Αλλαγές στα Ανώτατα Δικαστήρια με νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ
Αλλαγές στα Ανώτατα Δικαστήρια με νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Μία σειρά με ενδιαφέρουσες διατάξεις που αφορούν στο δικαστικό σώμα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 15 του σχεδίου, μειώνεται από τρία σε δύο ο αριθμός των απαιτούμενων ετών για να προαχθεί Αρεοπαγίτης σε Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, καθώς και Αρεοπαγίτης ή Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου σε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της διάταξης, η ρύθμιση καθίσταται αναγκαία εξαιτίας της επικείμενης συνταξιοδότησης μεγάλου αριθμού Αρεοπαγιτών, Αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου και Αντιπροέδρων του Ανωτάτου Δικαστηρίου τα προσεχή έτη.

Επιπρόσθετα, με τις παραγράφους 2 και 3 του ίδιου άρθρου προβλέπεται η αύξηση του αριθμού των Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, από 1/5/2018 οι θέσεις των Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου αυξάνοντας κατά μία και ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε έντεκα, ενώ από την ίδια ημερομηνία οι θέσεις των Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας αυξάνονται κατά δύο, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε έντεκα.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, σκοπός της διάταξης είναι η ομαλή λειτουργία των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, επιταχύνοντας την απονομή της δικαιοσύνης, χωρίς να προκαλείται πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος.

Δείτε αναλυτικά το νομοσχέδιο εδώ.

Πηγή:  lawspot.gr