Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:09 | 18/03/2015

Τη στιγμή που έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τις κρίσεις των ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος - Ελληνική Ακτοφυλακή (βάση νόμου έως την Παρασκευή 20 Μαρτίου) πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί), η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών του Λ.Σ. με ανακοίνωσή της ζητά να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο διενέργειάς τους.

 
Σύμφωνα με πληροφορίες οι κρίσεις των ανώτατων αξιωματικών (Αντιναυάρχων, Υποναυάρχων και Αρχιπλοιάρχων) αναμένεται να ξεκινήσουν την Τετάρτη το μεσημέρι.
 
Αξιωματικοί του Σώματος δεν κρύβουν πάντως τη δυσφορία τους για την σημαντική καθυστέρηση στη διαδικασία των κρίσεων που έχει παρατηρηθεί εφέτος.
 
Στην ανακοίνωσή της η ΠΕΑΛΣ εκφράζει τη διαφωνία της αναφορικά με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο διενέργειας των κρίσεων και σημειώνει ότι «εδώ και χρόνια, ακούμε μεγαλόστομες εξαγγελίες από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες, αναφορικά με το θέμα, αλλά κανείς μέχρι σήμερα, δεν «αποτόλμησε» να «χτίσει» μια διαδικασία, που να μην επιδέχεται αμφισβητήσεων και να εμπεδώνει το αίσθημα δικαίου του κρινόμενου, αλλά και μεταξύ των στελεχών».
 
Αναφέρει ακόμη ότι «σήμερα με τις διατάξεις του άρθρου 27 του Κώδικα Προσωπικού Λ.Σ. (Ν. 3079/2002), για την κρίση λαμβάνονται υπόψη,  τα ατομικά στοιχεία του φακέλου του κρινομένου (που είναι ελάχιστα και τα περισσότερα ήσσονος σημασίας), ευμενή και δυσμενή, με ιδιαίτερη έμφαση στις εκθέσεις αξιολόγησης, που και αυτές χρήζουν αντικατάστασης».
 
Και σημειώνει ότι «όπως γίνεται αντιληπτό, οι προβλεπόμενες αυτές διατάξεις, δεν είναι επαρκείς και ξεκάθαρες για την τεκμηρίωση μιας αντικειμενικής και αμερόληπτης κρίσης, αλλά στηρίζονται κυρίως στην προσωπική και υποκειμενική αντίληψη του κρίνοντος και όχι σε προκαθορισμένα, συγκεκριμένα, μετρήσιμα στοιχεία».
 
Ο συνδικαλιστικός φορέας των αξιωματικών του Λιμενικού επισημαίνει επιπλέον ότι «παρότι όλοι συνομολογούν στην ανάγκη αλλαγής τους βρισκόμαστε για πολλοστή φορά αντιμέτωποι με το ίδιο σκηνικό των διαγκωνισμών, των ζυμώσεων, των τεχνητών «διαρροών» για επιρροές πολιτικές και άλλες, της «προβολής» των αδυναμιών των συνυποψηφίων, της ανάδειξης των «ιδιαιτέρων» προσόντων άλλων».
 
Η ΠΕΑΛΣ τέλος εκφράζει μέσω της ανακοίνωσης την ελπίδα «ότι φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά, που οι κρίσεις θα διεξαχθούν με τα ισχύοντα, καλούμε τη νέα πολιτική ηγεσία, όπως και προφορικά μας διαβεβαίωσε, να θέσει σε άμεση προτεραιότητα την αναμόρφωση - επικαιροποίηση του Κώδικα Προσωπικού Λιμενικού Σώματος που στις διατάξεις του περιλαμβάνει την διαδικασία των Κρίσεων, σε νέα πρότυπα, ώστε να διασφαλίζει την αξιοκρατία, με διαφανείς και μετρήσιμες διαδικασίες, όπως έχουμε επανειλημμένως προτείνει. Επίσης, θεωρούμε αναγκαία την συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων στα αρμόδια Συμβούλια Κρίσεων των στελεχών. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε θετικά με τις προτάσεις μας».
 
http://www.tovima.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis