Αιχμηρή παρέμβαση της Ένωσης Χανίων για τις αλλαγές του ΠΚ

Αιχμηρή παρέμβαση της Ένωσης Χανίων για τις αλλαγές του ΠΚ

ΘΕΜΑ: «Δημόσια Διαβούλευση Σχεδίου Νόμου νέου Ποινικού Κώδικα και νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ».

    Ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Χανίων, δηλαδή ως κατεξοχήν εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των συναδέλφων μας, συμμετέχουμε στη Δημόσια Διαβούλευση για το Σχέδιο Νόμου του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
    Μελετώντας σχετικά τα δύο αυτά σχέδια καταλήγουμε και επισημαίνουμε συγκεκριμένα κακώς κείμενα παρακάτω:
    (α) Άρθρο 272 Π.Κ. «Κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών»
Πλέον όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει εκρηκτικές ύλες ή εκρηκτικές βόμβες (ΜΟΛΟΤΟΦ) από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.

Συνάμα δε ο δράστης δεν τιμωρείται αν…σαν καλό παιδάκι…πριν εξεταστεί από τις αρχές παρέδωσε με τη θέλησή του σ’ αυτές τα πιο πάνω υλικά ή αντικείμενα ή κατέστησε γι’ αυτές δυνατό να τα αποκτήσουν στην κατοχή τους ή απέτρεψε με άλλο τρόπο τον κίνδυνο να γίνει χρήση αυτών.
ΔΗΛΑΔΗ το κατεξοχήν ποινικό αδίκημα των γνωστών – αγνώστων «μπαχαλάκηδων» με καταδρομικές επιθέσεις κατά των συναδέλφων μας με κίνδυνο την ζωή τους μετατρέπεται σε απλό πλημμεληματάκι…από κακούργημα!
ΡΩΤΑΜΕ: Συμμερίζεστε και θα ψηφίσετε αυτήν την αλλαγή; Συμμερίζεστε δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι δεν υπάρχουν νεκροί ή τραυματίες από εκρήξεις εκρηκτικών μηχανισμών ή βομβών ΜΟΛΟΤΟΦ; Θυμηθείτε τη MARFIN ή μπορείτε να πάτε στο Γουδί και να ρωτήσετε τους συναδέλφους μας στις Διμοιρίες να σας πουν την άποψή τους! Να πάτε…δεν δαγκώνουν οι συνάδελφοί μας…
Αν το ψηφίσετε να πάτε στην εκδίκαση των δραστών της τελευταίας τρομοκρατικής επίθεσης την 27-12-2018 στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου…αν ποτέ συλληφθούν…και να πείτε στον παθόντα συνάδελφό μας ότι θα δικαστούν βάση ευμενέστερου Νόμου τον οποίο φέρατε στην…κατακαημένη Βουλή των Ελλήνων…


    (β) Άρθρο 372 Π.Κ. «Κλοπή»
 Όποιος αφαιρεί ξένο (ολικά ή εν μέρει) κινητό πράγμα από την κατοχή άλλου με σκοπό να το ιδιοποιηθεί παράνομα, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή και αν το αντικείμενο της κλοπής είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ή η πράξη τελέστηκε με διάρρηξη, με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή.
 Κινητό πράγμα θεωρείται κατά τον Κώδικα και η ηλεκτρική και κάθε άλλης μορφής ενέργεια.
Καλά ως εδώ…τι αλλάζει; Για την ποινική δίωξη στο ανωτέρω άρθρο απαιτείται έγκληση του παθόντος!!
Να το κάνουμε πιο λιανά; Ας υποθέσουμε ότι μία περιπολία ΔΙ.ΑΣ. εντοπίζει στο κέντρο των Χανίων δύο άτομα να αφαιρούν από ψυγείο κλειστού περιπτέρου εμπορεύματα. Τα δύο αυτά άτομα προσάγονται στην οικεία Υπηρεσία Ασφαλείας ως απλές προσαγωγές καθώς είπαμε το σχέδιο νόμου προβλέπει έγκληση του παθόντος, για τη σύλληψη των δραστών! Ο Αξιωματικός Υπηρεσίας ενημερώνει τον ιδιοκτήτη του περιπτέρου για τα καθέκαστα και τον καλεί να προσέλθει στην Υπηρεσία για να υποβάλλει έγκληση και να ΠΛΗΡΩΣΕΙ  μάλιστα παράβολο αξίας 50 ευρώ!
ΡΩΤΑΜΕ: Ποιος ιδιοκτήτης – παθών θα υποβάλλει έγκληση υπό το καθεστώς του φόβου της αντεκδίκησης των δραστών; ΚΑΝΕΙΣ! Το αποτέλεσμα θα είναι οι δράστες να αποχωρούν από τις Υπηρεσίες μας …και να λένε «εβίβα του βουγιού» που λένε και στα χωριά μας…Ποιος όμως θα είναι ο μεγάλος χαμένος από το κλίμα της ανομίας το οποίο θα γιγαντωθεί; Μα φυσικά ο απλός συμπολίτης μας!


      (γ) Άρθρο 407 Π.Κ. «Επαιτεία»
Όποιος επαιτεί από φυγοπονία ή φιλοχρηματία ή κατά συνήθεια τιμωρείται με κράτηση έως έξι (6) μήνες ή με πρόστιμο έως τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ. H χρηματική ποινή μπορεί να επιβληθεί και μαζί με την ποινή της κράτησης.
   Το εν λόγω άρθρο του Π.Κ. καταργήθηκε με το άρθρο 23 του Νόμου 4571/2018 από 30-10-2018 και ζητάμε την άμεση επαναφορά του και μάλιστα πριν από την έναρξη της νέας θερινής σεζόν!
   Μπορείτε να φανταστείτε την κατάσταση που θα δημιουργηθεί από «γνωστές κοινωνικές ομάδες» που θα ξεχυθούν στους δρόμους των Χανίων αλλά και άλλων τουριστικών θέρετρων, επαιτώντας και γνωρίζοντας ότι δεν κινδυνεύουν να συλληφθούν; Μπορείτε να φανταστείτε την αλγεινή εικόνα η οποία θα δημιουργηθεί στους εκατομμύρια επισκέπτες της Χώρας μας; Μπορείτε να φανταστείτε την οικονομική ζημιά που θα επιφέρει στη Χώρα μας η κατάσταση αυτή αφού πολλοί θα προτιμήσουν την επόμενη φορά να ταξιδέψουν σε μία πιο πολιτισμένη χώρα;  
    Επειδή όμως εμείς από τη μία ενεργούμε προανάκριση ως προανακριτικοί υπάλληλοι και από την άλλη ταυτόχρονα ζούμε την ανάπτυξη και γιγάντωση του εγκλήματος στο πεζοδρόμιο μπορούμε να φανταστούμε τις αρνητικές συνέπειες των παραπάνω!
    Παρακαλούμε στα πλαίσια της Δημόσιας Διαβούλευσης μέχρι την 27-03-2019 τόσο να τροποποιήσετε τα ανωτέρω (α) και (β) άρθρα αλλά και να επαναφέρετε το (γ) σχετικό. 

     
  

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΞΑΝΘΟΥΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΕΛΗΝΙΩΤΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ