Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:06 | 18/08/2018

BRETANIA: Νομική αγωγή ενάντια στη χρήση της τεχνολογίας αυτόματης αναγνώρισης προσώπου από την αστυνομία κατέθεσε οργάνωση προστασίας των κοινωνικών ελευθεριών.

Η αυτόματη Αναγνώριση Προσώπου χρησιμοποιεί κλειστό σύστημα τηλεόρασης ή κάμερες παρακολούθησης για την καταγραφή και τη σύγκριση χαρακτηριστικών του προσώπου με φωτογραφίες στις βάση δεδομένων της αστυνομίας.

[custom:google-ads]

Οι δικηγόροι της οργάνωσης Big Brother Watch υποστηρίζουν ότι η χρήση της τεχνολογίας βελτίωσης της εικόνας  AFR συνιστά παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων σύμφωνα με το Νόμο περί των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η μητροπολιτική αστυνομία δηλώνει ότι η τεχνολογία αυτή θα ενισχύσει την ασφάλεια του Λονδίνου.

Το σύστημα χρησιμοποιείται δοκιμαστικά στο Λονδίνο, καθώς και από τις άλλες δυνάμεις, του Χάμπερσαιντ, της Νότιας Ουαλίας και του Λέστερσαιρ.

Το σύστημα πάντως έχει προκαλέσει συζητήσεις, καθώς η χρήση του σε δημόσιους χώρους έχει χαρακτηριστεί από κάποιους «πολύ παρεμβατική».

Τα έγγραφα του δικαστηρίου αναφέρουν ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν κατάφερε να ρυθμίσει καταλλήλως τη χρήση AFR.

Σύμφωνα με κατασκευαστές των συστημάτων αυτών, μπορούν να παρακολουθήσουν πολλαπλές κάμερες σε πραγματικό χρόνο, συσχετίζοντας έτσι χιλιάδες πρόσωπα το λεπτό με εικόνες που βρίσκονται στην κατοχή της αστυνομίας, συνήθως από φωτογραφίες της σήμανσης υπόπτων που έχουν κάποια στιγμή συλληφθεί.

Η Big Brother Watch δηλώνει όμως ότι η έρευνα του ίδιου του σώματος, που δημοσιεύτηκε το Μάιο, δείχνει ότι κατά τη διάρκεια δίκης έγιναν μόνο δύο έγκυρες ταυτοποιήσεις από τις 104 ειδοποιήσεις του συστήματος.

Η οργάνωση ενίσταται επίσης στο μέγεθος του χρόνου για τον οποίο οι εικόνες που συλλέγονται μέσω AFR παραμένουν στη κατοχή της αστυνομίας.

Η αστυνομία δοκίμασε το σύστημα στο Καρναβάλι του Νόττινγκ Χιλ το 2016 και το 2017, στο Κενοτάφιο κατά την Τελετή Μνήμης, και στο Εμπορικό Κέντρο Westfield στο Στράτφορντ τον προηγούμενο μήνα.

Και οι δοκιμές θα συνεχιστούν. Οι αστυνομικές δυνάμεις μιλάνε για ένα «εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο».

Στο μεταξύ, στην Νότια Ουαλία, η αστυνομία χρησιμοποίησε το σύστημα AFR τουλάχιστον 18 φορές μεταξύ του Μάη του 2017 και του Μάρτη του 2018, σύμφωνα με έγγραφα του δικαστηρίου.

Κάμερες χρησιμοποιήθηκαν στο κέντρο του Κάρντιφ και σε μία εκδήλωση σε ένα «φεστιβάλ όπλων» για να συγκεντρώσουν φωτογραφίες των παρευρισκόμενων. Από τον Απρίλιο αυτού του έτους το AFR πραγματοποίησε 2451 ταυτοποιήσεις, από τις οποίες μόλις 234 αποδείχθηκαν έγκυρες.

Η αστυνομία σταμάτησε 31 άτομα που είχαν εσφαλμένα αναγνωριστεί και τους ζήτησε να αποδείξουν την ταυτότητα τους.

Έλεγχος περί ηθικής

Οι δικηγόροι του Big Brothers Watch υποστηρίζουν ότι η χρήση του AFR αποτελεί παραβίαση των ατομικών ελευθεριών σύμφωνα με το Νόμο περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην ιδιωτικότητα και την ελευθερία της έκφρασης.

Η Σίλκι Κάρλο, η διευθύντρια της οργάνωσης, δήλωσε: «Το σύστημα παρακολούθησης για την αναγνώριση προσώπων που χρησιμοποιεί η αστυνομία υποβάλλει χιλιάδες ανθρώπους της περιοχής σε πολύ ευαίσθητο έλεγχο ταυτότητας, χωρίς τη συγκατάθεση τους.»

«Ελπίζουμε σε παρέμβαση του δικαστηρίου, προκειμένου να παύσει η άνομη χρήση της αναγνώρισης προσώπου. Η προστασία των κοινωνικών μας ελευθεριών είναι άκρως σημαντική».

Παρόλα αυτά, είναι πιθανό η αστυνομία του Μετροπόλιταν και άλλες δυνάμεις να θελήσουν να κινηθούν νομικά υπέρ της χρήσης του AFR, και να διεκδικήσουν την νόμιμη κατοχύρωση του ανάμεσα σε άλλα μοναδικά στοιχεία που υπάρχουν στις βάσεις δεδομένων, όπως τα αποτυπώματα και το DNA.

Το συμβουλευτικό σώμα του δημάρχου του Λονδίνου Σαντίκ Καν για θέματα πολιτικής και ηθικής ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα μεγαλύτερη διαφάνεια από την αστυνομία σχετικά με τη χρήση του AFR, και την κάλεσε να καθορίσει που και πότε θα χρησιμοποιείται πριν προχωρήσει σε περαιτέρω δοκιμές.

Η δρ. Σούζαν Σέιλ, η επικεφαλής του σώματος, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι έχει μεγάλη σημασία η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου να παραμείνει ένα ζήτημα ηθικού εξονυχιστικού ελέγχου.

 newpost.gr με αναφερόμενη πηγή: BBC News 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis