Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:59 | 26/03/2021

«Επέστρεψε» τα βέλη προς τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής Σωτήρη Τερζούδη ο διάδοχός του στην ηγεσία του Σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος, κατά την απολογία του στον ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Ο Β. Ματθαιόπουλος, ο οποίος τότε ήταν υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, απολογήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη στον ανακριτή, λίγες μέρες μετά την απολογία του Σ. Τερζούδη, ο οποίος τον είχε κατονομάσει ως τον άνθρωπο που είχε την επιχειρησιακή ευθύνη για τη διαχείριση της φωτιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ματθαιόπουλος αρνήθηκε τα όσα καταμαρτυρεί εις βάρος του ο πρώην προϊστάμενός του, υποστηρίζοντας, αντίθετα, πως η ευθύνη ανήκει στον ίδιο τον αρχηγό του Σώματος και πως οι ισχυρισμοί του πως «δεν ήταν ενήμερος» για την πυρκαγιά δεν ευσταθούν νομικά.

«Αρμόδιος για τη διαχείριση και διάθεση των εναέριων μέσων ήταν ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σ. Τερζούδης και ο διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων Ι. Φωστιέρης, ενώ για τη διάσωση και ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών υπεύθυνοι είναι οι τοπικοί επικεφαλής της πυρκαγιάς», φέρεται να ισχυρίστηκε ο Β. Ματθαιόπουλος, ο οποίος κατηγορείται, μαζί με άλλα περίπου είκοσι άτομα για σειρά πλημμελημάτων, όπως ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή.

Ως γνωστόν, η νομική άποψη του ανακριτή είναι πως για συγκεκριμένους κατηγορούμενους, ειδικά για τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής, η κατηγορία πρέπει να αναβαθμιστεί σε κακούργημα και συγκεκριμένα σε θανατηφόρο έκθεση ατόμων σε κίνδυνο κατά συρροή, με το σκεπτικό πως μπορούσαν να αποσπαστούν εναέριες και επίγειες δυνάμεις του Σώματος στο Μάτι και να σώσουν ζωές, κάτι που έπρεπε να συμβεί, δεδομένου πως κατά την ανακριτική έρευνα όλη η ηγεσία του Σώματος που βρισκόταν στο ΕΣΚΕ είχε ενημερωθεί για την επικινδυνότητά της. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Τερζούδη, ενήμερη ήταν και η πολιτική ηγεσία, αφού ο Ι. Φωστιέρης τον παρέκαμπτε και ενημέρωνε απευθείας τον Νίκο Τόσκα, όπως αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» την προηγούμενη Κυριακή.

Ωστόσο, το αίτημα που έχει υποβάλει τρεις φορές ο κ. Μαρνέρης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχει απορριφθεί τρεις φορές από διαφορετικούς εισαγγελείς. Μάλιστα, όπως έχει αποκαλύψει ο «Ε.Τ.» από τις 21 Φεβρουαρίου, η Εισαγγελία έχει καλέσει τον κ. Μαρνέρη να ολοκληρώσει γρήγορα την ανάκριση, για να μην υπάρξει κίνδυνος παραγραφής.

Κατά πληροφορίες, ο Βασίλης Ματθαιόπουλος απάντησε στις ερωτήσεις του ανακριτή για τη διαχείριση της πυρκαγιάς πως, σύμφωνα με το νόμο και την πρακτική του Σώματος, η δική του θέση ως υπαρχηγού Επιχειρήσεων θα έπρεπε να είναι στο μέτωπο της πυρκαγιάς. Ο ίδιος φέρεται να υποστήριξε πως ήταν έτοιμος να αναλάβει το πόστο του, ωστόσο έλαβε εντολή από τον κ. Τερζούδη να παραμείνει στο ΕΣΚΕ ώστε να συντονίζει από εκεί τις επιχειρήσεις, εντολή που δεν μπορούσε να παραβεί. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές, ο πρώην αρχηγός πρότεινε στον ανακριτή και μάρτυρες, οι οποίοι (όπως ανέφερε) μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι ο αρχηγός τού ζήτησε να παραμείνει στο πλευρό του.

Μετά την απολογία του ο κ. Ματθαιόπουλος αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 5.000 ευρώ. «Ο κατηγορούμενος στοχοποιήθηκε από συγκατηγορούμενό του για να αποποιηθεί τη δική του ευθύνη», δήλωσε ο δικηγόρος του Διαμαντής Μπασαράς, προσθέτοντας «με σεβασμό και με αξιοπρέπεια ο κ. Ματθαιόπουλος δεν απάντησε σε καμία επίθεση, οι σκευωροί θα πάρουν την απάντηση όταν πρέπει». Στα δικαστήρια της Ευελπίδων βρέθηκαν κάτοικοι από το Μάτι, που αποδοκίμασαν τον Β. Ματθαιόπουλο, ενώ ελάχιστοι κινήθηκαν απειλητικά εναντίον του.

eleftherostypos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis