Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:28 | 14/01/2017

Την αδιανόητη ταλαιπωρία την οποία υφίστανται συμπολίτες μας που θέλουν να βγάλουν διαβατήριο το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγγέλλει με ερώτηση του ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως τα αιτήματα για έκδοση διαβατηρίου απορρίπτονται πλέον όταν στην ταυτότητα του ενδιαφερόμενου, στο πεδίο: τόπος γέννησης αναγράφεται συντετμημένα η πόλη και όχι ολογράφως, όπως για παράδειγμα ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ή ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ. Ζητείται λοιπόν από τον κάτοχο της ταυτότητας να εκδώσει καινούριο δελτίο για να επανέλθει στο αίτημα έκδοσης διαβατηρίου, χωρίς να λαμβάνεται καμία μέριμνα για την ταλαιπωρία του πολίτη, που καλείται στη συνέχεια να ενημερώσει για τα νέα του στοιχεία όλες τις αρμόδιες αρχές. εφορίες, τράπεζες κ.α..

Ακόμη, σπαταλάται πολύτιμος χρόνος και δεκάδες εργατοώρες στα Αστυνομικά Τμήματα για τη σχετική γραφειοκρατική διαδικασία που είναι επιζήμια και για τους αστυνομικούς και για τους πολίτες.

Στην Ελλάδα έχουμε μια θαυμαστή ικανότητα να αυτομαστιγωνόμαστε. Αντί να κάνουμε τη ζωή όλων ευκολότερη, βρήκαν τώρα κάτι καινούριο για να τσακίσουν τα νεύρα των πολιτών που ακριβοπληρώνουν μάλιστα για να βγάλουν διαβατήριο, με τα σχετικά παράβολα να αγγίζουν τα 80 ευρώ. Την ίδια ώρα, οι αστυνομικοί, αντί να είναι στο δρόμο, κάνουν διπλή δουλειά γραφείου. Η αποθέωση του παραλόγου στην πράξη…

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Προς: Υπουργό Εσωτερικών
Θέμα: Ανάκληση Δελτίων Ταυτότητας λόγω χρήσης συντομογραφιών

Στις 25/11/2016 απορρίφθηκε το υπ’ αριθμόν 0010301734986 αίτημα για έκδοση διαβατηρίου, με το αιτιολογικό πως από το συνυποβαλλόμενο δελτίο ταυτότητας δεν προκύπτει με σαφήνεια η ονομασία του τόπου γέννησης· κατόπιν τούτου, ο αιτών θα πρέπει να επανέλθει με νέο αίτημα συνυποβάλλοντας νέο δελτίο ταυτότητας από όπου θα προκύπτει σαφώς η πλήρης ονομασία του τόπου γέννησής του.

Η Αρχή Έκδοσης Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας (Δ.Α.Τ.) που χρησιμοποιήθηκε από την κάτοχό του ως δικαιολογητικό για την έκδοση διαβατηρίου ενημερώθηκε την ίδια ημερομηνία ότι το εν λόγω Δ.Α.Τ. εκδόθηκε αντικανονικά, καθώς στο δελτίο ταυτότητας έχει αναγραφεί στο πεδίο τόπος γέννησης «ΘΕΣ/ΚΗ» αντί του ορθού τρόπου αναγραφής «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» κατά παρέκκλιση των οριζόμενων στην υπ’ αριθμόν 8200/0-469448 από 5-10-2014 εγκύκλιο διαταγή· κατόπιν τούτου, ανακαλείται άμεσα το ανωτέρω δελτίο, λόγω αντικανονικής έκδοσής του, και ενημερώνεται άμεσα η ενδιαφερόμενη για την έκδοση νέου.

Επειδή η προαναφερόμενη εγκύκλιος προβλέπει στο Ε΄ Μέρος παράγραφος 2 πως «Εάν κάποιο από τα ονοματεπωνυμικά στοιχεία του αιτούντος είναι διπλό ή τριπλό κ.λ.π., αυτά αναγράφονται με τη σειρά […] και όσα χωρούν, χωρίς αυτά να αποκόπτονται ή να συντμήζονται [sic]».

Επειδή αποτέλεσμα αυτής της γραφειοκρατικής αγκύλωσης είναι όλοι όσοι επιθυμούν να βγάλουν διαβατήριο να υποχρεώνονται να αλλάξουν ταυτότητα, εάν έχουν τόπο γέννησης ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ, ΠΤΟΛ/ΔΑ, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ κ.λπ., με αποτέλεσμα να επικρατεί συνωστισμός στις Αστυνομικές Υπηρεσίες και να χάνονται εργατοώρες τόσο των αστυνομικών όσο και των πολιτών, που υφίστανται πρόσθετη ταλαιπωρία, καθώς πρέπει στη συνέχεια να ενημερώσουν εφορίες, τράπεζες κ.λπ. για το νέο αριθμό της ταυτότητάς τους.

Επειδή η Αστυνομία θα πρέπει να ασχολείται με την ασφάλεια των πολιτών και την καταπολέμηση (πρόληψη και καταστολή) του εγκλήματος και όχι με πάρεργα μεταξύ των οποίων η έκδοση ταυτοτήτων και η έκδοση διαβατηρίων.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
1. Θα μεριμνήσει ώστε να μην υποχρεούνται οι πολίτες που επιθυμούν να βγάλουν διαβατήριο να εκδίδουν καινούρια ταυτότητα, όταν στην παλιά ο τόπος γέννησης αναγράφεται συντετμημένος;
2. Θα φροντίσει ώστε να διευκρινιστεί ρητά στο προσωπικό που ασχολείται με θέματα έκδοσης δελτίων ταυτότητας πως, σε όσες ταυτότητες θα εκδίδονται στο εξής, ο τόπος γέννησης θα καταχωρίζεται ολογράφως, ακόμα και όταν στο πιστοποιητικό από το οποίο προκύπτει αναγράφεται συντετμημένα;

Φωκάς: Ταλαιπωρία για την έκδοση ενός διαβατηρίουΟ

Ο ερωτών βουλευτής
Αριστείδης Χ. Φωκάς
Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης

Ένωση Κεντρώων

www.ekathess.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis