Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:15 | 31/12/2014

 

Ο Νίκος Μαζιώτης έκανε τα… εγκαίνια των φυλακών τύπου Γ’ στον Δομοκό, ένας αλλοδαπός βαρυποινίτης ακολούθησε, ενώ αναμένονταν 19 ακόμη.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι υποστηρίζουν, ότι δεν έχουν γίνει αυτονόητες εργασίες για τη διαβίωση κρατουμένων και την ασφάλεια των φυλακών. Συνδικαλιστές της αστυνομίας, ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να γίνουν οι μετακινήσεις των 250 αστυνομικών που θα τοποθετηθούν στη φύλαξη των φυλακών, εξαιτίας των εκλογών.

Πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι 110 αστυνομικοί έχουν πάρει φύλλα πορείας πριν από την προκήρυξη των εκλογών και θα αναλάβουν κανονικά καθήκοντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του υπενθύμισε τη δέσμευσή του για κατάργηση των φυλακών τύπου Γ.

Μέσα σε αυτό το αλαλούμ, ήρθε η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών στην περιοχή του Δομοκού που ανέστειλε τη μεταφορά των υπολοίπων κρατουμένων, μεταξύ των οποίων ο φερόμενος αρχηγός της 17Ν Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο συγκατηγορούμενος του Νίκου Μαζιώτη για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα, Κώστας Γουρνάς και αρκετοί βαρυποινίτες κακοποιοί, όπως ο Βασίλης Βαρελάς, ο κασκαντέρ του Τσακ Νόρις σε ταινίες της δεκαετίας του ΄80, που έχει απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη με τη βίαιη εγκληματική δράση του, και κατηγορούμενοι για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.

Ερωτηθείς σχετικά ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα μετακινηθούν στο Κατάστημα Κράτησης Δομοκού από άλλες φυλακές 21 άτομα, 15 αλλοδαποί και 6 Ελληνες.

Η Ένωση Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Δομοκού, έχει πρόσφατα αναφέρει με ανακοίνωσή της πως οι φυλακές τύπου Γ΄ δεν είναι έτοιμες να λειτουργήσουν, γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα που έχουν σχέση με την διαβίωση των κρατουμένων και την ασφάλεια των φυλακών. Ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Γ. Γκίζας είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Δεν έχουν γίνει ούτε οι αυτονόητες εργασίες για την αύξηση των μέτρων ασφαλείας. Δεν υπάρχει επαρκής εξωτερική φύλαξη. Δεν υπάρχει ο κατάλληλος τεχνολογικός εξοπλισμός».

Σημειώνεται, ότι 200 αστυνομικοί που έχουν ήδη επιλεγεί για να στελεχώσουν τη νεοσύστατη υπηρεσία εξωτερικής φύλαξης των φυλακών, και επιπλέον 50 με πρόσφατη διαταγή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, δεν έχουν ακόμη αναλάβει υπηρεσία στον Δομοκό. Συνδικαλιστές της αστυνομίας, επισημαίνουν ότι μετά την προκήρυξη εθνικών εκλογών ματαιώνονται οι μετακινήσεις αστυνομικών και αναστέλλεται η λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων της ΕΛ.ΑΣ.

Ωστόσο, πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι 110 αστυνομικοί έχουν πάρει φύλλα πορείας πριν την προκήρυξη των εκλογών και σταδιακά αναλαμβάνουν υπηρεσία.

Την περασμένη εβδομάδα η Εισαγγελία Εφετών Αθήνας εξέδωσε παραγγελία για μεταγωγή 21 κρατουμένων από διάφορες φυλακές της χώρας σε αυτές του Δομοκού.

Σχετική με τις προθέσεις των αρχών ήταν η δημοσίευση την περασμένη Τρίτη στο ΦΕΚ του εσωτερικού κανονισμού για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας Γ’ Τύπου.

Η μεταγωγή κρατουμένων για υποθέσεις τρομοκρατίας και βαρυποινιτών του κοινού ποινικού δικαίου, αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις σε Αθήνα και Δομοκό, ενώ ο αστυνομικός συναγερμός για την εκδήλωση εμπρηστικών ή τρομοκρατικών επιθέσεων παραμένει ενεργός.

Με αφορμή τις μεταγωγές κρατουμένων στις φυλακές υψίστης ασφαλείας το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, υπενθυμίζει τη δέσμευσή του να καταργήσει τις φυλακές τύπου Γ και να δώσει προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων των φυλακών. «Στις δημοκρατικές χώρες, η ασφάλεια της φυλακής δεν εξαιρεί τους κρατούμενους, ενώ σκοπός της ποινής είναι η επανένταξη και όχι η εκδίκηση, πολύ δε περισσότερο η εξόντωση των κρατουμένων» επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

 

http://www.thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis