Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:44 | 05/03/2015

Εκ θεμελίων αλλάζει ο τρόπος διαχείρισης των απορρήτων κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών που για πολλούς αποτελούσαν μια χαίνουσα πληγή.

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει ληφθεί από τον υπουργό των Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και το επόμενο διάστημα αναμένεται να εξειδικευθεί και να ανακοινωθεί.

Κατά πληροφορίες, πριν από την εκταμίευση και διανομή των ποσών στα φυσικά πρόσωπα ή τους φορείς που κάθε φορά επιλέγονται, τα απόρρητα κονδύλια θα εγκρίνονται από επιτροπή βουλευτών η οποία θα έχει επιλεγεί από τη Βουλή.

Η επιτροπή θα είναι μικρή και θα οριστεί από τη Βουλή, όχι από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, έλεγε ανώτατος παράγοντας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και πρόσθετε ότι σκοπός των αλλαγών είναι να υπάρξει σαφήνεια, διαφάνεια και καθαρότητα.

Όπως εξηγούσε ο ίδιος αξιωματούχος σήμερα τα απόρρητα κονδύλια έχουν μια διαδικασία έγκρισης που τελικά εναπόκειται στον εκάστοτε υπουργό Εξωτερικών να αποφασίσει ποιος και πόσα χρήματα θα λάβει προκειμένου να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. «Ο υφιστάμενος έχει δυσκολία να ελέγξει τον προϊστάμενο» έλεγε χαρακτηριστικά ανώτατος παράγοντας της ελληνικής διπλωματίας επιχειρηματολογώντας γιατί πρέπει να αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης των απορρήτων δαπανών.

Κατά πληροφορίες ομάδα νομικών μελέτησε τον τρόπο χειρισμού των απορρήτων από άλλες χώρες και κατέληξε ότι ο στόχος θα πρέπει να είναι ο έλεγχος των απορρήτων εκτός υπουργείου Εξωτερικών. «Ο θεσμός είναι η Βουλή» τόνιζε διπλωματική πηγή και πρόσθετε ότι μια ολιγομελής κοινοβουλευτική επιτροπή που θα ορίζεται από τη Βουλή θα ελέγχει τις βασικές αρχές για τη διαχείριση των απορρήτων δίνοντας επί της ουσίας έγκριση σκοπιμότητας.

«Ίσως να μην δίνονται ονόματα, θα δίνεται ο σκοπός και το περιεχόμενο της παροχής απορρήτων» τόνιζε ο ίδιος αξιωματούχος εξηγώντας ότι θα επιχειρηθεί να στεγανοποιηθεί το σύστημα ώστε να μην υπάρχουν διαρροές της ταυτότητας όσων λαμβάνουν τα κονδύλια αυτά.

«Όπως ξέρετε δεν έχει βγει ούτε ένα σεντς από τα απόρρητα» επισημαίνει ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Εξωτερικών αναφερόμενος στο διάστημα που ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ έχουν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας.

Πηγή:fimotro.blogspot.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis