Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:58 | 11/10/2020

Αναδημοσίευση  από το indymedia:

Την Παρασκευή 9/10 μπήκαμε στην Πρυτανεία του ΕΜΠ και επιτεθήκαμε στο γραφείο του Πρύτανη Α. Μπουντουβή και την αίθουσα συνεδριάσεων της Συγκλήτου, με σφυριά, μπογιές και σπρει, προξενώντας εκτεταμένες ζημιές. Σύμφωνα με τα καθεστωτικά, την ώρα της επίθεσης ο Πρύτανης βρισκόταν στον χώρο και φυγαδεύτηκε από μία πίσω πόρτα.

Επιλέξαμε σαν στόχο τους χώρους όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το οποίο:

-Συμμετέχει στην κατασταλτική εκστρατεία του κράτους μέσα και έξω από τις σχολές, την "ανάπλαση" και τον εξευγενισμό των δημόσιων χώρων

Την 1η Ιουνίου η σύγκλητος του ΕΜΠ ανακοίνωσε το προκλητικό σχέδιο ανάπλασης του κτηρίου Γκίνη στο Κάτω Πολυτεχνείο, για την μετατροπή του σε ερευνητικό-συνεδριακό κέντρο και μουσείο. Δηλαδή ουσιαστικά την μετατροπή του από ένα ζωντανό σημείο συνάντησης σε έναν ακόμα απονεκρωμένο χώρο. Το κτήριο Γκίνη είναι ένας χώρος ανοιχτός, πάντα ελεύθερος και προσβάσιμος για όποιον/α τον χρειάζεται, όπου πριν το σφράγισμα του πραγματοποιούνταν καθημερινά συνελεύσεις και εκδηλώσεις. Έχει αποτελέσει για πολλά χρόνια μια ζωντανή εστία αγώνα και ζύμωσης, ένα σημείο αναφοράς για όσες/όσους αγωνίζονται, για τα κινήματα ενάντια στην κρατική και καπιταλιστική βία. Για αυτό ακριβώς μπαίνει στο στόχαστρο της κατασταλτικής εκστρατείας του κράτους που χτυπάει ότι απειλεί τον κόσμο της κυριαρχίας. Η ανάπλαση του Γκίνη έχει ως στόχο την βίαιη αλλαγή της χρήσης του και αποτελεί ευθεία επίθεση στον κόσμο του αγώνα που τόσα χρόνια του δίνει ζωή, όπως ήταν επίσης η νομική κατάργηση του ασύλου το 2019, τα λοκ-άουτ και οι εισβολές σε κατειλημμένους χώρους μέσα σε σχολές, το ξύλο και τα δακρυγόνα στους/στις φοιτητές/τριες που αντέδρασαν στην ΑΣΟΕΕ, αλλά και ταυτόχρονα οι δεκάδες πλέον εισβολές και εκκενώσεις καταλήψεων, η αστυνομοκρατία των Εξαρχείων, οι συνεχείς συλλήψεις και διώξεις συντρόφων και συντροφισσών.

Ταυτόχρονα ολόκληρος ο χώρος του Κάτω Πολυτεχνείου παραμένει εδώ και μήνες σε ένα άτυπο λοκ-άουτ. Ένας δημόσιος ελεύθερος χώρος που χρησιμοποιούνταν καθημερινά από τον κόσμο της γειτονιάς και όχι μόνο, από πολιτικές ομάδες που πραγματοποιούσαν εκδηλώσεις αλληλεγγύης και ενίσχυσης, από άστεγους/ες, πρόσφυγες, μετανάστ(ρι)ες που έβρισκαν εκεί προσωρινά καταφύγιο κ.α., εδώ και μήνες κλειδώνει με πρόσχημα την πανδημία. Μπάτσοι κάθε είδους περιπολούν και σταθμεύουν γύρω του συνεχώς, δημιουργώντας ένα καθεστώς μόνιμου ελέγχου, επιτήρησης και τρομοκρατίας, όπως κάνουν και στην υπόλοιπη γειτονιά των Εξαρχείων.

-Παράγει έρευνα για τον στρατό και την αστυνομία, την πολεμική προετοιμασία, την φύλαξη των συνόρων, την χαρτογράφηση των αγωνιζόμενων

Το ΕΜΠ εδώ και καιρό συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα για τον στρατό και την αστυνομία. Ο ΕΠΙΣΕΥ (ερευνητικό ινστιτούτο που ανήκει στον τομέα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών) έχει αναλάβει τον ρόλο του "συντονιστή" για ερευνητικά προγράμματα τα οποία είναι κομμάτι του Horizon 2020. Έτσι ονομάζεται το πρόγραμμα της Ε.Ε. με χρηματοδότηση πάνω από 80 δις και στόχο την τεχνολογική αναβάθμιση του οπλοστασίου των κρατών-μελών της, των στρατών και των μπάτσων τους ενάντια στους πρόσφυγες, στους/στις μετανάστες/στριες, σε όσες και όσους αγωνίζονται, αντιστέκονται ή απλώς διαφέρουν. Σε αυτόν τον πολυπόθητο εκσυγχρονισμό των μέσων του πολέμου έρχεται να παίξει τον ρόλο του το πανεπιστήμιο, το οποίο διαχρονικά κάνει εφικτά διάφορα απάνθρωπα σχέδια των αφεντικών και των κρατών δίνοντας τους την τεχνογνωσία και τεχνολογικά μέσα που χρειάζονται. Συγκεκριμένα, ο ΕΠΙΣΕΥ έχει αναλάβει προγράμματα για:

 α)Την παρακολούθηση και το φακέλωμα όσων αντιστέκονται Το PREVISION αφορά την ανάπτυξη υπερσύγχρονων εργαλείων για τη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων, με στόχο την πρόβλεψη "αποκλινουσών" και πιθανώς ριζοσπαστικών συμπεριφορών, αλλά και την αποτροπή «επιθέσεων» σε δημόσιους χώρους. Αυτές οι βάσεις δεδομένων που θα "φακελώνουν" όλους όσους αντιστέκονται και αντεπιτίθενται στο κράτος και το κεφάλαιο θα χρησιμοποιηθούν από πολλές ευρωπαϊκές υπηρεσίες Ασφαλείας, φυσικά και από την Ελληνική Αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αντίστοιχα, το CitySCAPE αφορά την ηλεκτρονική παρακολούθηση του πληθυσμού ολόκληρων πόλεων, δήθεν για την αποτροπή "ιντερνετικών επιθέσεων", με λογισμικό κατασκοπείας που θα μπορεί να ελέγχει όσες κινήσεις και ροές δεδομένων θεωρεί "ύποπτες".

 β)Την φύλαξη των συνόρων της Ευρώπης-Φρούριο και τον πόλεμο κατά των μεταναστ(ρι)ών Το ANDROMEDA αφορά την επέκταση του διακρατικού δικτύου ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές υπηρεσίες Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Τάξης. Συντονιστής του προγράμματος είναι το ελληνικό Υπουργείο Ναυτιλίας. Στόχος του είναι η καλύτερη συνεργασία των ευρωπαϊκών λιμενικών και συνοριοφυλακών για την πλήρη οχύρωση των συνόρων της Ε.Ε., κάτι που σίγουρα σημαίνει ακόμα περισσότερες επαναπροωθήσεις, ακόμα περισσότερες δολοφονίες μεταναστ(ρι)ών και προσφύγων. Το INPREP επίσης αφορά την αναβάθμιση της ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα στις υπηρεσίες ασφαλείας των κρατών-μελών της Ε.Ε, την προετοιμασία και την εκπαίδευση για την συντονισμένη αντιμετώπιση κοινών και ταυτόχρονων "κρίσεων", όπως συχνά αποκαλείται και το μεταναστευτικό ζήτημα.

Το INGENIOUS αφορά την τεχνολογική αναβάθμιση του εξοπλισμού κρατικών σωμάτων ασφαλείας που ενεργούν σε έκτακτες καταστάσεις (First Responders), με την χρήση ρομποτικής και συστημάτων αυτομάτου ελέγχου. Αν και ως στόχος του προγράμματος παρουσιάζεται η παροχή υπηρεσιών διάσωσης, η αλήθεια είναι ότι χρηματοδοτείται από αστυνομικές υπηρεσίες, οι οποίες θα μπορούν το χρησιμοποιήσουν -μεταξύ άλλων- για τον εντοπισμό μεταναστ(ρι)ών και προσφύγων που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα τους. Ενδεικτικό του σκοπού όλων αυτών των προγραμμάτων του Horizon 2020 είναι ένα παρόμοιο ερευνητικό στο οποίο συμμετέχει το ΕΚΠΑ, που ονομάζεται ROBORDER και έχει ως στόχο του την δημιουργία αυτόνομων στόλων drones για την επίβλεψη των συνόρων...

-Εμπλέκεται μαζί με τον Δήμαρχο Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη και τους φίλους τους στο φιάσκο του "Μεγάλου Περιπάτου"

Εδώ και μήνες, τα καθεστωτικά media είναι γεμάτα με τις δηλώσεις του Μπακογιάννη για τα γιγάντια σχέδια ανάπλασης που θα αλλάξουν το πρόσωπο της Αθήνας. Οι προθέσεις του φάνηκαν ήδη από τον Αύγουστο ο διορισμός του σε πρόεδρο της "Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.", δηλαδή της εταιρείας που θα θησαυρίσει μέσα στα επόμενα χρόνια αναλαμβάνοντας έργα αξίας πολλών εκατομμυρίων. Ένα από αυτά τα έργα ήταν και ο "Μεγάλος Περίπατος", που μετά την πλήρη αποτυχία του ονομάστηκε προσομοίωση και τεστ. Στην ουσία ο Δήμαρχος, οι συνεργάτες και οι φίλοι του μοιράστηκαν μεταξύ τους (τουλάχιστον) 2 εκ. ευρώ, σε δημόσια θέα και με τα Μ.Μ.Ε. να τους διαφημίζουν καθημερινά.

Το ΕΜΠ έγινε κομμάτι του έργου όταν ανέλαβε την μελέτη που χρειαζόταν για να εγκριθεί ο "Μεγάλος Περίπατος". Πιο συγκεκριμένα η μελέτη ανατέθηκε στον Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής της σχολής των Πολιτικών Μηχανικών. Ενώ τα καθεστωτικά μέσα μίλαγαν για τις μελέτες που πραγματοποίησαν έμπειροι πανεπιστημιακοί, στην πραγματικότητα το Πολυτεχνείο συμμετείχε στην πολυδιαφημισμένη κομπίνα του Δημάρχου για λόγους επικοινωνιακούς. Το μεγαλύτερο μέρος της συγκοινωνιακής μελέτης ανατέθηκε υπεργολαβικά και χωρίς διαγωνισμό από το ΕΜΠ στην μεγάλη ιδιωτική εταιρεία NAMA. Εντελώς τυχαία, υπεύθυνος του τμήματος συγκοινωνιακών μελετών της ΝΑΜΑ είναι ο Χρόνης Ακριτίδης, επί χρόνια στέλεχος της Ν.Δ. και διευθύνων σύμβουλος της "Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε."...

Προσπερνώντας εύκολα την αστική νομιμότητα, η μελέτη που θα έθετε αυστηρές προδιαγραφές στον "Μεγάλο Περίπατο" και πολύ πιθανόν να χάλαγε τα σχέδια των επενδυτών, απλά ανατέθηκε στους ίδιους κρυφά και χωρίς διαγωνισμό. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι στα μάτια αυτών των ανθρώπων η Αθήνα φαντάζει ένα μεγάλο τσιφλίκι. Άλλωστε, το ξεπούλημα της πόλης στο τουριστικό κεφάλαιο και την κτηματαγορά είναι υπερβολικά κερδοφόρα επιχείρηση για να μπει εμπόδιο κάποια ενοχλητική μελέτη ή κάποια νομοθεσία. Ο μόνος τρόπος να μην ξεσπάσει άλλο ένα σκάνδαλο για τον Μπακογιάννη ήταν να χρησιμοποιήσει την δήθεν επιστημονική εγκυρότητα του ΕΜΠ, το οποίο έπαιξε πρόθυμα τον ρόλο της βιτρίνας και έβαλε την "σφραγίδα" του στο έργο. Έτσι ο Πρύτανης, οι Αντιπρυτάνεις, οι Κοσμήτορες και οι διάφοροι καθηγητές που εμπλέκονται κάλυψαν τον Δήμαρχο, τους επενδυτές και τους φίλους τους. Έβγαλαν και αυτοί εύκολο χρήμα από τα επενδυτικά παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες όλων μας.

Τέλος, δεν ξεχνάμε την συνεχιζόμενη εμπλοκή του ΕΜΠ, του προσωπικού και των εργαστηρίων του στα ενεργειακά έργα που λεηλατούν και καταστρέφουν την φύση, από τις εξορύξεις χρυσού στις Σκουριές και τις σχεδιαζόμενες εξορύξεις πετρελαίου στην Ήπειρο μέχρι τις (συνολικά) δεκάδες χιλιάδες ανεμογεννήτριες που ξεφυτρώνουν μαζικά στα βουνά και τα νησιά, μολύνουν το φυσικό περιβάλλον, αφανίζουν την πανίδα και την χλωρίδα, εξαφανίζουν από τον χάρτη ολόκληρα χωριά.

Με λίγα λόγια, το ΕΜΠ έχει επιλέξει να διαθέτει τους πόρους του και να συμμετέχει στην κρατική καταστολή των κινημάτων, την παρακολούθηση και το φακέλωμα των αγωνιζόμενων, τον πόλεμο κατά των μεταναστ(ρι)ών, τις δολοφονίες σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα, το κλείσιμο των ελεύθερων δημόσιων χώρων, την "ανάπλαση" (δηλαδή το ξεπούλημα) της πόλης, τις κομπίνες των επενδυτών και των δημάρχων, την εκμετάλλευση και λεηλασία της φύσης. Για αυτό και ο Πρύτανης και η Σύγκλητος του αποτελούν έναν προφανή στόχο για όσες/όσους αγωνίζονται ενάντια στα σχέδια του κράτους και του κεφαλαίου, ενάντια στην καταστολή, τον πόλεμο, τον θάνατο, την καταστροφή της φύσης.

Από το επερχόμενο μνημόνιο και τις νέες ιδιωτικοποιήσεις, την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που επελαύνει φέρνοντας νέους ταξικούς αποκλεισμούς, το συνεχιζόμενο έγκλημα των στρατοπέδων συγκέντρωσης που κορυφώθηκε με την πυρκαγιά που ισοπέδωσε την Μόρια και την στρατιωτική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης που έφερε η πανδημία, μέχρι το χτύπημα στην πρακτική της απεργίας, τις δεκάδες πλέον εκκενώσεις πολιτικών και στεγαστικών καταλήψεων ντόπιων και προσφύγων-μεταναστ(ρι)ών και το νομοσχέδιο που στοχοποιεί και επί της ουσίας απαγορεύει τις διαδηλώσεις, για άλλη μια φορά οι καταπιεσμένοι/ες αυτού του κόσμου δέχονται ολομέτωπη επίθεση. Η οργάνωση στις συνελεύσεις βάσης, η μαζική και μαχητική παρουσία στον δρόμο, οι δράσεις που επιστρέφουν ένα ποσοστό από την βία που δεχόμαστε, όλα συνθέτουν ένα ψηφιδωτό αντίστασης που αποτελεί μονόδρομο. Απέναντι στην δυστοπία που χτίζεται, η οργανωμένη κοινωνική και ταξική αντεπίθεση ήταν, είναι και θα είναι αναγκαία.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΕΜΠ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ, ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ, ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

ΜΑΘΗΤ(ΡΙ)ΕΣ, ΦΟΙΤΗΤ(ΡΙ)ΕΣ, ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ, ΝΤΟΠΙΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤ(Ρ)ΙΕΣ

ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ

Αναρχικοί και Αναρχικές μέσα και έξω από τις σχολές

ΥΓ1: στην ανακοίνωση που φρόντισε να βγάλει η Πρυτανεία του ΕΜΠ για να μας ξεκαθαρίσει πως δεν τρομοκρατήθηκε, ζητά από το κράτος να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της. Κρίνοντας από την ανακοίνωση αλληλεγγύης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρύτανη του ΑΠΘ, "απαραίτητο μέτρο" θεωρείται η σύσταση ειδικού σώματος πανεπιστημιακής φύλαξης, ως συνέχεια της κατάργησης του ασύλου. Ανέκαθεν οι μαχητικές δράσεις και παρεμβάσεις χρησιμοποιούνταν στον δημόσιο λόγο ως επιχειρήματα για την αναγκαιότητα της καταστολής. Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία να δηλώσουμε το εξής: ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ για ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ για μπάτσους οποιουδήποτε είδους μέσα στις σχολές μας. Συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε το άσυλο και τους αγώνες που το διαμορφώνουν.

ΥΓ2: η Νίκη Κεραμέως επίσης έβγαλε σχετική ανακοίνωση, στην οποία μάλιστα συνέδεσε την επίθεση στην Πρυτανεία του ΕΜΠ με την επίθεση που δέχτηκαν τα ΜΑΤ έξω από το Υπουργείο Παιδείας από κομμάτι της μαθητικής πορείας. Οι μαθητές, που διαμαρτύρονταν για την κρατική διαχείριση του Covid και τις συνθήκες υπό τις οποίες άνοιξαν φέτος τα σχολεία, αντιμετωπίστηκαν ανελέητα με δακρυγόνα, ξύλο, κυνήγι και συλλήψεις. Η αλληλεγγύη μας με τις μαθητικές καταλήψεις (και ειδικά με το κομμάτι της μαθητικής κοινότητας που επιλέγει να συγκρούεται με τις δυνάμεις καταστολής) είναι αδιαπραγμάτευτη. Για αυτό και την αποτυπώσαμε στους τοίχους της Πρυτανείας, σαν ένα σινιάλο στήριξης στον δίκαιο αγώνα των μαθητ(ρι)ών. Η Υπουργός Παιδείας φρόντισε επίσης να συνεχίσει την μιντιακή προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας που παρουσιάζει την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως δικιά της νίκη. Ήδη από την επόμενη μέρα της δίκης η Ν.Δ. προσπαθεί ενάντια σε κάθε λογική να στήσει ένα αντιφασιστικό προσωπείο και να προωθήσει την θεωρία των δύο άκρων. Οι απειλές προς τον κόσμο του αγώνα για διώξεις όπου ομάδες θα χαρακτηρίζονται "εγκληματικές οργανώσεις" είναι ξεκάθαρες. Μας φαίνεται απολύτως γελοίο να μιλάει δήθεν "ενάντια" στους ναζί κάποιος που αποτελεί μέλος της Ν.Δ. στην οποία ανήκουν δηλωμένοι εθνικιστές όπως ο Μάκης Βορίδης, της Ν.Δ που διατηρούσε εμφανείς και κρυφές σχέσεις με την Χ.Α., της Ν.Δ. στέλεχος της οποίας ήταν ο δολοφόνος Γιάννης Καλαμπόκας. Ειδικά όταν το κάνει η Υπουργός Παιδείας που επαναφέρει τα πιο συντηρητικά και αναχρονιστικά μέτρα στην εκπαίδευση και πρόσφατα δήλωνε ότι το μάθημα της Ιστορίας πρέπει «να πάψει να είναι κοινωνικού χαρακτήρα» και να «αναπτύσσει την εθνική συνείδηση».

 

Εικόνες:

                                             

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis