχανή βρέθηκε στην κεντρική είσοδο του κτιρίου του παλαιού νοσοκομείου επί της οδού Ερυθρού Σταυρού και ανήκει σε Ροδίτη, ο οποίος δύο μέρες πριν είχε δηλώσει στην αστυνομία τη κλοπή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βάση των στοιχείων που είχαν αξιολογηθεί, και όπως αποδείχτηκε τελικώς, οι δράστες ήταν πολύ καλά ενημερωμένοι και συγχρονισμένοι για τον τρόπο αλλά και το τόπο στον οποίο έδρασαν.

Το γεγονός ότι είχαν επιλέξει τη συγκεκριμένη ημέρα, όπου ακόμη τα σχολεία είναι κλειστά, δεν φαίνεται να είναι τυχαίο, αφού σε διαφορετική περίπτωση η αυξημένη κατά την ώρα αυτή κίνηση στο συγκεκριμένο σημείο λόγω του σχολικού συγκροτήματος της Ακαδημίας που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, μόνο απαρατήρητους θα τους εμπόδιζε να περάσουν.

Αλλά και η επιλογή του χρόνου της ληστείας που επέλεξαν οι δράστες εκτιμάται ότι έγινε μετά από πολύ σκέψη, αφού συνήθως την ώρα εκείνη  ανοίγει το χρηματοκιβώτιο προκειμένου να «προμηθευτούν» τα ταμία με τα χρήματα που απαιτούνται για τις ημερήσιες συναλλαγές της τράπεζας, ενώ και η αφαίρεση της μοτοσικλέτας μόλις 24 ώρες πριν τη ληστεία, είναι κάτι που «συνηθίζεται» σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η καταδίκη των δραστών
Τον Φεβρουάριο του 2013 οι τρεις κατηγορούμενοι για τέσσερις ληστείες συμπεριλαμβανομένου και αυτής στην Τράπεζα Δωδεκανήσου στη Ρόδο, κάθισαν στο εδώλιο του Εφετείου Αθηνών (Ε΄Τριμελές Κακουργημάτων) κρίθηκαν ένοχοι και τους επιβλήθηκε: στο 42χρονο συνολική ποινή κάθειρξης 18 ετών και 9 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 1.700 ευρώ, στο 42χρονο συνολική ποινή κάθειρξης 13 ετών και 6 μηνών και στον 45χρονο συνολική ποινή κάθειρξης 15 χρόνια και 6 μήνες.


www.rodiaki.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis