Αμερικανοί ειδικοί στην Αθήνα - Θα εκπαιδεύσουν τους Ελληνες πυροσβέστες

ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Αμερικανοί ειδικοί στην Αθήνα - Θα εκπαιδεύσουν τους Ελληνες πυροσβέστες

Αμερικανοί ειδικοί εκπαιδεύουν από σήμερα τους Έλληνες πυροσβέστες στη διαχείριση κρίσεων στην Ακαδημία της Πυροσβεστικής στην Κηφισιά.

Στον απόηχο του πύρινου ολέθρου στο Μάτι, τον περασμένο Ιούλιο, οι ομογενείς κινητοποιήθηκαν αθόρυβα στις ΗΠΑ για να αποφευχθούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον, με την παροχή δωρεάν εκπαίδευσης των Ελλήνων Πυροσβεστών στη διαχείριση κρίσεων.

Κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του Worcester Polytechnic Institute, του πολυτεχνικού ινστιτούτου της Μασαχουσέτης ήρθε μάλιστα τον Οκτώβριο στην Ελλάδα και συνάντησε υψηλόβαθμα στελέχη της πυροσβεστικής με θέμα την διοργάνωση αυτής της εκπαίδευσης. Οι συζητήσεις απέδωσαν και σήμερα τα μαθήματα ξεκινούν στην Ακαδημία της Πυροσβεστικής στην Κηφισιά.

Την πρωτοβουλία ανέλαβε ο ομογενής Νίκ Κυριάκος απόφοιτος του συγκεκριμένου πανεπιστήμιου με τη συνδρομή της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida η ελληνοαμερικανικοί κοινότητα συγκέντρωσε με δωρεές το απαιτούμενο ποσό ώστε τα μαθήματα να παραδοθούν δωρεάν και να μην επιβαρυνθεί το ελληνικό κράτος που ανέλαβε τελικά μόνο τη φιλοξενία των καθηγητών.

Με όπλο την επιστήμη

Στο επιβλητικό κτίριο του πολυτεχνικού ινστιτούτου της Μασαχουσέτης καθηγητές και εμπειρογνώμονες διεθνούς εμβέλειας εργάζονται μεθοδικά κι έχουν πλέον αναπτύξει τεχνολογίες αιχμής για τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η πυροσβεστική υπηρεσία κάθε χώρας .

Πυρκαγιές στο δάσος ή στον αστικό ιστό, επικίνδυνα τοξικά αέρια και τρομοκρατικές απειλές βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ειδικών που στοχεύουν στην πλέον αποτελεσματική αντιμετώπιση της κάθε φωτιάς , με ελαχιστοποίηση του κινδύνου για ανθρώπινες ζωές –πολιτών και πυροσβεστών – αλλά και με το ελάχιστο δυνατό κόστος.

Η μηχανική πυροπροστασίας , όπως ονομάζεται στην πανεπιστημιακή κοινότητα, εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες ειδικά μετά την τραγωδία των δίδυμων πύργων αλλά και τις φονικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια που έδωσαν στους ειδικούς πολύτιμη εμπειρία και γνώση.

Οι εμπειρογνώμονες του Worcester Polytechnic Institute , θα βρίσκονται από σήμερα και για μία εβδομάδα στην Ελλάδα ώστε να δώσουν τα φώτα τους στην Πυροσβεστική Υπηρεσία τόσο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς όσο και γενικότερα στη διαχείριση κρίσεων.

Τα μαθήματα που θα παραδοθούν στην Ακαδημία της Πυροσβεστικής θα είναι συνολικής διάρκειας 40 ωρών, ενώ έχει προγραμματιστεί να τα παρακολουθήσουν 25 αξιωματικοί του πυροσβεστικού σώματος.

Πηγή: iefimerida.gr