Αμετακίνητος ο Τραμπ απέναντι στη Βόρεια Κορέα με νέα πιο σκληρή προειδοποίηση

ΔΕΝ ΜΑΣ ΒΛΕΠΩ ΚΑΛΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ...
Αμετακίνητος ο Τραμπ απέναντι στη Βόρεια Κορέα με νέα πιο σκληρή προειδοποίηση

Ακόμη πιο αυστηρός εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας, διαψεύδοντας τους αξιωματούχους της κυβέρνησής του, οι οποίοι μια μέρα νωρίτερα προσπαθώντας να εξομαλύνουν την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες, είπαν στο πρακτορείο Reuters πως οι δηλώσεις του Τραμπ «ήταν αυθόρμητες». Αυτή τη φορά ο πλανητάρχης σε νέες του δηλώσεις -αυθόρμητες ή όχι- δεν έδειξε καμία διάθεση να ηρεμήσει τα "πνεύματα", αλλά αντίθετα έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά. 

 

O Αμερικανός πρόεδρος μετά την προειδοποίηση προς τη Βόρεια Κορέα πως θα έρθει αντιμέτωπη με τη φωτιά και την οργή που όμοιά τους δεν έχει ξαναδεί ποτέ ο πλανήτης, επανήλθε σε αυτό το θέμα, αλλά χωρίς ίχνος διάθεσης να μην σπρώξει τα πράγματα στα άκρα. Αντίθετα, δήλωσε πως η προειδοποίηση αυτή "ίσως και να μην ήταν αρκετά σκληρή".

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Πιονγκγιάνγκ θα όφειλε να είναι «πολύ νευρική» σε περίπτωση που κάνει οτιδήποτε το οποίο θα θεωρηθεί ως απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τα πυρά όμως του Ντόναλντ Τραμπ δεν ξέφυγε και η Κίνα, την οποία εμμέσως κατηγόρησε πως δεν κάνει όλα όσα όφειλε για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας. Την κάλεσε μάλιστα να το πράξει άμεσα. 

Ερωτηθείς εάν σκέφτεται να κάνει κάποιo "προοληπτικό χτύπημα" κατά της Βορείου Κορέας, απάντησε πως ποτέ δεν θα μιλούσε για αυτό το θέμα, ενώ σημείωσε πως «πάντοτε θα εξετάζουμε» το ενδεχόμενο διεξαγωγής «διαπραγματεύσεων» με την Πιονγκγιάνγκ. 

Η νέα ακόμα πιο σκληρή δήλωση έρχεται ακριβώς μία ημέρα μετά την προσπάθεια των κυβερνητικών αξιωματούχων να υποβαθμίσουν τη σοβαρή και άκρως αυστηρή προειδοποίηση του Ντόναλτν Τραμπ. Είχαν δηλώσει μάλιστα στο Reuters πως οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ περί φωτιάς και οργή ήταν «απρογραμμάτιστες και αυθόρμητες». Τα σχόλια ήταν «όλα (έμπνευσης) του Τραμπ» επισήμανε άλλος ένας κυβερνητικός αξιωματούχος ο οποίος όπως και ο πρώτος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Άλλοι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, που επίσης μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, επισήμαναν ότι η απειλή του προέδρου περί «πυρός και οργής» δεν βοηθάει και ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει μια ανεπιθύμητη απάντηση από τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Την ώρα πάντως που η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Πιονγκγιάνγκ συνεχίζεται, η Ευρώπη αποφασίζει να επεκτείνει τον κατάλογο των προσώπων και των νομικών οντοτήτων που που βρίσκονται αντιμέτωποι με δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων που τυχόν διαθέτουν στην επικράτειά. Στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβάλλει η Ευρώπη σε βάρος της Βόρειας Κορέας, 9 Πρόσωπα και 4 οντότητες έχουν προστεθεί στην μαύρη λίστα, μεταξύ αυτών και η βορειοκορεάτικη κρατική τράπεζα Foreign Trade Bank.

Διαβάστε περισσοτερα στο cnn.gr