Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:45 | 30/11/2014

 

Εδώ και 37 χρόνια οι κορβέτες του γαλλικού τύπου COMBATTANTE III είναι με το Πολεμικό Ναυτικό σε υπηρεσία.

Οι πρώτες τέσσερις, κατασκευής στο Χερβούργο (Γαλλία), παραλήφθησαν το 1977-1978. Το 1980-1981 ακολούθησε μια άλλη παρτίδα από έξι μονάδες που κατασκευάστηκαν στα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με τη βοήθεια του γαλλικού ναυπηγείου. Ένα από αυτά τα πλοία τύπου COMBATTANTE IIIb βυθίστηκε το 1986 μετά από σύγκρουση με ένα πλοίο, τα άλλα πέντε εξακολουθούν να είναι λειτουργικά.

Τα μικρά αυτά πλοία έχουν φθάσει πλέον σε κάποια προχωρημένη ηλικία, και αυτό ισχύει και για το κύριο όπλο που διαθέτουν στην κατηγορία κατά-πλοίων. Τα πρώτα τέσσερα σκάφη είχαν εξοπλιστεί στη Γαλλία κατά το χρόνο με τέσσερα βλήματα Exocet MM 38. Τα έξι που ναυπηγήθηκαν αργότερα στην Ελλάδα (κλάση Σημαιοφόρος ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ) εξοπλίστηκαν με το βλήμα Penguin από τη Νορβηγία. Μεταξύ των ετών 2005 και 2011 τα βλήματα αυτά αντικαταστάθηκαν από τη σύγχρονη παραλλαγή Penguin Mk II mod 3, αλλά και αυτοί οι πύραυλοι προσεγγίζουν σταδιακά την ημερομηνία λήξης του λειτουργικού ωφέλιμου.

Για την αγορά νέων, προηγμένων βλημάτων κατά-πλοίων, όπως ο Exocet MM-40 ή το βλήμα NSM της Νορβηγίας δεν υπάρχουν τα χρήματα - αλλά η ανάγκη είναι η μητέρα της εφεύρεσης: Το Πολεμικό Ναυτικό έχει επιλέξει ένα μέτρο ανακαίνισης με μόνο 20.000 ευρώ ανά σκάφος. Κατά τα επόμενα έτη τα πέντε σκάφη - ΤΠΚ Σημαιοφόρος ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ (Ρ-24),Υποπλοίαρχος ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ (Ρ-26), Σημαιοφόρος ΞΕΝΟΣ (Ρ-27), Σημαιοφόρος ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (Ρ-28) και Σημαιοφόρος ΣΤΑΡΑΚΗΣ (P-29), θα πρέπει σταδιακά, αντί των προηγούμενων έξι βλημάτων Penguin, να εξοπλιστούν με τέσσερα (2x2) βλήματα RGM-84G Harpoon. Το πρώτο από τα σκάφη που θα ολοκληρωθεί η μετατροπή είναι η ΤΠΚ ΣΤΑΡΑΚΗΣ (Ρ-29).

Τώρα, η τιμή ενός βλήματος RGM-84G Harpoon υπολογίζεται σε περίπου 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Εν όψει των του εξαιρετικά χαμηλού κόστους για τη μετασκευή, θα χρησιμοποιηθούν βλήματα Harpoon από το οπλοστάσιο του Πολεμικού Ναυτικού. Για παράδειγμα από τις αποσυρθέντες ή υπό απόσυρση φρεγάτες κλάσης ΕΛΛΗ. Το δαπανηρό μέρος της μετατροπής θα περιοριστεί στην αντικατάσταση των συστημάτων εκτόξευσης και την προσαρμογή των συστημάτων διαχείρισης του όπλου.

http://www.defencenews.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis